wall street
Üzlet

Három nagy bizonytalanság van a világban, mutatjuk, mibe érdemes most fektetni

Portfolio
Az elmúlt időszakban megnőtt a bizonytalanság a világban, a Toscafund Asset Management nevű brit hedge fund vezető közgazdásza, Savvas Savouri szerint az amerikai elnökválasztás csak egyike a három fő kockázati tényezőnek. A szakember szerint a bizonytalanság másik két forrása az EU és az Egyesült Királyság közti kereskedelmi tárgyalások, valamint az USA és Kína közti devizafeszültségek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az amerikai elnökválasztás

A közgazdász szerint nincs kétség afelől, hogy Joe Biden, a korábbi alelnök fogja megnyerni az amerikai elnökválasztást. Amiben Savouri nézőpontja eltér másoktól, hogy a szakember szerint Biden győzelme egy szociálisan radikális fordulatot fog hozni az amerikai kormányban. Savouri kiemelte, hogy ha most Biden nyer, akkor részben a kora (77) miatt sem fogják újraválasztani egy második ciklusra. A szakember szerint a Biden győzelme cégek trösztellenes alapon való feldarabolását, szigorúbb szabályozást, és magasabb vállalati adóterheket vonhat maga után, ezt tudjuk leolvasni a következő ábráról is.

faktor1
Forrás: Toscafund

Savouri Biden győzelme esetén arra számít, hogy az arany mellett más nyersanyagok, és a belföldi (amerikai), nem-ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényei is jól teljesíthetnek, míg a dollár, az amerikai államkötvények, a tech cégek, az ingatlanalapok (REIT), és a ciklikus szektorok gyengék lehetnek.

Trump újraválasztása esetén is hasonlóra számít egyébként a szakember, azzal az eltéréssel, hogy újabb az Trump-ciklus a tech szektornak is kedvező lenne.

Brexit

A Brexit „békés” lefolyása szintén hatással lesz a pénzpiacokra a szakember szerint. Savouri úgy tartja, hogy a Brexitet az utolsó pillanatban ugyan, de sikerül békésen megvalósítani, amelynek pozitív hatása lesz az angol fontra, amely emiatt elkezd a fair értéke felé közelíteni, ami azt jelenti, hogy a font 1,3 euró (jelenleg 1 fontért 1,1 eurót kell fizetni) és 1,6 dollár (1 font jelenleg 1,29 dollárba kerül) fölé erősödik. Savouri szerint erre az emelkedésre nem negatív kompetitív sokként kell tekinteni, hanem sokkal inkább jelként, hogy egy nemzetközi kockázatkerülő tőkehullám érkezik az Egyesült Királyságba.

Utoljára egyébként 2014 végén volt 1,6 dollár az angol font.

gbpusd

USA-Kína közti feszültség

A közgazdász szerint a harmadik faktort, amelyet az USA és Kína közti devizakereskedelmi feszültségek jelentik, Kína fogja megoldani azáltal, hogy hagyja a jüant szabadabban mozogni. Savouri úgy tartja, hogy a koronavírus-válság olyan mértékben veszélyeztette a belföldi piacokat az Atlanti óceán mindkét partján, amelynek fényében világossá vált, mennyire fontos is Kína belföldi gazdasága. Emellett az Óvilág mániákus hitelnyomtatása – ami hozzáadódik az elmúlt évtizedben létrejött adóssághoz – is világossá tette a Peking számára, hogy az övék messze a legerősebb fiskális és monetáris kéz, és deviza a világon.

faktor2
Forrás: Toscafund

Gyorsan közeledünk annak a három kritikus faktornak a beteljesedéséhez, amelynek eredményeit még mindig csak sejteni tudjuk, és amelyeknek beteljesedése, eredményeiktől függetlenül markánsan elmozdítja azokat a tektonikus lemezeket, amelyeken az összes eszközárat végül meghatározzák: az árfolyamokat

(MarketWatch)

Címlapkép: John Nacion/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
unhappy_2