GettyImages-1206945158
Üzlet

Kitart még a választási rali az amerikai tőzsdéken: 500 pontos pluszban zárt a Dow

Portfolio
Tovább folytatódott csütörtökön a vezető részvényindexek ralija Amerikában, jelentősen emelkedett az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq is. Az európai tőzsdék többsége hasonlóan jól teljesített csütörtökön, köztük a DAX és a CAC, de 1,4 százalékos pluszban zárt a BUX is. Az emelkedések mögött részben az a piaci megfontolás áll, hogy a már szinte biztosra vehető republikánus többségű szenátus megakadályozhatja majd Joe Biden és a demokraták jelentős vállalati adóemelési javaslatát. Az elnökválasztásnak azonban továbbra sincs hivatalos győztese, bár drámai küzdelemben pillanatnyilag Joe Biden esélyei nagyon magasak arra, hogy megnyeri a választásokat, de még több államban is folynak a szavazatszámlálások, és Trump is megtámadta az eredményeket.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Április óta a legjobb hetüket zárhatják az amerikai indexek

Több mint 500 pontot emelkedett a Dow a mai kereskedésben, egészen pontosan 542 pontos pluszban zárt, ami 2 százalékos plusznak felel meg. Az S&P 500 szintén 2 százalékot, a Nasdaq pedig 2,6 százalékot erősödött.

Az irányadó amerikai indexek jó úton haladnak afelé, hogy április óta a legjobb hetüket zárják. A Dow eddig 6,9 százalékot emelkedett a múlt pénteki záróértékhez képest, az S&P 500 és a Nasdaq pedig 7,2, illetve 8,7 százalékot erősödött.

Három éve nem látott csúcsra száguldott a bitcoin

Közel 3 éves csúcsra emelkedett ma a bitcoin árfolyama, átlépte a 15 000 dolláros szintet, ahol utoljára 2018 januárjában járt.

Tovább a cikkhez

Maradnak a pluszok a Fed döntése után is

Az előzetesen vártnak megfelelően 0-0,25%-os szinten hagyta az irányadó kamatot az FOMC csütörtökön, a közleményben nem ejtenek szót az elnökválasztásról. Az amerikai indexek nem veszítettek a lendületből a Fed közleményét követően, 2 százalék feletti pluszban állnak. De jön még Jerome Powell sajtótájékoztatója, ami megmozgathatja a piacokat. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

2 százalék feletti pluszban várják a Fed döntését az indexek

Folytatódik a választási rali az amerikai tőzsdéken, miközben a befektetők a Fed kamatdöntésére várnak. A Dow már 540 pontos (1,9 százalékos) pluszban tartózkodik, az S&P 500 2,1 százalékot, a Nasdaq 2,4 százalékot erősödött.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Pattanásig feszült a hangulat Amerikában, hamarosan megszólal a Fed

Továbbra sem tudni, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, néhány államban ugyanis még nem végeztek a szavazatok összeszámolásával. Ebben a bizonytalan helyzetben tartja kétnapos kamatdöntő ülését a Fed. A várakozások szerint a jegybank a kamatkondíciókat változatlanul hagyja majd, elsősorban az egyéb eszközökre és Jerome Powell sajtótájékoztatójára lesz érdemes figyelni.

Tovább a cikkhez

Nagyot raliztak az európai tőzsdék, pluszban zárt a BUX

Az egész napra jellemző jó hangulat továbbra is kitart, a piacok Biden győzelmére számítanak, de republikánus többségű szenátusra, ami miatt elkerülnék a vállalatok a korábban belengetett adóemeléseket. Az újabb fiskális stimulus reményei pedig még jobban fűtötték az emelkedéseket.

A BUX végül 1,41 százalékos pluszban zárta a napot, a magyar blue chipek közül az OTP 1,36 százalékkal, a Mol 0,31 százalékkal, a Richter nagyot menve 3,2 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,42 százalékkal emelkedett ma. 

Az európai részvényindexek többsége is hasonlóan nagyot ralizott, a DAX 2 százalékkal van feljebb, a CAC 1,3 százalékkal, míg a FTSE 0,7 százalékkal a nap végéhez közeledve.

Beindult a kannabisz őrület, zsákolják a papírokat a befektetők

4 államban is legalizálták tegnap a marihuána rekreációs célú fogyasztását, ma pedig a demokrata Joe Biden elnökségét árazva komoly érdeklődés alakult ki a kannabisz vállalatok részvényei iránt. Óriási ralin van túl néhány vállalat papírja, többen 5 százalék feletti pluszban nyitották a mai kereskedést, egyes részvényeknél két számjegyű az emelkedés.

Tovább a cikkhez

Az amerikai részvényindexek is raliznak tovább

A piacnyitást követően a várakozásoknak megfelelően pluszban nyitottak a vezető amerikai részvényindexek: az S&P 500 2 százalékot, a Dow Jones, 1,8 százalékot, a Nasdaq pedig 2,5 százalékot emelkedett. A ralit egy újabb fiskális stimulus lehetősége hajtja, és az, hogy a várhatóan republikánus többségű szenátus nem támogatna egy nagyobb adóemelést, ha Joe Biden lenne a végső befutó az elnökválasztáson, amire továbbra is magasak az esélyek. További jó hír, hogy a heti új segélykérelmek száma tovább csökkent, 751 ezer volt az előző heti 758 ezerhez képest, bár az előzetesen becsülteknél 10 ezerrel magasabb lett végül. 

s&p5000

Három fontos szavazás volt az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi az, amibe érdemes fektetni

Nem csak az elnökválasztás miatt volt érdemes tegnap figyelni a tőzsdéket, több olyan esemény és szavazás is zajlott az Egyesült Államokban, ami a befektetőket is érintheti. A kannabisz vállalatok, a sportfogadó cégek és egyes autómegosztással foglalkozó vállalatok részvényárfolyamában komoly mozgásokat tapasztalhattunk, miután több olyan javaslatot is elfogadtak az USA-ban, ami az említett szektorok piacait bővíti, illetve a működést megkönnyítő szabályozások kerültek bevezetésre. Jim Cramer, a CNBC megmondóembere is megszólalt az események tőzsdékre gyakorolt hatásáról, elemzésünkben közelebbről is megvizsgáltuk az általa favorizált vállalatokat, megnéztük, hogy mik az elemzői kilátások a kiszemelt cégek jövőit tekintve.

Tovább a cikkhez

Volt egy jó negyedéve a Zwacknak, de a koronavírus ismét lecsapott

Jelentős javulásról számolt be a Zwack a július-szeptemberi negyedévre a koronavírus-járvány és a korlátozások által sújtott tavaszhoz képest - derül ki a társaság ma közzétett gyorsjelentéséből. Nyárra a forgalom visszaállt a "normális" szintre, így a negyedév nettó árbevétele még az előző év azonos negyedévéhez képest is (nem csak a tavaszi időszakhoz képest) növekedni tudott. Emellett csökkentek a költségek, így profitszinten jelentős ugrásról tudott beszámolni a vállalat. Viszont szeptembertől a járvány második hulláma ismét visszavetette az értékesítéseket és már az osztalék mértéke sem olyan vonzó a Zwack részvényeiben.

Tovább a cikkhez

Jól teljesít az arany és az ezüst, hasít a bitcoin

Nem csak a különböző részvényindexek teljesítenek ma kiválóan szerte a világban, hanem az arany, az ezüst és a bitcoin is többek között.

Az arany árfolyama már 1928 dollár unciánként és ma 1,3 százalékot emelkedett, idén pedig már 27 százalékot. Ennek oka, hogy a befektetők Biden győzelmet várnak és egy nagyobb fiskális stimulust, ami gyengítheti a dollárt. A dollár index 0,9 százalékot gyengült ma. Az ezüst is jól teljesít, ami már 4 százalék felett emelkedett. 

arany

A bitcoin pedig már több, mint 5 százalékkal került feljebb ma, idén pedig már több, mint 100 százalékot emelkedett.

bitcoin

Folytatódhat a rali Amerikában is

A nyitás előtti kereskedési adatok alapján tovább folytatódhat a vezető amerikai részvényindexek kiváló teljesítménye is: az S&P 500 1 százalékkal, a Dow Jones 0,4 százalékkal, míg a technológiai részvényeket nagyobb arányban tartalmazó Nasdaq 2,4 százalékkal nyithat feljebb. A mostani rali mögött továbbra is az a megfontolás, hogy a szinte biztosra vehető republikánus többségű szenátus megtorpedózhatja majd a Joe Biden által javasolt jelentős adóemeléseket, ezzel pedig jól járhatnak a vállalatok. Másrészt Mitch McConnell republikánus szenátor már jelezte, hogy számukra is prioritás egy újabb fiskális stimulus tető alá hozása. Az amerikai elnökválasztás azonban még továbbra sem dőlt el, bár Joe Biden esélyei magasak a győzelemre. 

nasdaq

Tartja magát a BUX, a gyorsjelentés után emelkedett a Magyar Telekom

Az európai részvényindexekkel egyetemben a BUX is jól tartja magát napközben, megőrizte a 0,4 százalékos pluszt, miközben az OTP árfolyama stagnál. Ezzel szemben jól szerepel a Richter és a Magyar Telekom is, előbbi 1,34 százalékot, míg utóbbi 1,27 százalékot emelkedett. A Magyar Telekom a harmadik negyedéves gyorsjelentése alapján minden fontosabb eredménysoron jobb, az egy évvel korábbihoz képest magasabb eredményt ért el. A menedzsment pedig nem változtatott a korábbi célkitűzéseken. 

Továbbra is pluszban az európai tőzsdék, kedvezőtlen német adatok

Továbbra is pluszban van az európai részvényindexek többsége, bár Németországból kedvezőtlen adatok érkeztek, a feldolgozóipari megrendelések száma a várakozások alatt alakult, 0,5 százalékkal nőttek szeptemberben az előző hónaphoz képest, holott 2 százalékot becsültek az elemzők. Elsősorban az eurózóna országainak megrendelései alakultak kedvezőtlenül, amely arra is utal, hogy lassul Európa gazdasági kilábalása. 

Megszólalt Jim Cramer: A megosztott Kongresszus a növekedési részvények nirvánája lehet!

Úgy tűnik, hogy az amerikaiak megosztott kormányt akarnak - Jim Cramer a CNBC megmondóembere szerint ez kimondottan jó hír lehet a növekedési részvényeknek, a "kék hullám" elmaradásával nem valószínű, hogy Joe Biden minden adópolitikai tervét megvalósítja, Cramer nem számít a tőkenyereség-adó emelésére. A guru szerint a  ciklikus, értékalapú befektetések felől ismét a növekedési részvények felé fordulhatnak most a befektetők.

Tovább a cikkhez

Durván visszaesett a Wizz Air bevétele, veszteséges lett a cég

Más légitársaságokhoz hasonlóan a Wizz Airt is megviselte a koronavírus válság, hiszen az utazás keresletének visszaesésével az utasszám is durván lecsökkent, ami a bevételek zsugorodását hozta magával, és a szeptember 30-at megelőző hat hónapban végül veszteséges lett a cég.

Tovább a cikkhez

Meglepte az elemzőket az UniCredit

Az elemzői várakozások több mint duplájára rúgó, 680 millió eurós harmadik negyedéves konszolidált eredményről számolt be az UniCredit. A vártnál kedvezőbb gyorsjelentés ellenére a bank árfolyama 0,4%-os csökkenést mutat az olasz tőzsdén.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék is

A kereskedés kezdete után az európai részvényindexek többsége is pluszban nyitott, köztük a DAX is, amely már több, mint 1 százalékot emelkedett, ezzel folytatódik a novemberi jó teljesítménye. A vezető részvényindexek közül a FTSE 0,5 százalékot, a francia CAC 1 százalékot emelkedett.

daxi

Tovább veszi saját részvényeit a Mol

A héten már második alkalommal vette saját részvényeit a Mol, a tegnapi vásárlások a napi forgalom 21 százalékát adták.

Tovább a cikkhez

Pluszban nyitott a BUX

A hatalmas tegnapi amerikai ralit követően a BUX is feljebb nyitott a kereskedés kezdete után, 0,7 százalékot emelkedett az index. A magyar blue chipek is pluszban vannak, a Mol 1 százalékkal, az OTP 0,5 százalékkal, a Richter 0,7 százalékkal, míg a Magyar Telekom 1,55 százalékkal.

buxiiii

Alaposan megviseli a koronavírus a Lufthansát, több milliárd eurós veszteséget jelentett

Ahogyan arra számítani lehetett, a járványhelyzet alaposan megviselte a Lufthansát, az utazás keresletével együtt az utasok száma is durván visszaesett, melynek következtében a bevétel is közel negyedére esett a tavalyi évhez képest és a cég több milliárd eurós veszteséget könyvelt el.

Tovább a cikkhez

Veszteséges lett a Commerzbank, nagy átalakítás van készülőben

A koronavírus hatásaival és saját szerkezet-átalakítási programjával is küzd éppen a hamarosan vezérigazgatót váltó Commerzbank, így a harmadik negyedévben 69 millió eurós veszteséget ért el a német bankcsoport.

Tovább a cikkhez

A tőzsdéknek tetszenek a várható amerikai eredmények, emelkedéssel nyithat Európa

  • Hatalmasat mentek tegnap az amerikai tőzsdék, az S&P 500 2,2 százalékot, a Dow Jones 1,34 százalékot, míg a Nasdaq 3,85 százalékot emelkedett. Különösen a technológiai részvények szárnyaltak, az Apple 4,1 százalékkal, a Facebook 8,3 százalékkal, a Microsoft 4,8 százalékkal, míg az Amazon 6,3 százalékkal zárt feljebb. Az is sokat mondó, hogy elnökválasztást követő napon a Dow Jones már 120 éve, az S&P 500 és a Nasdaq pedig soha nem teljesített ilyen jól. A rali azonban nem csak szentimentális alapokra épült, hanem arra is, hogy a várhatóan republikánus többségű szenátus képes lesz majd megakadályozni a Joe Biden által javasolt jelentős vállalati adóemelést is. Ezzel tehát nem valósult meg az a forgatókönyv, amelyikben a demokraták elsöprő többséggel nyernek, ami kedvezőtlen lett volna a Wall Street szemszögéből tekintve. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ebben az esetben azonban egy komoly koordinálást igénylő nagyobb fiskális stimulus csomagot is nehezebb lehet esetleg összehozni, bár Mitch McConnell már jelezte republikánus részről, hogy ez számukra is prioritás.
  • Továbbra sincs vége az amerikai elnökválasztásnak és még több helyen is folytatódik a szavazatszámlálás, de jelen pillanatban Joe Biden esélyei magasak a győzelemre. Az amerikai elnökválasztás meglehetősen drámaian alakul, hiszen egy jó darabig úgy tűnt, hogy Donald Trump lehet a befutó az előzetes várakozások ellenére, de Joe Biden nagyszerűen hajrázott, és a levélszavazatoknak köszönhetően sikerült megelőznie Trumpot több fontos államban, mint például Michigan.  
  • Az ázsiai indexek is sokat emelkedtek ma reggel, a hongkongi index 2,64 százalékot, a sanghaji tőzsde 1,22 százalékot, míg a koreai Kospi 2,09 százalékot. Emelkedett a japán Nikkei is 1,73 százalékot, de máshol is jó volt a hangulat. Itt is elsősorban a várható adóemelések elkerülés mozgatta a tőzsdéket.
  • A határidős amerikai indexek alapján ma további emelkedés várható, és a határidős DAX is 0,6 százalékos pluszban áll, tehát várhatóan Európában is folytatódik a jó tőzsdei teljesítmény.
  • A KSH ma reggel publikálja majd a kiskereskedelem szeptemberi adatát, illetve a harmadik negyedéves lakáspiaci statisztikákat, illetve az MNB is megtartja szokásos egyhetes betéti tenderét. Szintén ma jelenhet meg az Európai Bizottság friss gazdasági prognózisa, amely Magyarországra is új előrejelzést tartalmaz. A nap második felében pedig a Bank of England és a Fed is kamatdöntő ülést tart, főleg utóbbi lehet érdekes (elnökválasztás miatt). Emellett pedig érkeznek a szokásos heti munkanélküliségi adatok is az Egyesült Államokból.
  • Az olaj árfolyama közel 2 százalékot gyengült a mai kereskedésben a hétfő délután óta tartó ralit követően, a WTI hordónként 38,3 dollár, míg a Brent 40,2 dollár. Az arany árfolyama pedig unciánként 1908 dollár jelenleg, enyhén erősödött.
  • A forint erősödött, egy euró most 362 forintba kerül, míg a dollár ára 308,3 forint körül mozog.

Ma teszi közzé gyorsjelentését az AstraZeneca, a Regeneron, a GM és a T-Mobile US is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

A koronavírus ellenére kifejezetten erős a Magyar Telekom

Az elemzői várakozásoknál minden fontosabb eredménysoron jobb, az egy évvel korábbihoz képest magasabb eredményt ért el az idei harmadik negyedévben a Magyar Telekom. A menedzsment nem változtatott a korábban meghatározott célkitűzéseken.

Tovább a cikkhez
bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

bull