bét
Üzlet

Csökkenő árfolyamokat és emelkedő forgalmat hozott a koronavírus második hulláma a magyar tőzsdére

Portfolio
Estek szeptemberben a részvényindexek a koronavírus második hullámának megérkezésével és ez alól a BUX sem volt kivétel. Viszont a forgalom felpörgött a nyári hónapok után és a napi átlagos forgalom ismét elérte a 10 milliárd forintot a magyar tőzsdén szeptemberben. A brókercégek rangsorában az első három helyen nincs változás az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest, a dobogót több éve uraló három nagy brókercég közül most is a Wood bonyolította le a legnagyobb forgalmat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A koronavírus-járvány második hullámát a tőzsdék is megérezték, a magyar piacon eséseket hozott a szeptember, viszont a forgalom növekedett az alacsony nyári értékekhez képest. Szeptemberben a BÉT duplikált forgalma 440 milliárd forintot ért el, ami augusztushoz képest 34 százalékos, 2019 szeptemberéhez képest pedig 25 százalékos növekedésnek felel meg.

A napi átlagos forgalom szintén növekedett a nyári hónapokhoz képest, elérte a 10 milliárd forintot, ami 19 százalékkal magasabb a tavaly szeptemberi értéknél.

A nemzetközi részvénypiacokon szeptember első napjaiban kifejezetten jó hangulat volt, némelyik index új éves csúcsra kapaszkodott, az amerikai S&P 500 pedig új történelmi csúcsot állított fel. Ezt követően azonban hamar elromlott a hangulat, miután nyilvánvalóvá vált, hogy Európa legtöbb országában a nyári, viszonylag kedvező adatok után újra meredek emelkedést mutat a koronavírusban megbetegedettek száma, és általában világszerte is folytatódik a járvány. Az indexek meredek esésbe váltottak, különösen az emelkedésben élen járó nagy technológiai cégek ára zuhant nagyot. A hónap második felében elkezdték ledolgozni az eséseket az indexek és a BUX is felfelé korrigált, a magyar index azonban így is csökkenéssel zárta a szeptembert, 5,5 százalékos esést könyvelt el az elmúlt hónapban. (A DAX 1,4, az S&P 500 pedig 3,9 százalékos eséssel zárta a szeptembert).

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A blue chipek közül az OTP és a Richter árfolyama is jelentősebb esést szenvedett el szeptemberben, a bankpapír 7, a gyógyszergyártó pedig közel 10 százalékot veszített értékéből. A Mol felülteljesítő volt a magyar piacon szeptemberben a 0,9 százalékos erősödésével.

A legnagyobb forgalom az OTP papírjainak piacán zajlott, a BÉT teljes forgalmának közel 59 százalékát adta a bankpapír az elmúlt hónapban. A Richter papírjaival kereskedtek a második legnagyobb forgalommal, a piaci forgalom közel 21 százalékát adta a gyógyszergyártó. A céggel kapcsolatban érkeztek fundamentális hírek szeptemberben, a hónap közepén egy, az amerikai piacon várhatóan megjelenő konkurens termékről szóló hírre esett nagyot a papírok árfolyama. A Mol volt a harmadik legnagyobb forgalmú részvény a magyar tőzsdén, 16 százalékos aránnyal.

A brókercégek rangsorában az első három helyen nem történt változás, a Wood végzett az élen szeptemberben, megőrizve a közel 28 százalékos piaci részesedését.

A második helyen az Erste végzett, a harmadik helyen pedig a Concorde, szintén 20 százalék feletti részesedésekkel. A Random Capital pedig a negyedik helyre ugrott fel az augusztusi ötödik pozícióból, miután lekörözte az OTP-t a forgalom tekintetében az elmúlt hónapban.

A dobogót már évek óta a Wood-Erste-Concorde hármas uralja a brókercégek rangsorában, együttes piaci részesedésük már 73 százalékra emelkedett a havi forgalomból. A negyedik legnagyobb szereplő, a Random Capital piaci részesedése kevesebb mint 8 százalék.

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
GettyImages-1227841046 (1)