GettyImages-1211427613
Üzlet

Megviselte a koronavírus az amerikai olajóriásokat is, veszélyben az Exxon osztalékai

Portfolio
A nagyobb olajtársaságok is folyamatosan jelentik a harmadik negyedéves eredményeiket, ezúttal az Exxon, a Chevron és a Total tették közzé a friss számaikat. A várakozásoknak megfelelően jelentősen csökkent a társaságok árbevétele miután a koronavírus-járvánnyal bezuhant a globális olajkereslet is. Ennek ellenére több szempontbó is felülteljesítették a nagy olajtársaságok az elemzők által várt számokat, ugyanakkor az Exxon esetében az osztalékok fenntarthatóságával kapcsolatos kételyek rányomták a bélyegüket az árfolyamra. A Chevron és a Total részvényeinek árfolyama emelkedett.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A legfontosabb energetikai témákról, az olaj- és a földgáz jövőbeni szerepéről, az energiaátmenet kihívásairól, a megújulók térnyeréséről szó lesz az Energy Investment Forum 2020 konferenciánkon is, ahol az előadók között szerepel többek között Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezető közgazdásza is.

Veszélybe kerülhetnek az Exxon osztalékai

Az Exxon már zsinórban a harmadik veszteséges negyedévén van túl, és 680 millió dolláros mínuszt könyvelhetett el a mostani három hónapra. Ez azonban javulást jelent a második negyedéves számokhoz képest, ahol 1 milliárd dollár feletti volt még a veszteség, és ez elsősorban a lassan javuló gazdasági kilátásoknak köszönhető. A társaság közleménye szerint jól halad a 2020-as költségcsökkentési terveivel is és jövőre további megszorítások várhatóak.

Az Exxon árbevétele a harmadik negyedévben 46,2 milliárd dollár volt, ami közel harmadával alacsonyabb a tavalyi hasonló időszak 65 milliárd dolláros bevételéhez képest.

Ennek ellenére az egy részvényre jutó eredmény (veszteség) és az árbevétel is magasabb volt az elemzői várakozásoknál, tehát ilyen szempontból nem okozott csalódást. A társaság pedig csütörtökön jelezte, hogy megválna 1900 alkalmazottól az Egyesült Államokban, és világszerte akár a munkavállalói 15 százalékától is megválhat.

A társaság a negyedik negyedéves osztalékait nem csökkentette, de 1982 óta először nem is emeltek rajta. Az elemzők pedig attól tartanak, hogy 2021-ben esetleg csökkenhet a kifizetések mértéke.

Az Exxon árfolyama ma 2,27 százalékot esett a bejelentés után, idén pedig már több, mint 50 százalékos mínuszban van.

exxon

A Chevron sem járt sokkal jobban

A másik amerikai olajóriás eredményei sem alakultak kimondottan szépen, az árbevétel kicsit több, mint 30 százalékkal esett az előző év hasonló időszakához képest. A társaság pedig nettó 207 milliós veszteséget könyvelhetett el. A Chevron eredményei felülmúlták az elemzői várakozásokat, mivel módosított EPS tekintetében 11 centes nyereséget értek el a becsült 27 centes veszteséghez képest, bár az árbevétel alacsonyabb lett a konszenzus által becsültnél. A cég nyilatkozata szerint a tőkebefektetéseik 48 százalékkal voltak alacsonyabbak idén, míg a működési költségeik 12 százalékot estek. A működésből származó cash flow pedig 2020 első kilenc hónapjában 8,3 milliárd dollár volt a tavalyi év január-szeptemberi 21,7 milliárdos értékéhez képest.

Pozitívabb hír, hogy a társaság 1,29 dolláros negyedéves osztalékot hirdetett ki, amely azonos az előző két negyedévben fizetett mennyiséggel.

A Chevron árfolyama ma 0,36 százalékot emelkedett, de idén 40 százalék felett esett az árfolyam, ezzel azért jobban teljesít az Exxonhoz képest.

chevron2

A francia Total eredményei se voltak szépek

Ma tette közzé eredményeit a francia Total is, az árbevétel hasonlóan kicsit több, mint 30 százalékot esett a 2019-es harmadik negyedévhez képest a mostani július-szeptember időszakban. Jobb hír azonban, hogy a módosított nettó eredmény a várakozásokhoz képest magasabb lett, 848 millió dollár az elemzők által becsült 572 millióhoz képest, de így is 72 százalékkal alacsonyabb a tavalyi harmadik negyedévhez viszonyítva.

A Total árfolyama ma 2,5 százalékot emelkedett, de idén még így is 47 százalékos mínuszban van.

totalsa

(CNBC, ExxonMobil, Chevron, Total)

Címlapkép: 2020 Los Angeles Times

vakcina1234
nyugdijasshutter-20190115
koronavirus usa
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
GettyImages-1211246429 (2)
koronavirus covid-19
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1211246429 (2)