trader
Üzlet

Éles esésbe váltottak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Az európai piacokon romlott a hangulat a nap végére, mínuszban a DAX, ellenben a magyar tőzsde felülteljesített, élen az OTP-vel, amely nagyot ralizott ma. Az amerikai tőzsdeindexek emelkedéssel nyitottak, miután a várakozásoknál jobban alakult a heti új segélykérelmek száma, azonban a zárás előtt két órával a Dow Jones már mínuszba fordult.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Esésben a tengerentúli piacok

A zárás előtt 2 órával esni kezdtek a tengerentúli részvényindexek. A Dow Jones már 0,4%-os mínuszban jár, az S&P 500 index szerdai záróértéke körül forog, míg a Nasdaq tartja magát 0,93%-os emelkedésével.

A kezdeti emelkedést az táplálta, hogy a befektetők kiemelten figyelik a legújabb gazdaságélénkítő intézkedésekről szóló washingtoni tárgyalásokat.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Szárnyalt ma az OTP és a BUX is, Európában romlott a hangulat

A BUX 2,23 százalékos pluszban fejezte be a napot, amivel messze felülmúlta a többi európai index teljesítményét. Ehhez nagyban hozzájárult az OTP mai szárnyalása, 4,39 százalékot emelkedtek a részvények ma, de a Richter is nagyon jól teljesített, 2,29 százalékot nőtt.

A DAX a pozitív nyitást követően fokozatosan esett, majd negatívba fordult és már 0,3 százalékos mínuszban van, de a FTSE 100 és a CAC jól tartotta magát ma, és 0,6, illetve 0,4 százalékkal vannak feljebb.

Nagyon megütötték az olajat, megint 40 dollár alatt a fekete arany

Az amerikai piacnyitást követően nagyot zuhantak az olajárak mind a határidős, mind pedig az azonnali piacon. Az esésnek több oka is van, a keresleti és a kínálati oldalon is sok a változás.

Tovább a cikkhez

Nagyon esnek az olajárak

Az októberi és novemberi határidős olajárak 4 százalék körüli mínuszban vannak, míg az azonnali piacon a Brent és a WTI árfolyama 4,4, illetve 4,8 százalékos mínuszban van. Az esések mögött az állhat, hogy kiújultak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félelmek, Európában további korlátozások lépnek életbe és növekednek az esetszámok világszerte. A kínálati oldalon pedig szeptemberben 160 000 hordóval nőtt az OPEC tagok kitermelése augusztushoz képest.

wti
brent

Emelkedéssel nyitottak az amerikai indexek

Szerepe lehet a mai pozitív kezdésben, hogy a várakozásoknál jobban alakult a heti új segélykérelmek száma, ami 837 000 volt, ez pedig kevesebb mind az azt megelőző heti adatnál, mind pedig a becsült számokhoz képest.  

Az S&P 500 már közel 1 százalékos pluszban van, de a Dow Jones és a Nasdaq is emelkedett, 0,8, illetve 1,2 százalékot. 

s&p500

Tombol a bika a tőzsdéken, mégsem csak a részvényekkel lehetett idén sok pénzt keresni

Több szempontból is rendhagyó időszakot élünk át idén, a koronavírus az egész világot ledöntötte a lábáról, a gazdaságok kényszerűen leálltak, a tőzsdék zuhanni kezdtek, a kormányok és a világ jegybankjai pedig példátlan mértékű stimulussal próbálják biztosítani, hogy a világgazdaság újra talpra állhasson. Bár az elmúlt fél évben villámgyorsan felpattantak a világ tőzsdéi, általánosságban mégsem a részvényekkel lehetett a legnagyobb hozamot elérni, hiszen más eszközosztályok, például a nemesfémek is kifejezetten jól teljesítettek idén, és az energiahordozók között is volt egy titkos befutó.

Tovább a cikkhez

Részvénykibocsátás a magyar tőzsdén, visszavásárlási kötelezettséggel!

Október 12-22 között jegyezhetők a DM-KER részvényei, a mezőgazdasági és építőipari gépek forgalmazásával foglalkozó hazai középvállalat részvénykibocsátása abból a szempontból mindenképpen különleges lesz, hogy a DM-KER bizonyos feltételek mellett visszavásárlási kötelezettséget vállal. A vállalattal és a részvénykibocsátással kapcsolatos részletekről az érdeklődők a Portfolio következő befektetői klubján szerezhetnek bővebben információkat, a helyszínen vagy online a vállalat vezetőitől is szabadon kérdezhetnek.

Tovább a cikkhez

Csökkenő árfolyamokat és emelkedő forgalmat hozott a koronavírus második hulláma a magyar tőzsdére

Estek szeptemberben a részvényindexek a koronavírus második hullámának megérkezésével és ez alól a BUX sem volt kivétel. Viszont a forgalom felpörgött a nyári hónapok után és a napi átlagos forgalom ismét elérte a 10 milliárd forintot a magyar tőzsdén szeptemberben. A brókercégek rangsorában az első három helyen nincs változás az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest, a dobogót több éve uraló három nagy brókercég közül most is a Wood bonyolította le a legnagyobb forgalmat.

Tovább a cikkhez

Vételre ajánlja az Opus részvényeit az Equilor

Nem változtatott az Opus részvényeire vonatkozó célárán az Equilor elemzője a vállalat tegnap piaczárás után közzétett féléves jelentése után. A célár továbbra is 354 forint, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest 48 százalékos felértékelődési potenciált jelent, a papírokra vonatkozó ajánlás pedig vétel.

Tovább a cikkhez

Nagyszerűen teljesít ma az OTP részvénye

Az OTP ma a legjobban teljesítő BUX komponens, és már 3,69 százalékot emelkedett, ami az indexet is szépen megemelte, ami 1,3 százalékos pluszban van már. Mérsékelten emelkedett a Richter árfolyama is, ennek oka részben az lehet, hogy a gyógyszergyártó Japánban is terjeszkedik, a Mochida Pharmaceuticallal írtak alá licenszmegállapodást. Ezzel szemben az Opus részvényei 1,44 százalékot estek ma a tegnapi piaczárást követően közzétett gyorsjelentés után. A vállalat jelentős eredményjavulásról számolt be, de működési bevételei nagymértékben csökkentek. 

Továbbra is pluszban az európai indexek, nagyot estek a Bayer részvényei

Az európai indexek továbbra is pluszban vannak, bár a DAX némileg visszaesett és már csak 0,1 százalékos pluszban van, de a FTSE 100 már 1 százalék felett erősödött. 

Ma az egyik leggyengébben teljesítő részvény a Bayeré, a német óriáscég komoly költségcsökkentéseket jelentett be, 1,8 milliárd dollár értékben a koronavírus mezőgazdaságra gyakorolt negatív hatása miatt. Már 10 százalék feletti mínuszban vannak a részvényei. 

bayer

Durván visszaesett az üzemanyagkereslet, finomítói bezárások jöhetnek Európában

A koronavírus-járvány alaposan megviseli az európai olajfinomítók eredményét és profitabilitását is. Nehéz hónapok várhatnak az iparágra, mivel a felépülés jelei csak lassan mutatkoznak. A dízel és a benzin ára is évek óta nem látott alacsony szinteken áll, és a légiipar nehézségei is nyomás alatt tartják a finomított termékek iránti keresletet.

Tovább a cikkhez

Fontos szintet ostromol az OTP

Az OTP árfolyama az elmúlt hónapokban egy csökkenő trendcsatornában haladt, ebből esett ki szeptember 21-én, az azt követő napokban pedig folytatódott az esés, ami után rövid távon masszív túladottság alakult ki, az RSI értéke 20-as szint közelébe esett, ilyen alacsony értékre az idén márciusi zuhanás után volt példa. A túladottságból jött a felpattanás, amivel az árfolyam a május végi bázisépítés szintjére emelkedett, a lendület viszont kevés volt, és ismét lefordulás jött, de ma megint a trendcsatorna alsó szárát ostromolja az árfolyam, 2 százalékos emelkedést követően.

Igazán jól akkor nézne ki a technikai kép, hogyha az árfolyam legalább a csökkenő trendcsatornába vissza tudna emelkedni, ahhoz, hogy fordulatról beszéljünk, ahhoz a trendcsatornából felfelé kellene kitörnie az árfolyamnak, és meg kellene haladnia a szeptember közepi lokális csúcsot, vagyis összességében 10 800 forint felett nézne ki igazán jól az OTP.

otptech

Emelkednek az európai tőzsdék

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,4 százalékos emelkedése mellett, a CAC 1 százalékkal került feljebb, míg az FTSE 100 0,6 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,8 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,9 százalékot emelkedett. Az optimizmust fűti, hogy szerdán Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter arról számolt be, hogy sikerült előrelépést elérni az újabb körös amerikai fiskális csomaggal kapcsolatosan. A hangulatot rontotta azonban, hogy a német Ifo intézet szerint a német iparszektorban lassú a talpra állás, és a koronavírus válság még mindig direkt módon mér ütést az iparvállalatok profitjaira.

dax

Erős nyitás a magyar tőzsdén

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1 százalékkal került feljebb. A blue chipek kivétel nélkül emelkednek, az OTP 1 százalékos pluszban jár, a Mol 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Richter 1,5 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 1,4 százalékot erősödött. A Molra érdemes lesz ma figyelni, hiszen fontos szint közelében jár az árfolyam, ha sikerülne ma kitörnie a csökkenő trendcsatornából és fölötte zárnia, akkor jelentősen javulna az olajcég részvényárfolyamának technikai képe.

bux

Japánban terjeszkedik a Richter

Japánban terjeszkedik a Richter, a hazai gyógyszergyártó licencmegállapodást írt alá a Mochida Pharmaceutical nevű japán vállalattal a reumatoid artritisz kezelésére szolgáló készítménye forgalmazásáról Japánban.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a csütörtöki nap

  • Emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést a tengerentúli tőzsdék, miután az újabb körös amerikai fiskális stimulussal kapcsolatos optimizmus javította a hangulatot, Steven Mnuchin pénzügyminiszter egy szerdai konferencián kijelentette, hogy "komolyan próbálják" mihamarabb tető alá hozni a stimulusmegállapodást. Emellett egy kedvező munkaerőpiaci adatot is jól fogadtak a piacok, az ADP adatai szerint a magánszektorban foglalkoztatottak száma a vártnál nagyobb mértékben nőtt ebben a hónapban. A S&P 500 végül 0,8 százalékos emelkedéssel, a Dow 1,2 százalékos erősödéssel, a a Nasdaq pedig 0,8 százalékos pluszban fejezte be a szerdai kereskedést.
  • Ázsiában részleges volt csak a kereskedés, a csütörtöki kereskedési napon meg kellett szakítani a kereskedést a tokiói tőzsdén, az üzemeltetők technikai hibát emlegetnek, egyelőre részleteket nem árultak el. A tokiói hiba mellett más ázsiai indexek szünnap miatt zárva tartottak, Kínában, Hongkongban, Dél-Koreában és Tajvanon ezért ma ki sem nyitottak a részvénypiacok.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 0,4 százalékos emelkedést vetít előre a csütörtöki piacnyitásra. 
  • Itthon a csütörtök a hét legmozgalmasabb napja, hiszen reggel a szokásos hitelintézeti statisztika mellett a pénzügyi számlák második negyedéves adatát közli az MNB, majd a KSH is publikálja a saját módszertana alapján a központi költségvetés helyzetére vonatkozó statisztikát. Szintén reggel érkezik várhatóan a magyar feldolgozóipar konjunktúraindexe, majd délben minden szem az MNB-re szegeződik, hiszen a jegybank meghirdeti szokásos egyhetes betéti tenderét, amiből kiderül, hogy a múlt heti 15 bázispontos kamatemelést követi-e újabb lépés. Amerikában a beszerzési menedzserindex lehet lényeges.
  • Az olaj ára feljebb került ma reggel, a novemberi határidős WTI 1 százalékos emelkedést követően 40,5 dollárnál jár, az arany árfolyama is erősödik, a sárga nemesfém jegyzése 1892,7 dolláron áll.
  • A forint jelenleg stagnál az euróval szemben, egy euróért 363,4 forintot kell fizetni, míg egy dollár 309,39 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images

Technikai hiba miatt leállították a kereskedést a tokiói tőzsdén

A csütörtöki kereskedési napon meg kellett szakítani a kereskedést a tokiói tőzsdén. Az üzemeltetők technikai hibát emlegetnek, egyelőre részleteket nem árultak el.

Tovább a cikkhez
lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus arantén maszk