bullbear
Üzlet

Trumpot kiengedik a kórházból - szárnyalnak a tőzsdék

Portfolio
Mínuszban zárták a pénteki kereskedést a tengerentúli tőzsdék, miután kiderült, hogy Donald Trump koronavírusos, a hangulatot részben javították az újabb körös amerikai fiskális csomaggal kapcsolatos remények. Ázsiában jelentős pluszban indították a hetet a vezető indexek, az európai tőzsdék is felfelé kapaszkodnak. A nyitás után a tengerentúli piacok is felfelé vették az irányt, közvetlenül a nyitás után mindhárom index emelkedett. Az optimista hangulat zárásig kitartott, amit elsősorban az táplált, hogy Donald Trump egészségi állapotáról folyamatosan jó hírek érkeztek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Emelkedésnek örülhettek a befektetők

Emelkedéssel nyitottak, majd a nap folyamn tovább tudtak növekedni a fő amerikai tőzsdeindexek. A jó hangulat elsősorban annak volt köszönhető, hogy a pénteki ijedelem után elkezdtek kiárazódni a politikai kockázatok: Donald Trump 3 nap után elhagyhatja a kórházat és otthonában lábadozhat tovább koronavírus-fertőzéséből.

A Dow és az S&P 1,5% feletti, a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq 2% feletti pluszban zárt. Az Apple 3%-ot, a Microsoft 2%-ot emelkedett a pénteki záróárához képest. Nagyot drágult az olaj is, a nap végére 6%-kal kértek többet a Brentért.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Gyengén zárt a BUX, Európa emelkedik

A jó részvénypiaci hangulat ellenére gyengén teljesített a magyar tőzsde, a BUX éppen csak pozitív tartományban, 0,05 százalék emelkedéssel zárt. Az OTP 0,1 százalékot emelkedett, a múl hét pénteken is saját részvényeket vásárló Mol 0,54 százalékkal került feljebb. A Richter 0,38 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom szintén minimális mozgással, 0,14 százalék emelkedéssel zárt.

BUX

Az európai piacok ellenben szépen menetelnek, a kontinens tőzsdéin - a tengerentúli piacok mellett - jó a hangulat. Leginkább a lengyel és osztrák piac emelkedett, de a DAX és 1 százalék feletti emelkedésnél jár.

Emelkedésben az amerikai indexek

A kereskedés jó hangulatban kezdődött a tengerentúlon, a piacok a várható stimulus és Trump egészségi állapotának javulása következtében emelkednek. A 3 nagy index mindegyike közel 1 százalék pluszban áll közvetlenül a nyitás után.

spx

Emelkedéssel nyithat Amerika

A tőzsdei nyitást megelőző kereskedés alapján feljebb nyithatnak majd a nagyobb amerikai indexek. Ebben szerepet játszhat az is, hogy Donald Trump egészségügyi állapota a hírek szerint javulóban van, ennek jele az is, hogy már ismét aktívan tweetel. 

usahat

Tartják magukat az európai indexek, nagyot raliznak az olajcégek

Továbbra is jó hangulatot tükröznek az európai indexek, jól tartja magát a DAX és a CAC is, amelyek még mindig, 0,7, illetve 0,9 százalékos pluszban vannak. Különösen jól teljesítenek az európai olajcégek, amelyek az olajár emelkedésével párhuzamosan szintén nagyon jól teljesítenek. 

A spanyol Repsol már 6 százalékos pluszban van, de a régiós olajvállalatok is jól teljesítenek, és a Mol szintén pluszban van, bár némileg lemaradva. 

Német akkumulátorgyártót vásárolhatott fel a Tesla

A Tesla múlt héten jelentette be harmadik negyedéves autóeladási számait, melyben a cég rekordról számolt be, közel 139 ezer járművet adtak át. A cég még csak az út elején jár, 2030-ra 20 milliót autót terveznek gyártani, ám az ehhez tartozó infrastruktúra kiépítése és megszervezése hosszútávú feladat. Egy névtelen, de a felvásárlásban jártas forrás szerint az amerikai cég most egy elektromos akkumulátorokat gyártó német céget vásárolt meg.

Tovább a cikkhez

Szépen emelkedik az olajár

A múltheti eséseket követően ma felfelé korrigál az olaj ára, a spot Brent és WTI is már 4 százalék feletti emelkedésen van túl, előbbi ezzel ismét 40 dollár fölé került. Hasonló mértékben nőttek a határidős árfolyamok is.

brent1

Felpattant a Mol

Mérséklődött némiképp az emelkedés az európai tőzsdéken, a DAX 0,6 százalékos pluszban van, míg a CAC 0,8 százalékkal került feljebb. A magyar tőzsdén elolvadt az emelkedés, a BUX pénteki záróértéke közelében jár. A hazai blue chipek, és a BUX komponensek között is a Mol teljesít legjobban, a olajcég korábban részvény-visszavásárlási programot jelentett be, a sajátrészvény-vásárlások pedig felfelé hajthatják ma az árfolyamot, emellett az olaj ára is emelkedik, ami szintén pozitív a Molnak, a Brent árfolyama 2,8 százalékkal került ma feljebb.

Óriásit zuhant a világ egyik legnagyobb moziláncának árfolyama

Több mint 60 százalékos mínuszban járt a Cineworld árfolyama azt követően, hogy a társaság hétvégén bejelentette, hogy bizonytalan időre bezárja az összes angliai és amerikai moziját.

Tovább a cikkhez

Politikai botrányba keveredett az egyik legnagyobb bitcointőzsde

A nyáron tömegével mondtak fel a Coinbase alkalmazottai, amiért a vezetőség nem volt hajlandó kiállni a Black Lives Matter mozgalom mellett. Most a vezetőség "apolitikus vállalati kultúrát" hirdetett és végkielégítést ígértek mindenkinek, aki mégis politizálni szeretne a cégen belül, hárman azonnal felmondtak.

Tovább a cikkhez

Felpattantak az európai tőzsdék

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 1,1 százalékos emelkedése mellett, a CAC 1 százalékkal került feljebb, míg az FTSE 100 1,2 százalékot erősödött. Az milánói börze is feljebb került a 0,8 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1 százalékot emelkedett. A jó hangulat részben annak tudható be, hogy a befektetők kedvezően fogadhatták, hogy Donald Trump állapota a hírek szerint javult, és már ma visszatérhet a Fehér Házba. Európából ma fontos makrogazdasági adatok érkeznek, a befektetők erre figyelhetnek ma délelőtt.

dax

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,6 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül emelkednek, az OTP 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,4 százalékot erősödött, a Richter 1,1 százalékos pluszban van, a Magyar Telekom pedig 0,7 százalékot emelkedett.

bux

Emelkedéssel indulhat a hét a tőzsdéken

  • Csapkodás volt jellemző az amerikai tőzsdékre múlt pénteken, a vezető indexek jelentős eséssel indították a napot, majd napközben elkezdték ledolgozni az amerikai elnök koronavírus-fertőzése miatti eséseket az irányadó amerikai indexek, a Dow már pluszba is fordult az újabb stimulussal kapcsolatos reményeknek köszönhetően, miután Nancy Pelosi közölte, hogy hamarosan jöhet a pénzügyi segítség a légitársaságoknak, ezt pedig úgy értelmezhették a befektetők, hogy a következő stimulus részeként. A kereskedés végére azonban ismét lefordultak a tőzsdék, a Dow 0,5 százalékos esése mellett, az S&P 500 1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 2,8 százalékot zuhant.
  • Ázsiában erősen indult a hét, miután a hétvégi hírek szerint Donald Trump már ma visszatérhet a Fehér Házba azt követően, hogy a betegsége miatt kórházba szállították, az orvosa szerint egyébként jól van az elnök. A japán tőzsdét elsősorban az autóipari, vasút, és pénzügyi részvények húzták, de az emelkedésben a gyengülő jennek is szerepe volt, a Nikkei 1,3 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein is jó volt a hangulat, a hongkongi tőzsde 1,5 százalékot emelkedett, a szingapúri index pedig 0,6 százalékkal került feljebb. A kínai tőzsdék szünnap miatt zárva tartottak.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 0,7 százalékos emelkedést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfőn itthon a kiskereskedelem augusztusi alakulását ismerjük meg, a nagy európai gazdaságokból pedig a szolgáltatószektor és kompozit beszerzésimenedzser-indexek érkeznek.
  • Az olaj ára feljebb került ma reggel, a novemberi határidős WTI 3,1 százalékos emelkedést követően 38,38 dollárnál jár, az arany árfolyama ezzel szemben esik, a sárga nemesfém jegyzése 1892,4 dolláron áll.
  • A forint gyengült az euróval szemben, egy euróért 358,9 forintot kell fizetni, míg egy dollár 306 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
koronavírus arantén maszk