trumo
Üzlet

Kritikus időszakhoz értünk a tőzsdéken, nagyon nem mindegy, hogy mibe fektetsz

Portfolio
Nyakunkon az amerikai elnökválasztás, és bár egyelőre Biden győzelme tűnik valószínűbbnek, a végeredmény korántsem biztos, ez pedig jelentős bizonytalanságot szül a részvénypiacok számára is, hiszen jelentősen eltérnek egymástól azok a szektorok, amelyek Trump vagy Biden győzelme esetén igazán jól járnának (vagy adott esetben rosszul). A JPMorgan friss elemzéssel jött ki, amely amellett érvel, hogy valójában Trump győzelme lenne a leginkább kedvező a részvénypiacok számára - ez a narratíva viszont merőben eltér attól, amit a Wall Streettől hallottunk az elmúlt hetekben.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Biden és a demokraták győzelme lehet a legjobb kimenetel a részvénypiacok számára

Az elmúlt hónapban a Wall Street stratégái átfogó kampányba kezdtek az ügyfelek olyan aggodalmainak eloszlatására, melyek szerint a Biden-adminisztráció és / vagy a "Blue Sweep" (amikor a demokratáké a Fehér Ház és a kongresszus mindkét háza is) kedvezőtlen a kockázatos eszközök számára, holott egy ilyen eredmény ugyanannyira jó lenne a részvényeknek, ha nem jobb, mint a status quo folytatása:

  • Magasabb vállalati adóterhet Biden alatt? Aggodalomra semmi ok, hiszen ezt ellensúlyozni fogja az a legfeljebb 7 000 milliárd dolláros fiskális élénkítő, amelyet a demokrata kongresszus elfogadhat.
  • A tőkenyereség-adó megduplázása? Nincs ok a pánikra, mivel ez csak a szuper gazdagokat fogja érinteni, és miközben lehetséges, hogy 2021 végén a részvénypiacok számára is kedvezőtlen lesz, a gyengeségbe hamar belevesznek, hiszen a „részvények csak felfelé mennek” – a Goldman Sach becslése szerint például jövő év közepén az S&P 500 durván 10 százalékkal lehet feljebb a mostani szintekhez képest.
  • Magasabb kötvényhozamok a demokrata sweep alatt? Nem gond, elvégre szükségünk van magasabb hozamokra, amik azt jelzik, hogy a gazdasági helyzet javul és az újbóli pénzszaporítás visszatér.

Egy nemrégiben megjelent Bank of America elemzés szerint négy lehetséges kimenetele van a választásnak, amelyek jobban függnek a szenátus összetételétől, mint attól, hogy ki az elnök. A legrosszabb forgatókönyv a piacoknak, mikor Biden az elnök és republikánus a szenátus és vice versa Trump részéről is.

scenario outcomes_4
Forrás: BofA Research Investment Committee

A lényeg azonban egyértelmű volt: a piacok számára a lehető legjobb eredmény a Blue Sweep.

Ettől függetlenül most, hogy a Blue Sweep forgatókönyv teljesen beárazódott a tőzsdéken, egy új kockázati tényező ütötte fel a fejét: mi van akkor, ha a közvélemény-kutatások tévesek - megint - és vagy Trump-győzelmet, vagy vegyes kongresszust kapunk? 

Már csak 7 nap van hátra az amerikai elnökválasztásig! Kövesd velünk az eseményt: legfrissebb híreinket ide kattintva találod. November 3-án egész éjszaka, percről-percre frissülő cikkünkben közvetítjük a választás legfontosabb fejleményeit, utána pedig friss elemzésekkel jelentkezünk!

Új elemzéssel jött ki a JPMorgan

A JPMorgan globális részvénystratégiai-vezetőjének, Dubravko Lakos-Bujasnak a hétvégén közzétett legfrissebb elemzése alapján a Wall Street éppen egy fordulat előtt áll és részben kármegelőzés útján elkezd felkészülni arra az esetre, ha Trump nyer.

A korábbi narratíva drámai fordulatával, – amely a Blue Sweepet tartotta a legkedvezőbb kimenetelnek – a JPMorgan stratégája arról írt, hogy fenntartja a valószínűséggel súlyozott, év végére szóló S&P 500 célárát 3 600 ponton, viszont a Trump-győzelmet tartja a legkedvezőbbnek a részvénypiacok szempontjából, ebben az esetben 3 900 pontos az elemző célára, ami az index hétfői záróértékéhez viszonyítva 14,7 százalékkal van feljebb.

spxest

A narratívában bekövetkezett egyik legérdekesebb fordulat mégis csak az, hogy a stratéga szerint egy "Blue Sweep" forgatókönyv - amely hirtelen egyre valószínűtlenebbnek tűnik - várhatóan rövidtávon többnyire semleges lesz, mivel valószínűleg a némi közvetlen pozitívumot (nagyobb fiskális ösztönzők / infrastruktúra beruházások) negatívumok követnének majd (például növekvő társasági adók). Az elmúlt hetekben ezzel szemben azt láttuk, hogy a Wall Street-i konszenzus arról szólt, hogy miért a Blue Sweep a lehető legjobb forgatókönyv, mivel a pozitívumok jelentősen felülmúlják a negatívumokat.

Tehát most éppen azt látjuk, hogy a Wall Street elkezd hedgelni arra az esetre, ha a beárazott Blue Sweep nem történik meg?

Végül pedig válaszul arra a kérdésre, hogy miért változott meg hirtelen a JPMorgan álláspontja, a horvát stratéga a következőt írta:

Múlt héten elemeztük a szavazók regisztrációs adatait és azok lehetséges következményeit az állami szavazások kimenetelére, míg ezen a héten elemeztük a hangulatot a Twitteren az amerikai választással kapcsolatban, és összehasonlítottuk a hagyományos közvélemény-kutatási adatokkal - ezek mind élesedő versenyre utalnak

Ami természetesen azt jelenti, hogy a JPM-nek el kell készítenie egy narratívát arról, hogy miért jelenet optimizmust a Biden-győzelem, de a Trump-győzelem még inkább (arra az esetre, ha valakinek eszébe jutna az eladni november 4-én).

A Biden-kosár eddig veri a Trump-kosarat

Eközben a JPMorgan által létrehozott Biden és Trump részvénykosár - amelyek a demokraták, vagy a republikánusok győzelmére jelentenek egyfajta „fogadást” - legfőbb alkotóelemei azt mutatják, hogy a tétek nagyon magasak, hiszen amint az alább látható, a Biden-kosár 66 százalékkal felülteljesíti a Trump-kosarat.

Forrás: JPMorgan

A Biden-kosárban található alternatív energia- és zöldtechnológiai részvények június óta 84 százalékkal felülteljesítették a Trump győzelmének legnagyobb nyertesei közé tartozó hagyományos energetikai és fosszilis üzemanyag-társaságok részvényeit.

biden baskets
Forrás: JPMorgan

A JPMorgan szerint a Biden-kosár történetesen jobban illeszkedik a Momentum, az ESG, és a „COVID nyerteseihez” is, míg a Trump-kosár a Value és a COVID Recovery / Epicenter részvényekhez áll közelebb. Tekintettel a két kosár közötti jelentős eltérésre, valamint arra a várakozásra, hogy a Covid-19 kockázata (a médiában megjelenő, járványról szóló hírek, amelyek negatívan hatnak a piaci hangulatra) valószínűleg csökkenni fog a választások után, egyre izgalmasabbnak tűnnek a value részvények az elkövetkező időszakra nézve - írja az elemző.

biden themes
Forrás: JPMorgan

Az olyan value részvények lehetnek a legnagyobb nyertesei a Trump győzelemnek, mint az energia és pénzügyi papírok, és ezekben jöhet egy nagy short squeez is (shortos kifacsarás). A Biden forgatókönyv alatt profitrealizálás jöhet a magas momentumú részvényekben, különösen, hogy a befektetők elkezdik beárazni a magasabb tőkenyereség-adót. Ez utóbbi egy rotációt is magával hozhat az növekedési részvényeken belül az amerikai adóilletőségű vállalatok papírjaiból, a nem-amerikai adóilletőségű cégek részvényei felé, illetve a külföldi növekedési részvények felé, amelyek egyrészt mérsékelten, vagy egyáltalán nem érzékenyek az adóemelésre, másrészt jobban szigeteltek a tőkenyereség-adóemeléstől a diverzifikáltabb befektetői bázis miatt.

Végül pedig a JPMorgan bemutatta az úgy nevezett „Covid-19 Vaccine Tactical Short Candidatest”, amely egy listányi részvény, amelyekben nagy a momentum és sokan vettek fel bennük pozíciót, viszont a profitnövekedésük csökkenhet, ahogy a fogyasztói / vállalati aktivitás normalizálódik.

vaccine candidates
Forrás: JPMorgan

(ZeroHedge)

Címlapkép: Chip Somodevilla/Getty Images

bika spx csucs
covid kórház koronavírus járvány
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

vonatvasutmagyarshutter-20170719