oil
Üzlet

Nincs megállás, ma is csúnyán megütötték az olajat

Portfolio
A koronavírus terjedése és az újabb korlátozó intézkedések miatti aggodalmak miatt ma is nagyot esett az olaj ára, miután a befektetők tartanak attól, hogy az előbb említett tényezők miatt a fekete arany kereslete tovább gyengülhet.
A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel Dr. Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár és Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

Ma is nagyot ütöttek az olajon, a WTI jegyzése 5 százalékos esést követően 35,4 dollárra került, ilyen szinteken legutoljára június közepén láttuk a fekete aranyat. Nem csak ma, de a tegnapi csúnya eladási hullámban is nagyot esett az olaj ára, ekkor 4 százalékkal értékelődött le a nyersanyag.

spotwti

Eközben a Brent jegyzése ma 4,6 százalékkal került lejjebb.

brent

Miért esik az olaj ára? Egyértelmű azért, mert a befektetőket aggasztja, hogy a koronavírus terjedése és az emiatt bevezetésre került-, vagy a jövőben bevezetésre kerülő korlátozó intézkedések újabb csapást mérnek az olaj keresletére.

  • Franciaországban például péntektől ismét általános karantén lép életbe a koronavírus-járvány erősödő terjedésének megfékezésére: lakhelyelhagyási tilalom vonatkozik mindenkire, bezárnak a nem létszükségletet kielégítő üzletet és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, de a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak.
  • Eközben Németországban több intézkedés mellett november 2-től bezárják az éttermeket, bárokat, klubokat, diszkókat, és kocsmákat.

A járványhelyzet mellett a növekvő líbiai olajkitermelés is rányomja a bélyegét az olajpiaci hangulatra, az OPEC tag várakozásai szerint a kitermelése elérheti napi 1 millió hordót a következő néhány hétben, ami a hónap korábbi részében látott szintek duplája.

Az olajnak részben támogatást nyújtott a Zeta hurrikán, amely Louisiánában csapott le, és kissé szűkítette kínálatot rövidtávon, viszont a hurrikán várhatóan gyengül csütörtökön, és az amerikai olajkitermelés visszatérése tovább növelheti az amúgy is meglévő túlkínálatot.

A gyenge kereslet következtében kialakuló további túlkínálat elkerülése végett az OPEC+ tervei szerint 2021 januárjában a jelenlegi napi 7,7 millió hordós kitermelését közel napi 5,7 millió hordóra vágja vissza.

(Reuters)

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

gázvezeték
fekete péntek
bécs
terror europa dzsihad
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
északi áramlat