aegon
Üzlet

Tényleg kivonul az Aegon? Három nagy érdeklődő is van már a biztosítóra

Portfolio
A Bloomberg után most a Reuters is beszámolt róla, hogy eladó az Aegon kelet-európai tevékenysége, megemlítve, hogy a régióban elsősorban Magyarországon, de mellettünk Lengyelországban, Romániában és Törökországban is aktív a biztosító. Három nagy nyugat-európai érdeklődőt nevezett meg a hírügynökség a társaságra, ugyanakkor a lehetőség magyar szereplők fantáziáját is megmozgathatja, hiszen az ország - az Allianz mellett - legértékesebbnek tekinthető biztosítójáról van szó.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Előzetes egyeztetéseket tartott kelet-európai érdekeltségeinek eladásáról a holland Aegon a piac egyes szereplőivel, a tárgyalásokon a JP Morgan működik közre  – írja a hírügynökség két meg nem nevezett forrására hivatkozva. Mintegy 650 millió eurót érhet szerintük az üzlet, amelyet aukciós metódussal értékesítenének.

A források szerint

a holland NN és a belga KBC is vizsgálja annak lehetőségét, hogy ajánlatot tesz az eszközökre, De a német Allianz is kifejezte érdeklődését.

A megnevezett biztosítók nem kommentálták az értesülést, a KBC-t pedig egyelőre nem érte el a Reuters. A hírügynökség megemlíti, hogy 1992-ben vetette meg a lábát az Aegon Magyarországon az Állami Biztosító megvásárlásával, majd az itteni tevékenységét ugródeszkaként használta ahhoz, hogy a régióban további akvizíciókat hajtson végre.

Lard Friese vezérigazgató, aki május óta áll az Aegon élén, és korábban az NN Groupot is vezette, augusztusban úgy nyilatkozott, hogy át szeretné tekinteni a társaság húsz piacát a biztosító tőkéjének megerősítését célzó erőfeszítések részeként.

2018-ban az Aegon már értékesítette cseh és szlovák érdekeltségét, mégpedig az NN Groupnak 155 millió eurórért. Az Aegon tevékenységének kétharmadát az amerikai piac teszi ki, ahol a Transamerica brand révén van jelen. Az idei első félévben 30%-kal csökkent a (tisztított) adózás előtti nyeresége.

Magyarország harmadik legnagyobb biztosítója, legnagyobb lakásbiztosítási állománya, nyolcadik legnagyobb alapkezelője és harmadik legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztára kerülne új kezekbe, ha az értesülésnek megfelelően tulajdonost váltanának a holland Aegon NV megmaradt közép- és kelet-európai érdekeltségei.

Nemcsak 28 év biztosítási sikersztorija érne ezzel új fejezetéhez, de az elmúlt 12 év legnagyobb tulajdonosváltása is megvalósulna a magyar biztosítási szektorban (utoljára az OTP Garancia eladása a Groupama számára volt százmilliárdos nagyságrendű 2008-ban).

Korábbi cikkünkben a régiónkban aktív biztosítók árazása alapján (persze jelentős bizonytalanság és lehetséges szórás mellett) mintegy 110 milliárd forintra tettük az Aegon Magyarország fair értékét, ami alapján a fenti 650 millió eurós, vagyis mintegy 237 milliárd forintos vételár a teljes régiós tevékenységére nem tűnik irreálisnak. Továbbra is fenntartjuk, hogy a magas várható ár miatt magyar vevő nehezebben elképzelhető, mindenesetre a szituáió ritkán adódó, elgondolkodtató alkalom lehet hazai szereplők (akár részben az állam) számára is a biztosítóvételre. Kormányközeli szereplők most ezen a piacon is terjeszkednek, lásd a biztosításközvetítői piac legnagyobb szereplőjévé váló Hungarikum alkuszcsoport, illetve az Aegonnál jóval kisebb CIG Pannónia sztoriját. További részletek erről itt olvashatók.

Címlapkép: Yuriko Nakao/Getty Images

GettyImages-1288690436
HEPA_klub2020_cimlapkep_1500x844
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
GettyImages-1288690436