D_KOM20191003016
Üzlet

Itt az első elemzői ajánlás az Opusra - Ugrik az árfolyam

Portfolio
Vételi ajánlással és 354 forintos célárral megkezdte az Opus részvényeinek követését az Equilor, a célár 56 százalékos felértékelődési potenciált jelent a részvények tegnapi záróárához képest. Az elemzésre jelentős emelkedéssel reagált a kedd reggeli kereskedésben az Opus árfolyama.
Újabb részvénykibocsátás jön a magyar tőzsdén, következő befektetői Klubunkon a DM-KER sztoriját, a kibocsátás részleteit ismerhetik meg az érdeklődők.

Az Opus Global egy magyar holdingvállalat, négy fő szegmenssel, ezek az ipar, a turizmus, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, illetve a vagyonkezelés. Korábban az energiaszektorban is működött a cég, ahol jelenleg nincs tevékenysége, de a jövőben akvizíciókkal visszatérhet az iparágba. A jelenlegi vállalat az Opus és a Konzum fúziójával jött létre és az ötödik legnagyobb magyar tőzsdei vállalat lett. A ma ismert cég életében két mérföldkőnek számító esemény történt, az egyik, amikor 2017-ben jelentős változás következett be a tulajdonosi struktúrában és a menedzsmentben (ezzel együtt pedig a tevékenységben is), a második, amikor a Konzum beolvadása megtörtént.

Az Opus értékének meghatározásához „sum of parts” fundamentális elemzést alkalmazott az Equilor, valamint DCF-modellt. Így lett a részvények célára 354 forint.

Kereskedés OPUS-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

A befektetési sztori

Az Opus az egyik legnagyobb magyar vállalat és a holding struktúrának köszönhetően a befektetők a magyar gazdaság számos szegmensének növekedésébe beszállhatnak. A cég bevételei több forrásból erednek, így a vállalat ellenállóbb a külső sokkoknak.

  • A mezőgazdasági és élelmiszeripari divízió teljesítménye elválik az általános makrogazdasági környezettől és stabil cash flow-t biztosít a vállalatnak.
  • A turizmus szektorban nagy növekedési lehetőségek lesznek a koronavírus-válságot követően.
  • Az ipari divízió a kormányzat infrastrukturális programokból profitálhat, hiszen olyan nagy projektekben vesz részt, mint a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítése.
Forrás: Equilor, Opus

Az Equilor elemzőjének véleménye szerint az Opus Global a diverzifikált tevékenységi körének köszönhetően az egyik legjobb lehetőséget jelenti most, ha valaki a magyar gazdasági növekedésből szeretne profitálni.

Ipari termelés

Az ipari termelési szegmens, amely építőipari és nehézipari vállalatokat foglal magában, a holdingcég portfoliójának legfontosabb tagja, a csoport mérlegfőösszegének 32 százalékát, a bevételeinek pedig 65 százalékát adja. A divízióba tartozik például a Mészáros és Mészáros Kft., amely többek között hidak, utak építésével, vízügyi munkálatokkal foglalkozik és több nagy, milliárdos projektet is elnyert a közelmúltban. Az ipari divízió üzletágba tartozik még a Wamsler, amely a legnagyobb tűzhelygyártó vállalat a régióban, a piaci részesedése 7-8 százalék körül van Európában.

2019-ben az ipari termelés divízió bevételeinek 92 százaléka építőipari munkákból, 8 százaléka pedig a nehéziparból jött. A működési eredmény soron 81, illetve 19 százalék volt az arány.

Az Equilor elemzője szerint jelentős növekedés várható az üzletágtól a következő években az elnyert szerződéseknek köszönhetően, amit a kapacitások növelése és a gyártás optimalizálása követhet. A kockázatot a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatos bizonytalanság jelenti, de az elemző prognózisai szerint az Opus felülteljesítheti a szektort és a kormányzat növelheti az infrastrukturális beruházásokat a gazdaság stimulálása érdekében.

opusmegrendelesek2-3925322

Az üzletágtól bevételnövekedést várnak az elemzők és a profitráták javulását a közelmúlt beruházásainak köszönhetően.

Turizmus

Az Opus Global második legfontosabb üzletága a turizmus az idei év problémái ellenére. A cégcsoporthoz a Konzum beolvadásával került a turisztikai ágazat, a vállalat a Hunguest Hotels tulajdonosa lett, amely a legnagyobb hazai tulajdonban lévő hotellánc. Magyarországon 20, külföldön pedig 6 szállodát üzemeltetnek.

equilorelemzes52
Az Opus érdekeltségi körébe tartozó hazai szállodák elhelyezkedése, forrás: Equilor

A turizmust ütötte meg a leginkább a koronavírus-válság, különösen a külföldi turisták száma maradt el. A szektor bevételei 55 százalékkal zuhantak júliusig és a második félév sem alakul biztatóan a szektor számára a határok lezárása miatt. Néhány hotelt, különösen Budapesten nem lesz gazdaságos működtetni, ezért átmenetileg bezárhatnak.

A szektor kormányzati segítséget kapott idén, a magyar Kurzarbeit egyik legnagyobb nyertese volt. Az Equilor várakozásai szerint a jövő év valamivel jobb lehet az iparágnak, de 2022-ig nem fognak visszatérni a válság előtti szintek a vendégéjszakák számát tekintve. Hacsak nem lesz kész a koronavírus elleni vakcina néhány hónapon belül és a népesség nagy részét be nem oltják, még jövőre is fennmaradhatnak korlátozó intézkedések.

Az Opus turizmus üzletágának eddigi legnagyobb kihívását hozhatja el a koronavírus okozta bizonytalanság. Az alapszcenárió az, hogy „Nike-jel” – alakú felépülés jön a turizmusban. A foglaltság 2022-ben térhet vissza a válság előtti szintekre és a szobaárak is csak ekkor indulhatnak emelkedésnek. A menedzsment úgy döntött, hogy ezt az időszakot felújításokra használja, a jövőbeli érték maximalizálása érdekében.

Az Equilor várakozásai szerint a szegmens működési költségei jelentősen csökkenhetnek 2019-hez képest, részben a felújításoknak, részben pedig a kormányzati támogatásnak köszönhetően. De még így is negatív cash flow-t termelhet a következő két évben a divízió a tőkeberuházások eredményeként. Ez némi finanszírozási igényt jelenthet, de az elemző várakozásai szerint nem lesz hatással a cégcsoport hitelminősítésére.

Mezőgazdaság és élelmiszeripar

A divízióba alá tartozik többek között a Csabatáj, amelynek 74 százalékos tulajdonosa, a Viresol, amelyben 51 százalékos és a Kall Ingredients, amiben 83 százalékos részesedéssel rendelkezik a holdingcég. A divízió elsősorban élelmiszer-alapanyagokkal, takarmánnyal, keményítővel, alkohol gyártásával, tojástermékekkel és gabonával foglalkozik.

Forrás: Equilor

A hazai mezőgazdaság teljesítménye javuló trendet mutatott az elmúlt években, a magyar mezőgazdasági termelés az élen járt az EU-ban 2010 óta.

A mezőgazdasági divízióban nagy a növekedési potenciál a kapacitásnövelő intézkedéseknek és a gyártás optimalizálásának köszönhetően, a következő 2-3 évben erőteljes bevételnövekedés várható az Equilor elemzői szerint. A működési költségek kismértékben növekedhetnek, hosszú távon egyszámjegyű működési eredményszintre számítanak az elemzők.

Az üzletágra a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a mezőgazdaság rendkívül érzékeny az időjárás változásaira, az extrém időjárási körülmények (mint az áradások, a hosszú, száraz nyarak) növelhetik a mezőgazdasági termelés költségeit. A mezőgazdasági termékek árainak volatilitása szintén nem kedvez az üzletágnak és az EUs- szabályozás változása is nehézségeket okozhat.

Vagyonkezelés

Az Opus Global számos vállalatban rendelkezik közvetlen és közvetett módon kisebbségi részesedéssel, amit az Opus Asset Management kezel. A holdingcég stratégiája, hogy finanszírozást biztosít a vállalatainak, cserébe a várható profitnövekedési potenciálért közép-és hosszú távon. A vagyonkezelési divízióba a likvid eszközökként számon tartott részesedéseket sorolja a cég.

Az értékelés

Az Opus Global értékének meghatározásához az Equilor elemzője „sum of parts” módszert használt, amihez egy 15 százalékos konglomerátum-diszkontot tett a költségek és a komplex működés miatt elvesző növekedési potenciál következtében. Az elemző a négy nagy divízió vállalatértékét (EV) adta össze, amit a konglomerátum-diszkonttal csökkentett, majd hozzáadta a készpénzállományt és az egyenértékeseket, majd kivonták az összegből a rövid-és hosszú távú kötelezettségeket. (Az egyes üzletágak értékelésénél szcenárió elemzést és egyedi súlyozott átlagos tőkeköltséget alkalmaztak, amivel a jövőbeli cash flow-kat diszkontálták).

equilorelemzes2
Forrás: Equilor

Mikor jöhet az osztalék?

Az Equilor várakozásai szerint a vállalat nyereséget termelhet a működési eredmény szintjén a következő években és bár a szabad cash flow csökkenhet 2020-ról 2021-re, attól az évtől kezdve exponenciálisan növekedhet.

Az elemző szerint 2023-tól stabil készpénztermelés várható a vállalatnál és ettől az évtől kezdve a menedzsmentnek meglesz a lehetősége, hogy akár osztalék fizetéséről is döntsön.

Még egy konzervatív osztalékfizetési politikával is (50 százalékos osztalékfizetési ráta) részvényenként 12 forintos osztalék adódna.

equilor3
Forrás: Equilor

Árfolyamreakció

Az Opus árfolyama jelentős emelkedéssel reagált a ma reggeli kereskedésben az elemzésre, a papírok 8 százalékos pluszba ugrottak a nyitást követő percekben és a harmadik legforgalmasabb papír ma reggel a BÉT-en. Így 29 százalékos mínuszban jár az év eleje óta az Opus árfolyama, ami megközelítőleg a BUX indexnek megfelelő teljesítmény.

Kereskedés OPUS-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép: Az Opus Global érdekeltségi körébe tartozó, tűzhelyeket és kandallókat gyártó salgótarjáni Wamsler SE új üzemcsarnoka, MTI / Komka Péter

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1227841046 (1)