biden
Üzlet

Amerikai elnökválasztás: mégsem lenne olyan rossz az amerikai tőzsdének, ha Joe Biden lenne az elnök?

Portfolio
A befektetői konszenzus alapján Donald Trump elnöksége jót tenne az amerikai részvénypiacnak amennyiben véghez tudná vinni az adócsökkentést, egy Joe Biden elnökség azonban a vállalati adók emelésével és a gazdagok különadójával nem kedvezne az amerikai piacoknak. A dán Danske Bank elemzője szerint nem ennyire egyszerű a kép, nem feltétlenül tenne rosszat az amerikai piacoknak egy Biden elnökség.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A befektetők örülhetnek, hogy lassan magunk mögött hagyjuk a technológiai szektor vállalatainak egyik legrosszabb szeptemberét – a hónapot, amiben az öt legnagyobb tech óriás papírját tömörítő FAANG részvénycsoport történetének legrosszabb teljesítményére kerülhet sor. A mai napon egyelőre kimondottan jó hangulat uralkodik a tőzsdéken, mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex 1 százalék felett teljesít. Ennek egyik oka az lehet, hogy holnap vitába fog bocsátkozni a két amerikai elnökjelölt, aminek kimenetele a várakozások szerint tisztább képet fog mutatni a választás várható eredményének tekintetében.

Az eddig ecsetelt befektetői hozzáállás a következőképpen alakult az elnökválasztás tekintetében: az amerikai piacnak vélhetően nem kedvezne egy Biden elnökség, mivel a szenátor megadóztatná a gazdag magánszemélyeket, növelné a vállalati adót és szorgalmazná a többi fejlett országgal való integrációt, ezzel jó eséllyel az amerikai deviza gyengülését eredményezve.

Ezzel szemben egy tiszta republikánus győzelem esetében Donald Trump elnöksége az amerikai részvénypiacok további szárnyalását hozhatná el, amennyiben a jelenlegi elnöknek sikerülne véghez vinnie az ígért adócsökkentést, és továbbra is az „Amerika az Első” gondolatrendszer szerint végezné elnöki teendőit.

Thomas Harr, a dán Danske Bank kutatórészlegének feje szerint azonban nem ennyire egyértelmű a kép, mint ahogyan a legtöbb befektető azt prognosztizálja.

Abban tér el a véleményünk a konszenzustól, hogy szerintünk egy tisztán demokrata győzelem nem tenne rosszat az amerikai részvénypiacnak, sőt. A költségvetési kiadások alakulásának korántsem lenne olyan rossz hatása a részvényekre

– mondta Harr.

A szakértő szerint Biden nem váltaná valóra az összes, adózással kapcsolatos tervezetét, amennyiben megválasztanák az USA elnökének, ennélfogva az adóemelések hatása csak rövid távon lenne érzékelhető a részvényeknél és a vállalati bizalom tekintetében.

 A radikális adóemelés már csak azért sem valószínű, mert tiszta demokrata győzelem esetén is csak kis többségben lesz jelen a párt a Kongresszusban az elemző szerint, így az állami költekezés nem csak az adóbevételekből lesz finanszírozva. 

A szavazóbázisok különbségének jellemzéseként a következőt mondta a szakember:

Felmérések alapján a demokrata szavazókat leginkább az egészségügy, az infrastruktúra és a klímavédelem foglalkoztatja, az állami deficit alakulása kevésbé lényeges számukra

(MarketWatch)

Címlapkép: Alex Wong/Getty Images

koronavírus járvány beteg kórház
tradeers
usa_zaszlo_2
belgium_brugge
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
tradeers