GettyImages-957820540
Üzlet

Mire fognak figyelni a befektetők az első Trump-Biden vitán?

Portfolio
A holnapi Joe Biden és Donald Trump közötti amerikai elnökválasztási vitát a várakozások szerint rekordméretű közönség fogja figyelemmel követni. Amellett, hogy milyen gazdasági és külkereskedelmi tervekkel rukkolnak elő a jelöltek a legfontosabb végső soron az lesz majd, hogy ez miként alakítja a várható győzelmi esélyeiket. Ez lehet ugyanis a legnagyobb hatással a részvénypiacokra is.
Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

A Riverfront befektetési csoport egy piaci elemzője szerint:

A vitát nem feltétlenül követi majd egy azonnali piaci reakció, de az azt követő közvélemény-kutatások eredményeit már elképzelhető, hogy igen.

Ez azonban beletelhet néhány napba.

A történelem azt mutatja, hogy az első elnökjelölti vitákat általában nem követik jelentős piaci mozgások, az S&P 500 medián mozgása a vita utáni napon mínusz 0,14 százalék volt 1960 óta.

A legtöbben alapvetően azt gondolják, hogy egy második Trump elnökség pozitív lehet a részvények számára, míg, ha Biden nyerne, akkor az kevésbé lenne jó a tőzsdéknek, különösen, ha a demokraták átveszik a hatalmat a Szenátus felett is, miközben megtartják az alsóház feletti kontrollt.

Arra is számítanak az elemzők, hogy:

  • Donald Trump helyben hagyná a még 2017-ben hozott adócsökkentéseket, agresszívabb hozzáállást tanúsítana a kínai-amerikai kapcsolatokban, és támogatná az infrastruktúra fejlesztéseket is, míg
  •  Joe Biden győzelme esetén szintén támogatná az infrastruktúra beruházásokat, azonban adóemelést javasolhat a vállalatok és magas jövedelműek esetében, illetve a szigorúbb szabályozások híve lehet a bankok, energetika és egészségügy tekintetében. Az is kevésbé valószínű, hogy vámtarifákat alkalmazna Kínával szemben.

A konszenzus szerint azonban a legfontosabb mégiscsak az lesz, hogy hogyan alakul majd a koronavírus-járvány, amire igazából egyik félnek sincs közvetlen ráhatása. A Crossmark Global egy elemzője szerint:

Egy Demokrata kormányzat általában kevésbé kedvező a vállalkozásoknak, de nehezen elképzelhető, hogy a koronavírus által sújtott gazdaság mellett nagy változásokat eszközölnének.

A közvélemény-kutatások alapján jelenleg Joe Biden győzelmi esélyei magasabbak 6,7 százalékponttal, és jobban áll néhány csatatér államban is. Az elnökjelölti vita azonban komoly hatással lehet ezekre, ami bizonytalanságot okoz a piacok számára is, különösen, ha a várakozások szerint vitatható kimenetel születik. Donald Trump pedig nem kötelezte el magát a békés hatalomátvétel mellett arra hivatkozva, hogy a postai szavazatok tekintetében akár csalás gyanúja is felmerülhet. 

Az ING elemzője szerint pedig:

A szerdai ázsiai devizapiacokat lehet majd érdemes figyelni, ami az első visszajelzés lehet majd a vitával kapcsolatos piaci álláspontról.

Az amerikai piacok egyelőre sokat estek szeptemberben, és a múlthéten is estek, az S&P 500 például 0,6 százalékot, bár a pénteki napot pluszban zárta 1,6 százalékkal.

sp500p

(MarketWatch)

Címlapkép: Robert Alexander/Getty Images

worker dolgozó ipar gyári munkás
kórház doktorok orvos
GettyImages-1206945181
SZG_9534
Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
GettyImages-1206945181