koronavírus arantén maszk
Üzlet

Koronavírus: több európai ország ma dönthet az újabb szigorításokról

Portfolio
Lassan eléri a 44 millió főt a regisztrált koronavírusos esetek száma, a járvány kezdete óta globálisan 43,9 millióra nőtt ez az érték, míg 1,166 millió koronavírus-fertőzött hunyt el. A gyógyultak száma a tegnapi 29,2 millióról szerda reggelre 29,7 millióra nőtt - derül ki a John Hopkins University legfrissebb adataiból. Magyarországon újabb 2291 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és elhunyt 43 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1578 főre emelkedett. Európában sorra jelentik be az újabb korlátozásokat, ma éjféltől Csehországban kijárási korlátozás lépett életbe, Németországban a boltok, éttermek és szabadidős intézmények bezárását tervezik, Franciaországban pedig még ma nyilatkozik a korányfő az újabb lépésről, ami akár a teljes ország lezárása is lehet. A járvánnyal kapcsolatos híreink percről percre.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Ismét általános karantén jön Franciaországban

Franciaországban péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletet és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak - jelentette be Emmanuel Macron.

Tovább a cikkhez

Napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be

Egyre több a koronavírus miatti mintavételi megrendelés, ezért napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be országszerte - nyilatkozta az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr vezetője szerdán a közmédiának.

Győrfi Pál kiemelte: az elmúlt napokban jelentősen megnőtt a mentőszolgálathoz beérkező koronavírus miatti mintavételi megrendelések száma. A kezdeti néhány száz feladat után az elmúlt hetekben már napi több mint 5 ezer ilyen igénylés futott be az Országos Mentőszolgálathoz, most pedig egyes napokon a mintavételi feladatok száma meghaladja a 12 ezret is.    

Annak érdekében, hogy minden mintavételi megrendelést gyorsan tudjanak teljesíteni, a Belügyminisztérium (BM) közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állítanak be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki. A képzés kiterjed a védőeszközök használatára, a beavatkozás szakmai protokolljára, a fertőtlenítésre és a szükséges adminisztrációra is.    

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr vezetője hangsúlyozta: eddig is mindent megtettek, hogy a mintavétel folyamatosan és gördülékenyen menjen. A BM közreműködésével beálló plusz 200 mintavételi egység értékes segítség, mert ez gyakorlatilag megduplázza a kapacitásukat.    

Így Győrfi Pál szerint nemcsak tarthatóak lesznek az eddigi rövid határidők, hanem lehet, hogy ezen még csökkenteni is tudnak. (MTI)

Olaszországban elérte a huszonötezret az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma

Olaszországban egy nap alatt 24 991 új beteget szűrtek az egészségügyi tárca szerda esti adatai szerint, ez a szám a járványgörbe jelenlegi emelkedési üteme alapján egy hét alatt megkétszereződhet további szigorú korlátozások nélkül.

A Közegészségügyi Hivatal (Iss) úgy foglalta össze az olaszországi járványhelyzetet, hogy a "vírus már mindenhol jelen van". Az Iss szakértői elsősorban azt tartották aggasztónak, hogy a szűrt pozitívak között egyre több a hetven év feletti.     

Húsz nappal ezelőtt, október 8-án valamivel több mint 4500 fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Számuk most már megközelíti a huszonötezret, miközben kétszázöt beteg halt meg, így a halottak száma majdnem negyvenezerre ugrott. Egy nap alatt majdnem kétszázezer vírustesztet végeztek.     

Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 276 ezret, kórházban majdnem tizenötezer Covid-19 beteg van, több mint ezerötszázan intenzív osztályon.     

Az egészségügyi statisztikák azt mutatják, hogy ha a járvány a jelenlegi ütemben terjed tovább, akár egy hét alatt megkétszereződhet a napi esetszám, és Olaszország utoléri Franciaországot.     

A fertőzés mértéke a tavasztól gócpontnak számító Lombardiában a legmagasabb, ahol a vírtustesztek és a szűrt fertőzöttek aránya túllépte a tizennyolc százalékot. Lombardiában egy nap alatt több mint hétezer ötszáz fertőzöttet regisztráltak, kétezerhétszázat Milánóban és térségében. Második helyen Piemonte áll napi több mint kétezer nyolcszáz, harmadik Campania tartomány napi több mint kétezer négyszáz esettel.     

Az egészségügy azonnali szigorú zárlatot sürget, a tartományok vezetői a helyi gazdaságra gyakorolt hatástól tartanak. A Corriere della Sera napilap szerint a Giuseppe Conte vezette kormány olyan taktikát követ, amelynek keretében szigorít és enyhít a járványszámok függvényében. Giuseppe Sala milánói polgármester bejelentette, hogy a következő két hétben dönt a város esetleges lezárásáról: "Lombardiában tavasszal több mint másfél ezren voltak lélegeztető gépen, most kétszázhetvenegyen vannak".     

Carlo Bonomi a gyáriparosokat tömörítő Confindustria elnöke úgy nyilatkozott, az olaszok készen állnak áldozathozatalra, "azzal a feltétellel, hogy tudjuk, merre tart az ország, a kormánynak világos irányt kell szabnia".     

Határozottabban beszélt Maurizio Viecca a milánói Sacco-kórház kardiológus professzora, aki a római kormány azonnali fellépését sürgette kijelentve, hogy az olaszországi kórházak az "összeomlás" szélére jutottak. "Nincs több hely, a betegek vagy otthon, vagy a mentőautókban fognak meghalni" - jelentette ki.     

A déli Puglia tartomány elnöke Michele Emiliano bejelentette, lezárja az iskolákat visszaállítva az online oktatást. "Németországban és Franciaországban az iskolákat nyitva maradtak, nálunk azonban az iskolák szeptember végi újraindulásával erősödött a járvány terjedése" - mondta. Michele Emiliano hangoztatta, olyan ütemben emelkedik a betegek száma, hogy ha nem korlátozza minimálisra a régión belüli mozgást, november végére több mint kétezer beteg szorulhat lélegeztető-gépre. Pugliában kevesebb mint hatszáz intenzív hellyel rendelkeznek, és majdnem négyszáz már foglalt nem csak Covid-19 betegekkel.     

A Franciaországban és Németországban tervezett lezárások hírére az olaszok is "készülni" kezdtek. Megindult az előzetes bevásárlási hullám, és alig lehet helyet találni a fodrászoknál és a kozmetikai szalonokban. Az utcák megteltek kocogókkal az edzőtermek lezárása után.     

A belügyminisztérium most először közölte a karantén alá helyezett migránsokra vonatkozó adatokat is, melyek szerint a július óta érkezett több mint tizenötezer személy közül több mint ezerhatszázan bizonyultak pozitívnak, és ebből több mint ezer beteget a karantén-hajókon szűrtek. (MTI)

Az orosz védelmi miniszter katonaorvosokat vezényelt a dél-uráli régióba

Katonaorvosokat vezényelt a dél-uráli Kurgán megyébe szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a járvány elleni küzdelem támogatására, Vlagyimir Putyin elnök pedig 15 milliárd rubel (mintegy 60 milliárd forint) azonnali támogatás kiutalását rendelte el a leginkább rászoruló régiók számára. A védelmi minisztériumot megelőzően kedden az egészségügyi tárca közölte, hogy szakembereket küld a Moszkvától csaknem kétezer kilométerre található kurgáni régióba, amelynek hatóságai múlt héten fordultak segítségért Putyin elnökhöz.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a Putyin vezetésével megtartott szerdai virtuális kormányülésen azt mondta, hogy a Covid-19 terjedése miatti helyzet súlyosbodik, az esetszám napi átlagnövekménye 1 százalékos. A múlt hétvégi adatok szerint 38 régióban növekszik a megbetegedések száma, további 18-ban instabil, 29-ben pedig viszonylag stabil a járványhelyzet. Golikova elmondta, hogy öt régiókban az ágyak több mint 95 százaléka, 16-ban pedig pedig több mint a 90 százaléka foglalt már. Az országban 223 100 új koronavírusos beteg ápolására alkalmas ágy van, közülük 123 ezernek van oxigénállása, 28,4 ezret pedig lélegeztetőgéppel szereltek fel. Szerdán a férőhelyek 19,1 százaléka volt szabad.

Hétfőtől komoly korlátozások Németországban, nagyot esett a német tőzsde

Ismét csúnya esést látunk a tőzsdéken, amely elsősorban annak tudható be, hogy a járványhelyzet egyre súlyosabb Európában és emiatt folyamatosak a szigorítások, Franciaországban például már a teljes karantén elrendelését fontolgatják, míg Angela Merkel kilátásba helyezte, hogy egy hónapra lezárják Németország vendéglátóipari egységeit, amire a DAX nagyot esett, a rossz hangulat pedig az amerikai tőzsdékre is átragadt.

Tovább a cikkhez

Ursula von der Leyen: jövő áprilisban indulhat el a koronavírus elleni vakcinák szállítása

Az EU-s országokba várhatóan 2021 áprilisában kezdődhet meg nagyobb léptékben a koronavírus elleni potenciális vakcinák szállítása Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szerint.

Tovább a cikkhez

Maruzsa Zoltán: az őszi szünetben nagytakarítást végeznek az iskolák

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy az őszi szünetben arra kérték az intézményeket, hogy az őszi szünet alatt végezzenek nagytakarítást. Emellett 59 olyan oktatási intézményben a honvédség segítségét bevetve fertőtlenítenek, ahol korábban többször is visszatért a fertőzés.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: az egész ország letesztelését többször is megismételhetik Szlovákiában

Szlovákia többször is megismételné a teljes lakosság tesztelését, hogy elkerüljék az ország teljes lezárását - mondta az Új Szónak Martin Pavelka, a szlovák egészségügyi minisztérium járványügyi intézetének epidemiológusa.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: mától él az éjszakai kijárási tilalom Csehországban

Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Csehországban szerda 0 órakor. A kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak bizonyos kivételekkel - egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma - hagyhatják el lakhelyüket. A kutyák sétáltatása közben legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: az éttermek és a bárok bezárására készül Németország

Angela Merkel német kancellár szigorúbb korlátozásokat szorgalmaz, az utazások és társas események visszaszorítását javasolja, beleértve a bárok, éttermek és szabadidős létesítmények bezárását november végéig - írja a Bloomberg. 

Tovább a cikkhez

Versenytársat kapnak a magánegészségügyi szolgáltatók - Ez a segítség most jól jöhet

A szabályozói változások, valamint a járványhelyzet együttesen komoly változtatási kényszert helyeznek a szolgáltatókra - vélekedett a Portfolio-nak adott interjújában Varga Gábor, a Microsoft magyarországi stratégiai technológiai tanácsadója. Meglátása szerint a magánszolgáltatók is új helyzetben találhatják magukat, mivel az állami szereplők potenciálisan kifejezetten piaci alapon versenytársként fognak megjelenni.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: nagyon gyorsan terjed a járvány, egyre többen vannak kórházban

2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 43 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1578 főre emelkedett, 17 098-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 47 257 fő. Az aktív fertőzöttek 27 %-a, az elhunytak 35%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 3166 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen - írja a koronavirus.gov.hu kormányzati portál.

Tovább a cikkhez

A magyar orvosok 40 százaléka kész otthagyni a közellátást, ha nem javítanak az új egészségügyi törv

A magyar orvosok 77 százaléka a jelenlegi formájában nem írja alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, közel 40 százalék pedig emiatt akár otthagyná a közellátást is, további közel 40% pedig vagy a szakmát, vagy az országot hagyná el – derül ki a Magyar Orvosi Kamara szerda reggel közzétett kutatásából. Ebben 3 nap alatt 7739 magyar orvos vett részt, akik közül 5970 orvos (77%) mondta azt, hogy jelenlegi formájában nem fogja aláírni az új jogviszonyt, közülük ezt az elutasító álláspontot 5110-en névvel is vállalták. A felmérésből az is kiderült, hogy a hazai szakorvosok több mint fele két vagy több állásban dolgozik egyszerre, majdnem kétharmaduk pedig egyáltalán nem fogad el hálapénzt. A megkérdezett orvosok 99 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány a MOK-ot érdemben vonja be a törvény végrehajtási rendeleteinek megalkotásába és 99 százalékuk ragaszkodik az átlátható, de szabad munkavállalás lehetőségéhez is.

Tovább a cikkhez

Szerbiában átlépte az ezret a napi új fertőzöttek száma, a halálozás még mindig alacsony

Szerbiában átlépte az ezres lélektani határt az új fertőzöttek száma, keddről szerdára 1053 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a következő héten ez a szám csak tovább fog növekedni - mondta Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője, aki hozzátette, hogy leginkább maszkviseléssel lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen, amennyiben viszont az emberek nem hajlandók mindig maszkot hordani, szigorúbb előírásokra lesz szükség. A járványügyi szakember néhány napja arról beszélt, hogy véleménye szerint ismét kijárási tilalmat kellene bevezetni, ám - mint mondta - ehhez törvényi felhatalmazás kell.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 1053-mal 40 880-ra, a halálos áldozatok száma az utóbbi 24 órában öttel 797-re emelkedett.

(MTI)

Tombol a járvány, itthon új csúcson az elhunytak száma

A legtöbb fertőzött, 8,77 millió fő, továbbra is az Egyesült Államokban van, ezt követi India, 7,99 millió fővel. A legtöbb koronavírusos a járvány kezdete óta az Egyesült Államokban halt meg, több, mint 226 ezer fő.

Európában a fertőzésszámok növekedése miatt szigorító intézkedések bevezetése várható, a Francia kormányfő ma egy élő műsorban fogja bejelenteni az új lépéseket, a sajtóinformációk szerint akár teljs országos lezárás is elképzelhető. 

Magyarországon tegnap szomorú adatokat közölt a kormányoldal, elhunyt 63 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1535 főre emelkedett: 

Címlapkép: Getty Images

Koronavírus: Franciaország durva szigorításra készül, lehet, hogy országos karantén lesz

Emmanuel Macron francia államfő szerda este élő televíziós beszédben újabb korlátozásokat jelent be a koronavírus-járvány fokozódó terjedése miatt, ami sajtóértesülések szerint akár négy hétig tartó országos karantén is lehet.

Tovább a cikkhez
Orban Viktor Mateusz Morawiecki lengyel zavar veto unios koltsegvetes 201204
horvatorszag_croatia
trader
getty, parlament, duna, vár, budapest
pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
trader