bts
Üzlet

Megőrülnek a befektetők a világ egyik legforróbb tőzsdei bevezetése kapcsán

Portfolio
Az elmúlt néhány évben óriási népszerűségre tett szert az úgynevezett K-Pop műfaj, ami koreai popzenére utal. A műfaj legsikeresebb képviselője a BTS nevű 7 tagú fiúbanda, amely eddig - koreai mércével mérve - sosem látott népszerűségre tett szert világszerte. Persze általában egy jó előadó önmagában még kevés a sikerhez, a kiadóknak is nagy súlya van ebben, a BTS mögött álló Big Hit Entertainment pedig a tőzsdei bevezetést tervezi, az érdeklődés pedig hatalmas, mind az intézményi, mind pedig a lakossági befektetők részéről.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A BTS nevű rendkívül népszerű dél-koreai K-Pop formáció kiadója tőzsdére megy, a jegyzési árat pedig hétfőn a korábban meghatározott ársáv felső határán jelölték meg, miután a befektetők nagy érdeklődést mutattak Dél-Korea elmúlt három évben látott legnagyobb IPO-ja iránt.

Az intézményi befektetők a kibocsátott részvénymennyiség több mint ezerszeresére mutattak érdeklődést.

A cég közleménye szerint 1 420-an próbálnak részvényekhez jutni az intézményi befektetők közül, a kibocsátott részvények darabszámát 1 117-szer meghaladó igény jelentkezett. Ezek közül 98 százalék a jegyzési ársáv felső határát, vagy többet is hajlandó lenne fizetni a részvényekért.

A lakossági befektetők hada - amelyet Dél-Koreában Ants néven ismernek - szintén érdekelt a részvényvásárlásban, a heves BTS-rajongók abban reménykednek, hogy akár csak egy részvényt is megkaparinthassanak, az elemzők által az ország legforróbb tőzsdei bevezetésének tartott ügylet során. Miután jelenleg rengeteg likviditás van a piacon, így az elemzők arra számítanak, hogy a kisbefektetők jegyzési igénye elérheti az 100 ezer milliárd vont.

A nagy érdeklődés miatt a jegyzési árat 135 ezer dél-koreai vonban határozták meg, amely korábban megjelölt 105-135 ezer vonos ársáv felső határa.

A BTS egyébként tagadhatatlanul az egyik legnépszerűbb formáció jelenleg, a Dynamite nevű slágerüknek köszönhetően ők voltak az első dél-koreai banda, akik az amerikai Billboard Hot 100 listán képesek voltak az első helyet elhódítani.

A Big Hit egyfajta globális exportcégnek minősül.

– mondta Park Sung-ho, a Yuanta Securities Korea elemzője.

Park szerint a Big Hit nem csak bebizonyította, hogy képes a Youtube-ot, és a közösségi médiát intelligensen piacszerzésre használni, de a Weverse nevű rajongói platformja is figyelemre méltó.

A Big Hit a 2020-as első félévben 49,7 milliárd vonos profitot termelt, miután az online koncertek, és a Weverse appon keresztül befolyt merch bevételek ellensúlyozni tudták a koronavírus negatív hatásait, és a járvány miatt elmaradt események miatti kiesést.

Az IPO-t követően a BTS 7 tagja multimilliomos részvényessé válik, miután a Big Hit vezérigazgatójától augusztusban mindegyik tag egy 68 385 darabos részvénycsomagot kapott, amelyek a jegyzési árral számolva 9,2 millió vont érnek.

A három évvel ezelőtti Celltrion Healthcare IPO (1 000 milliárd von) után ez lesz a legnagyobb elsődleges részvénykibocsátás Dél-Koreában, a cég 962,6 milliárd vonnyi tőkét von be 7,13 millió új részvény kibocsátásával. A Big Hitet az ügylet 4 800 milliárd vonra értékeli.

A központi bank szorosan figyelemmel kíséri az ügyletet, mivel a részvények hatalmas túljegyzése rövidtávon hatással lehet a pénzpiacokra.

Az intézményi és a lakossági befektetők részéről a jegyzés október 5-6-án zajlik majd, a Big Hit Kospira való bevezetésére várhatóan október 15-én kerül sor.

(Reuters)

Címlapkép: Jon Kopaloff/Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
GettyImages-1227841046 (1)