shark
Üzlet

Soha nem volt még ekkora részvénykibocsátás, mutatjuk, mégis mekkora

Portfolio
Óriási érdeklődés övezi a kínai fintech cég, az Ant Group IPO-ját, amely a történelem legnagyobb elsődleges részvénykibocsátása. A kibocsátás következtében a cég piaci kapitalizációja meghaladja a 300 milliárd dollárt, így a frissen tőzsdére lépő cég nagyobb, mint az Egyesült Államok legnagyobb bankja, vagy mint Finnország GDP-je, csak hogy néhány példát említsünk.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A világ legnagyobb IPO-ja

Jövő héten indul a kereskedés kínai Ant Group részvényeivel, miután a cég maga mögött tudhatja a történelem legnagyobb elsődleges részvénykibocsátását. A részvényeket egyszerre vezetik be a sanghaji STAR Marketre és a hongkongi tőzsdére, és a társaság 34,4 milliárd dollár friss tőkét von be az IPO-val.

Az IPO iránt soha nem látott mértékű volt az érdeklődés kisbefektetői részről, az elérhető részvényekre több mint 3 ezermilliárd dollárnyi ajánlat érkezett a kisbefektetőktől, és volt olyan brókerház is, ahol a rendszer nem is bírta kezelni a beérkező ajánlatokat. A Reuters információi szerint a kisbefektetői érdeklődés 872-szer volt nagyobb, mint a számukra elérhető részvényszám a sanghaji listázásnál, míg a hongkongi résznél 389-szeres. A 3 ezermilliárd dollárnyi ajánlat egyébként megegyezik az Egyesült Királyság GDP-jével.

A részvényekkel november 5-én indul a kereskedés és a jelek szerint jelentősen emelkedhet az árfolyama az induláskor.

Mennyi az annyi?

A korábbi IPO-rekordot a Saudi Aramco tavalyi kibocsátása állította be, mikor a cég 29 milliárd dollárt vont be, azonban ezt az Ant Group több mint 5 milliárd dollárral haladja meg. Ez nem minden, ha a greenshoe opciót is beleszámítjuk (amellyel valószínűleg élni fognak ekkora kereslet mellett), akkor további 5,2 milliárd dollárt von be a cég.

A világ 10 legnagyobb IPO-ját felsorakoztató ábrán érdemes azt is látni, hogy mekkora arányban szerepelnek rajta ázsiai cégek. A Top 5-ben csak ázsiai, vagy közel-keleti cégek vannak, és 10-ből 8 a régióból származik, beleértve a Jack Ma által alapított Alibabát, és a japán Soft Bankot.

Az IPO-val az Ant Group értékeltsége csillagászati magasságokba kerül, közel 315 milliárd dollár így a cég piaci értéke. Bár stock és flow mutatókat nem érdemes összehasonlítani, de hogy a nagyságrendet szemléltessük

az Ant piaci értéke nagyobb, mint Egyiptom, Chile, vagy Finnország GDP-je.

Vállalati összehasonlításként talán az egyik legsokkolóbb, hogy az Ant így többet ér, mint a legnagyobb amerikai bank, a JPMorgan, de a rivális Paypalnál, és a Walt Disneynél is. A tech óriás IBM-hez képest háromszor-, a Goldman Sachshoz képest pedig négyszer akkora az Ant Group.

A szerencsés nyolcas

Jack Ma láthatóan nagyon szereti 8-as számot, amelyet gyakran a gazdagsággal asszociálnak Kínában. A nyolcat mandarinul „ba”-nak ejtik és rímel a jólét és a meggazdagodás szavakra. Emiatt például a párok igyekeznek augusztusban megházasodni, ami a 8. hónap. A 2008-as pekingi nyári olimpia nyitóceremóniája pedig augusztus 8-án, este 8 órakor kezdődött.

A 8-as szám az IPO-nál is megjelenik, az Ant sanghaji tickerje 688688 lesz, míg Hongkongban 6688. A 6-ot egyébként szintén szerencsés számnak tartják Kínában. Sanghajban a részvényeket 68,8 jüanra árazták, Hongkongban pedig 80 hongkongi dollárra. További egy érdekesség, hogy a Ma által alapított Alibaba, amely az Ant Group harmadát birtokolja, a 9988-as tickerrel forog Hongkongban.

A nyolcas szám úgy néz ki, hogy működik Jack Manak, az Alibaba árfolyama több mint 56 százalékot ralizott a tavalyi hongkongi bevezetése óta, csak az a kérdés, hogy vajon az Ant Group is képes lesz-e hasonlót produkálni.

(Bloomberg)

Címlapkép: Brad Leue / Barcroft Media via Getty Images / Barcroft Media via Getty Images

koronavirus-353289
Szomorú igazság: nem csak a lóvé miatt húznak el az ápolók külföldre
Készülhet a tömeg: felújítják nyáron a 4-6-os villamos pályáját
vakcina1234
koronavirus
antigén koronavírus gyorsteszt
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Készülhet a tömeg: felújítják nyáron a 4-6-os villamos pályáját