7_Hőcserélők, háttérben a gumibitumen üzemcsarnok
Üzlet

Elindult a Mol új gumibitumen üzeme, évente 200 kilométernyi főútra elég a kapacitás

Portfolio
A Mol Zalai Finomítójában elkészült új üzem évi 20 ezer tonna gumibitumen előállítására lesz képes. Ebből a mennyiségből 200 kilométer 2x1 sávos főutat lehet építeni vagy 600 kilométernyi felső réteget felújítani. Ez a hazai útépítési bitumenigény mintegy 10-15 százalékát fedheti le. A 3 milliárd forintos beruházás 75 százalékát a Mol saját forrásból biztosította, 25 százalékát pedig állami támogatásból.
A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel Dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár és Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

A kémiailag stabilizált Mol gumibitumen környezetbarát megoldás, mivel előállításához használt gumiabroncsokat hasznosítanak újra. A megoldást a vállalat a Pannon Egyetemmel közösen fejlesztette ki, és 2009-ben kapott szabadalmi oltalmat és több díjat is nyert.

Az új üzem naponta 96 tonna Mol gumibitument tud termelni, ami az építési szezon figyelembevételével jön ki éves szinten 20 ezer tonna útépítési alapanyagnak.

A gyártáshoz évi 3000 tonna gumiőrleményt használnak fel, ehhez mintegy félmillió használt gumiabroncsot hasznosítanak újra.

Ez a mennyiség az évente keletkező hazai gumiabroncs-hulladék 8-10 százaléka, melyet így anyagában lehet újrahasznosítani.

A várakozások szerint a gumibitumenből készült aszfaltutak tartósabbak lehetnek, akár másfélszeres élettartamuk is lehet a normál bitumenből készült utakhoz képest. Az így készült utak terhelhetősége nagyobb és kisebb a kátyúk kialakulásának esélye is, ami miatt alacsonyabb lehet a keletkező fenntartási költség is. A lakóövezetek számára fontos információ, hogy ezzel a megoldással a menetzaj is alacsonyabb lehet, és így csökkenti a zajterhelést.

Zsinkó Tibor, a Mol Magyarország Downstream ügyvezető igazgatója szerint:

A napi 96 tonnás kapacitás elegendő a nagyobb volumenű útépítési munkálatokhoz is, sőt, ez a mennyiség lehetőséget nyújt arra, hogy a környező országokban is új üzleti lehetőségeket aknázzunk ki.

Ehhez hozzátette, hogy mivel ez a Mol szabadalma, így a licensz értékesítése is egy további hasznosítási lehetőség, illetve:

A 20 ezer tonna termelés a hazai útépítési bitumenigény mintegy 10-15 százalékát fedi le, azaz minden adott ahhoz, hogy a gumibitumenes utak egyre elterjedtebbek legyenek.

A Zalai Finomítóban 2012-ben avatták fel a ma is működő, kisebb (évi 5 ezer tonna) kapacitású gumibitumen kísérleti üzemet. A megnövekedett keresleti igényekre reagálva a Mol 2019 tavaszán új üzem építésébe kezdett. Az új üzem hozzájárul a Zalai Finomító hatékony üzemeltetéséhez és a jelenleg mintegy 100 dolgozót foglalkoztató finomító munkahelyeinek megőrzéséhez is.

A 3 milliárd forintos beruházás 75 százalékát a MOL saját forrásból biztosította, 25 százalékát pedig állami támogatásból, a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében finanszírozta.

Az elmúlt 8 évben mintegy 150 km útszakasz épült vagy újult meg Magyarországon a gumibitumen felhasználásával, többek közt a pesti alsórakpart XIII. kerületi szakaszának 1,5 kilométer hosszú része, a Budaörsi út, a Villányi elkerülő út ill. az M25-ös autópálya egy szakasza. Az új gyártókapacitás belépésével ennek többszörösére van lehetőség.

A Mol árfolyama ma 0,6 százalékot emelkedett, azonban ezzel együtt is idén már 43 százalékkal került lejjebb.

Mol1

Címlapkép: Mol 

magyar lemgyel veto unios koltsegvetes jogallamisag budapest targyalas 201126
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
gas
szerbia
eu vétó magyar vétó jogállamiság
boris johnson brexit no deal
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
jakabferenc