ant
Üzlet

Célegyenesben a világtörténelem legnagyobb tőzsdei bevezetése

35 milliárd dolláros tőzsdei bevezetésre készül az Ant Group, az Alibabát alapító Jack Ma techcége: ez lesz a valaha volt legnagyobb IPO, melynek értéke még a tavalyi, 29,4 milliárd dolláros Saudi Aramco-bevezetést is megelőzi. Az Ant letarolta a kínai mobilfizetési-, vagyonkezelési- és személyi kölcsönpiacot is; elmondható, hogy egy kifejezetten ígéretes cég megy a tőzsdékre, viszont első körben csak a sanghaji és a hongkongi piacon lesz elérhető.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Célegyenesben a történelem legnagyobb IPO-ja

Az Ant Groupot a zárt, kínai befektetőknek szóló sanghaji tőzsdén és a nemzetközileg is elérhető hongkongi tőzsdén vezetik be; úgy tűnik, a cég vezetése az amerikaiakkal való techháború miatt egyelőre távol marad a tengerentúli tőkepiacoktól. Az Ant tehát nem követi volt anyacégének, Alibabának példáját; ennek a cégnek részvényeivel először a New York-i tőzsdén kereskedni. A sanghaji felügyeleti szervek áldását már megkapta a vállalat, így ha megérkezett a hongkongi jóváhagyás is, megindulhat a kereskedés. Remélhetőleg erre még idén sor kerül.

Azt, hogy pontosan mennyibe kerül majd egy Ant-részvény vagy hogy hány darabot vezet majd be a tőzsdékre a techcég, még nem tudni pontosan, az viszont már szinte biztos, hogy történelmi rekordot dönt az IPO.

A Bloomberg arról értesült, hogy Jack Ma cége 35 milliárd dollárnyi forrásra akar szert tenni az IPO-n keresztül, mellyel a cég értéke 250 milliárd dollárra hízhat. Korábban 30 milliárd dolláros bevezetésről és 225 milliárd dolláros értékről volt szó, már ezzel is nagyobb értékű lesz a bevezetés, mint az eddigi csúcstartó Saudi Aramco IPO, melyre tavaly és az év elején két ütemben került sor. A szaúdi olajcég első körben 25,6 milliárd dollárnyi részvényt vezetett be a piacra, majd idén januárban még 450 millió részvény rábocsátásával a teljes csomag értéke 29,4 milliárd dollárra nőtt.

Jack Ma, a kínai Hangcsouból származó üzletember nem először csinál történelmet a tőzsdéken: az Alibaba 2014. szeptember 19-ei IPO-ja a maga 21,8 milliárd dolláros értékével rekordot döntött a New York-i piacon.

A világ legnagyobb finteche megy tőzsdére

Az Ant Group az Alibaba fizetési rendszereként látta meg a napvilágot, mára viszont egy nagyon széles körben diverzifikált, a kínai piacon belül számos területen domináns vállalattá vált a cég. Az Ant már szinte teljesen független entitásként működik, az anyacégnek mindössze 33%-os részesedése van a fintechben.

Csak hogy néhányat említsünk ezek közül:

  • Az Ant üzemelteti a világ egyik legnagyobb mobilfizetési szolgáltatóját, az Alipayt. A felületnek 1,3 milliárd felhasználója van a világon, ennek zöme Kínában. A hazai piacot nagyjából felosztották a Tencent WeChat-be integrált fizetési alkalmazásával;2019-ben ez a piac körülbelül 6500 milliárd dollárnyi forgalmat tett ki csak Kínán belül.
  • Az Ant üzemelteti a világ egyik legnagyobb pénzpiaci alapját, a Jue Baót, ez az egy alap tavaly év végi adatok szerint több mint 1000 milliárd jüant kezelt.
  • A nagy számok ellenére az Ant bevételeinek oroszlánrészét hitelezésből szerzi: főleg személyi kölcsönöket folyósítanak, melyeket fogyasztási cikkekre, utazásra, oktatásra költenek a kínaiak. Júniusig bezárólag az Ant 500 millió személyi kölcsönt helyezett ki egy év alatt, olyan terméket is kínálnak, amely 15%-os éves kamat mellett érhető el.
  • Az Ant mindezeken kívül foglalkozik még biztosításokkal, többféle vagyonkezelési tevékenységgel, személyek közti hitelezéssel, online fizetési rendszerüzemeltetéssel, hitelminősítéssel, üzleti felhőszolgáltatással és biometrikus azonosításhoz használatos technológiákkal is.

A diverzifikált üzleti tevékenységnek köszönhetően az Ant üzleti eredményei is impozánsnak mondhatók:

2020 ELSŐ FÉLÉVÉBEN, A COVID-KRÍZIS KELLŐS KÖZEPÉN 72,5 MILLIÁRD JÜAN BEVÉTELLEL 24,9 MILLIÁRD DOLLÁRNYI NYERESÉGET CSINÁLTAK.

Azt is fontos megjegyezni, hogy ha az IPO sikerrel jár és a tervezett eredményekkel zárul, az Ant nemcsak a világ legértékesebb fintechje, hanem az egyik legértékesebb pénzügyi vállalata is lehet.

Jó befektetési sztori lehet?

Mivel a bevezetési árfolyam még nem ismert, korai arról beszélni, hogy mekkora sikere lehet az Antnek a tőzsdén, még elemzői véleményeket sem nagyon látni, melyek a kínai cég papírjaival foglalkoznának.

Mindenesetre egy nyereséges, hatalmas piaci részesedéssel rendelkező, diverzifikált cégről van szó, ami önmagában ígéretes bevezetést vetíthet elő. Közbeszólhat viszont a kínai-amerikai techháború és az is, ha netán túlárazzák a bevezetésre előkészített papírokat, így nem feltétlenül borítékolható a sikertörténet. Az viszont szinte biztos, hogy az IPO hatalmas nemzetközi érdeklődés mellett fog zajlani.

Az Ant volt anyacége, az Alibaba egyébként szépen debütált, 68 dolláros árfolyamon vezették be a tőzsdére szeptember közepén, novemberre már 115 dollárt ért, ma pedig már 272 dolláron áll az árfolyam. 300 dollár környékén is jártak a papírok, de az Ant IPO-ját is veszélyeztető techháború közbeszólt, éppen ezért egyelőre érdemes az Ant bevezetésével is csínján bánni és a lelkesedés előtt megvárni a számokat és az elemzői értékeléseket.

alibaba
GettyImages-1228572278
egészségügy kórház beavatkozás műtét mentés
spanyol_shutterstock
horvatorszagvihar_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
samsunghajtogathatotelefon