musk
Üzlet

Itt a Tesla nagy napja - Ma meggyőzheti Musk a huhogókat

Portfolio
A mai amerikai piaczárás után teszi közzé negyedéves számait a Tesla, az eseményt sokan figyelik, magasak az elvárások és rengeteg a kérdés. A három legfontosabb kérdéskör: 1. teljesülhet-e a 2020-ra kitőzött cél, hogy 500 ezer autót értékesít a Tesla, 2. továbbra is nyereségesen működik-e a cég, 3. mi történik a kínai piacon, ahol folyamatosan árat csökkent a cég.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

500k

Talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy a Tesla képes lesz-e tartani az idei évre meghirdetett célját, Elon Musk arra tett ígéretet, hogy a gyártó idén 500 000 autó fog leszállítani. Azért is izgalmas ez a kérdés, mert a világjárvány következtében az autópiaci kereslet jelentősen visszaesett és az eladások durván csökkentek, tehát ennek fényében a Tesla akár változtathatott volna az idei célján, de mégsem tette.

Miután a Tesla már a gyorsjelentés előtt közzétette az értékesítési számait, így nincs nehéz dolgunk, csupán összesítenünk kell az idén eddig eladott járművek számát és az összeget levonni az 500 ezerből, ami azt jelenti, hogy a cél eléréséhez Muskéknak közel 181 ezer elektromos autót kell leszállítaniuk a negyedik negyedévben, ami 30,2 százalékkal több, mint harmadik negyedéves rekord eladások.

Tehát az egyik legnagyobb kérdés az lesz, hogy a Tesla szolgál-e valamilyen új információval az éves célkitűzéssel kapcsolatban, továbbra is elérhetően tartják, vagy esetleg módosítják azt.

Profit

A másik nagy kérdés, amire választ kapunk ma este, hogy vajon sikerül-e ismét profitot felmutatnia a Teslának. Ez több szempontból is fontos kérdés, egyrészt azért, mert egy újabb nyereséges negyedév után a Teslának megint lehetősége lesz rá, hogy bekerüljön az S&P 500-ba, ami az előző alkalommal sokak nagy meglepetésére elmaradt.

A másik fontos kérdés, hogy ha sikerül profitot elérnie a cégnek, akkor a nyereségnek milyen lesz a minősége. Már az előző negyedévekben is láttunk, hogy a környezetvédelmi kreditekből származó bevételek húzzák a Tesla profitját, az idei második negyedévben például 428 millió dollárt tettek ki. A Tesla pénzügyi igazgatója egyébként még júliusban arról számolt be, hogy a környezetvédelmi kreditekből származó bevételek megduplázódhatnak idén a tavalyi szintekhez képest, miközben a cash flow csökkenhet.

A Refinitiv szerint az elemzők átlagosan 8,4 milliárd dolláros árbevételre számítanak, ami új rekordnak számítana.

A 8,4 milliárd dolláros árbevételen 593 millió dolláros profitot érhet el a Tesla a várakozások szerint, ami szintén új rekord lenne.

profit

Kína és az árcsökkentés, avagy mi van a kereslettel?

Miután az Egyesült Államokban a talpra állás lassú, Európa pedig a vírus második hullámával küzd, így a Teslát követő elemzők Kínára figyelnek és az ottani növekedésre, ahol a talpra állása gyorsabb és a fogyasztók is lassan levetkőzik a járvány hatásait.

Bár a Tesla az értékesítési számait nem bontja le regionális szintre, az kínai autóipar szövetség, a CPCA adatai szerint a Tesla Model 3 eladásai szeptemberben durván a júliusi szinten maradtak, így összesen 34 100 Sanghajban gyártott Model 3 talált gazdára a harmadik negyedévben. Ennek fényében az is nagy kérdés, hogy a cég vajon megoszt-e több részletet ma este a kínai piacról és arról, hogy mely országok ellensúlyozzák a világ legnagyobb autópiacán tapasztalt gyenge keresletet.

Egyébként a cég legnagyobb amerikai piacának számító Kaliforniában a kedden megjelent adatok szerint 13 százalékkal kevesebb Teslát regisztráltak, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Arról már többször írtunk, hogy a Teslának problémáit lehetnek Kínában, hiszen nemrég ismét visszavágta az autóinak árát a világ legnagyobb autópiacán, ezúttal a long range és a performance kiszerelésű Model S járművek árát csökkentették 23 ezer jüannal (több mint egy millió forint). Azzal a vágással együtt összesen hét alkalommal csökkentette az autóárakat a Tesla Kínában, csak ebben az évben. Itt azért érdemes visszaemlékezni arra is, hogy a második negyedéves gyorsjelentés után Elon Musk arról beszélt, nem tervezik, hogy a cég magas profitot termeljen, inkább megfizethetőbb autókat akarnak gyártani, így az árcsökkentés magyarázható ezzel a tervel.

Mindemellett megjelent a héten egy olyan hír is, hogy a Tesla a sanghaji gyárból európai országokba kezdi el exportálni a Model 3 típusú járműveit, az üzem termelési igazgatója pedig elmondta, hogy a sanghaji gyártat globális üzemmé kívánják alakítani. Az igazgató nyilatkozatól függetlenül lehet azt is feltételezni, hogy a gyenge kínai kereslet miatt döntöttek a kontinensen kívüli export mellett.

Az árfolyam

Az elmúlt napokban már jellemzően esett a Tesla árfolyama, viszont ezzel együtt is idén több mint 400 százalékos pluszban áll az árfolyam, az elmúlt egy évben pedig több mint 700 százalékot emelkedett. Az elmúlt hónapok lokális mélypontjait összekötve egy emelkedő trendvonalat tudunk húzni a grafikonra, az elmúlt napok esésével erre a trendvonalra érkezett meg az árfolyam, de a technikai kép szempontjából is kiemelten fontos, hogy milyen hírekkel szolgál ma a Tesla.

chart

Címlapkép: Yasin Ozturk/Anadolu Agency via Getty Images

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
vonatvasutmagyarshutter-20170719