frankfurt
Üzlet

Szépen felhúzták az amerikai tőzsdéket a koronavírus-vakcinával kapcsolatos hírek

Portfolio
Ázsiában emelkedtek a tőzsdék hétfőn azt követően, hogy kedvező makroadatok érkeztek Japánból és Kínából is. Az európai tőzsdéken, részben az ázsiai gazdasági adatoknak köszönhetően jó hangulatban telt a hétfői kereskedés, majd a Moderna vakcinával kapcsolatos bejelentését követően felgyorsultak az események, a cég előzetes teszteredményei szerint a vakcina 94,5 százalékban hatékony, erre ugrottak ma a részvénypiacok.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Szép kis emelkedést teljesített Amerika

A koronavírus-vakcinával kapcsolatos jó hírek irányították ma a kereskedést az Egyesült Államokban, ennek köszönhetően pedig jókora pluszban zárt mindhárom fontosabb index.

A mai kereskedésben

 • a Dow Jones 1,6%-os,
 • az S&P 500 1 ,16%-os,
 • a Nasdaq pedig 0,8%-os pluszban végzett.
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Erős zárásnak nézünk elébe

Ha csak nem jön egy váratlan esemény, amely elrontja a hangulatot az amerikai tőzsdéken, ma valószínűleg pluszban fognak zárni. Körülbelül másfél óra van még a kereskedés végéig.

Jelenleg

 • a Dow Jones 1,23%-os,
 • az S&P 500 0,84%-os, 
 • a Nasdaq pedig 0,53%-os pluszban van.
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Szép pluszban vannak az amerikai tőzsdék

A vakcinafejlesztéssel kapcsolatos jó hírek fölfelé húzzák a piacokat is, főleg a légitársaságok papírjait zsákolják a befektetők. 

A mai kereskedésben

 • a Dow Jones 1,36%-os,
 • a Nasdaq 100 0,94%-os,
 • az S&P 500 pedig 0,96%-os pluszban van.
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítettek, az OTP 1,2 százalékot esett, míg a Mol 1,2 százalékkal került feljebb, a Richter 1,7 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig pénteki záróértéke közelében fejezte be a kereskedést. A magyar tőzsdén a legjobban a DM-KER teljesített, melynek árfolyama 23,5 százalékot emelkedett. A hazai börzén a leggyengébben a EHEP teljesített, melynek árfolyama 4,1 százalékot esett.

bux

Kitart a jó hangulat Európában

Nem váltott ki akkora részvénypiac ralit a Moderna bejelentése, mint múlt héten a Pfizeré, azonban a hétfői piaczárás felé közeledve is kifejezetten jó a hangulat a tőzsdéken. Néhány index esetében azt látjuk, hogy a vakcinahír utáni emelkedés javarészt elolvadt, a német DAX például a korábbi közel 1,5 százalékos emelkedése után jelenleg ott tartózkodik, ahol a napot indította, de ugyanez igaz a magyar tőzsdére is.

Emelkedik az olaj ára

A kedvező részvénypiac hangulattal emelkedik az olajár is, a januári határidős WTI jegyzése 3,3 százalékos emelkedést követően 41,6 dollárnál jár. Az olaj árfolyamemelkedése mögött az húzódik meg, hogy a koronavírus vakcinával az élet visszatérhet a korábbi kerékvágásba, amellyel az olaj kereslete is visszapattanhat, ezt árazza most a piac.

wti01

Emelkednek az amerikai tőzsdék

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a piacnyitást követően, a Dow 1,1 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,6 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékot esett. A Moderna bejelentése a mai optimista hangulat fő mozgatórugója, a cég előzetes adatai szerint a koronavírus elleni vakcinájuk 94,5 százalékos hatékonyságú. Ahogyan azt a Pfizer múlt heti vakcina-bejelentését követően is láttuk, ma is inkább a ciklikus papírok teljesítenek jól, a Dow komponensei közül a legjobban a maga 3,8 százalékos emelkedésével az American Exptress szerepel, míg a leggyengébben a 0,8 százalékos eséssel a Microsoft.

dow

Tépik a légitársaságok részvényeit a vakcinahír után

A pozitív vakcinahírre felpattantak a világ részvénypiacai, azt látjuk ma is, mint a Pfizer múlt heti bejelentése után, hogy az eddig agyonvert szektorok szárnyalnak. A vakcina által visszatérhet az élet a normál kerékvágásba, ennek megfelelően a ciklikus részvények is emelkednek. A légitársaságoknak van mit ledolgozniuk, az értékeltségeik nagyon nyomottak voltak, így ma jelentős emelkedést produkálnak.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján Dow 1,7 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 1 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékos mínuszban nyithat. A kedvező nemzetközi hangulat a Moderna mai vakcinahírének köszönhető, melynek hatására hasonló rotációt látunk a tőzsdéken, mint múlt héten a Pfizer bejelentése után, a ciklikusabb szektorok vállalatainak részvényei ma felülteljesítők az úgynevezett stay-at-home, illetve a technológiai papírokkal szemben.

dowhati

Vakcinahírre ugranak a piacok

Egyre feljebb kerülnek az európai tőzsdék, amely részben annak tudható be, a Pfizer múlt heti bejelentése után most a Moderna koronavírus-vakcinájáról érkeztek hasonlóan kedvező hírek, a biotechnológiai cég közlése szerint a fázis 3 tesztek előzetes adatai alapján 94,5 százalékban bizonyult hatékonynak az oltóanyaguk. A Pfizerhez hasonlóan a Moderna is úgynevezett mRNS (hírvivő RNS) alapú vakcinát fejleszt.

Ma is elsősorban a ciklikus iparágak vállalatainak részvényárfolyama ugrott nagyot, részben azok a részvények szerepelnek ma jól, amelyek az elmúlt hónapokban alulteljesítők voltak, így emelkedik a légitársaságok, az autógyártók, a bankok és a vegyipari cégek részvényárfolyama is, ezt jól tükrözik a DAX legjobban teljesítő részvényei is.

Nagyot mennek ma az autógyártók részvényei is, élen a francia Renault és PSA, de a német autógyártók papírjainak árfolyama is 2-3 százalékot emelkedett.

A bankpapírok is erősödnek, élen a spanyol, francia és olasz bankok részvényei.

A régiós bankrészvények is szépen teljesítenek, élen a lengyel és osztrák részvények, az OTP ma alulteljesítő.

Kitart a jó hangulat Európában

Kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken azt követően, hogy reggel kedvező gazdasági adatok érkeztek Kínából és Japánból, amik arra utalhatnak, hogy a globális gazdaság tovább halad a koronavírus-válságból való kilábalás útján. Egyedi részvények szintjén a spanyol bankokat érdemes kiemelni, a BBVA 17 százalékot ralizott, miután a cég eladja az amerikai operációját a PNC Financial Servicesnek. A hírekre a Banco Sabadell 14,2 százalékot emelkedett, mivel spekulációk szerint a BBVA az ügyletet követően felvásárolhatja a céget.

Kiszállhat a Nissan a Mitsubishiből

A Nissan részben, vagy teljes egészében eladná a Mitsubishi Motorsban lévő 34 százalékos részesedését – adta hírül a Bloomberg ismeretlen forrásokra hivatkozva. Ez a lépés jelentős változásokat hozhat a Nissan-Mitsubishi-Renault hármas szövetségben.

Tovább a cikkhez

Milyen koronavírus-pánik? Rekordon a friss tőkebeáramlás a részvényalapokba

Múlt hét hétfőn jelentette be a Pfizer-BioNTech, hogy a 3. fázisú tesztek alapján 90 százalékos hatékonyságú koronavírus vakcinával rendelkeznek. A hírre felrobbantak a piacok, és az S&P 500 és Dow Jones már történelmi magasságokban is járt. A részvényalapokba rekordösszegű tőke áramlott.

Tovább a cikkhez

Tépik a Rábát

Nagyot emelkedett a Rába árfolyama a hétfő reggeli kereskedésben, egyébként a cég gyorsjelentése óta töretlen emelkedést látunk, miután a Rába szempontjából kifejezetten rosszra sikeredett második negyedévet követően több szempontból is javultak a vállalati eredmények a mostani három hónapban, az EBITDA csoport szinten már magasabb is volt a tavalyi év hasonló időszakához képest, és bár továbbra is veszteséges a társaság, de ennek mértéke jelentősen alacsonyabb volt a korábbiaknál. Jó hír, hogy a nehéz tehergépjármű piacon Európában és Észak-Amerikában is bővült a kereslet, de a vállalat helyzetét továbbra is nehezíti, hogy a Honvédelmi Minisztériumtól nem jönnek megrendelések és az energiaárak is masszívan emelkedtek. Az azonban pozitívum, hogy a mérsékeltebb veszteséget és az erősebb EBITDA eredményeket csökkenő árbevételek mellett tudta elérni a Rába. Továbbra is sok a bizonytalanság, de a menedzsment bízik abban, hogy visszaállítható a nyereséges működés a második félévben. A Rába árfolyama 8,4 százalékot emelkedett, míg idén 6,9 százalékos mínuszban van.

raba

Ma eddig közel 11 millió forint értékben cseréltek gazdát a Rába papírjai, ami átlagosnak mondható.

Jó hangulatban indult a hét az európai tőzsdéken

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,7 százalékos emelkedése mellett a CAC 0,8 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,7 százalékot erősödött. A milánói tőzsde is feljebb került 1,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 1,6 százalékot emelkedett. A jó hangulat részben a kedvező ázsiai makroadatoknak betudható, amelyek a kínai és a japán gazdaság talpra állásnak jeleit mutatják, a japán gazdaság a várakozásokat meghaladó mértékben, 5 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben, míg a kínai ipar stabilan növekedett októberben és a kiskereskedelmi forgalom javulása is folytatódott, azonban a vártnál alacsonyabb ütemben.

dax

Morgan Stanley: V alakú kilábalás jön, érdemes részvénybe fektetni

A Morgan Stanley a 2021-re várható kilátások alapján felülsúlyozásra ajánlja a részvényeket és vállalati kötvényeket a készpénzzel és az államkötvényekkel szemben. Az előrejelzés szerint az amerikai dollár gyengülni fog, az arany célárát csökkentették, és az állampapírhozamok emelkedni fognak.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitott a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül emelkednek, az OTP 0,8 százalékos pluszban nyitott, míg a Mol 0,3 százalékkal került feljebb, a Richter 0,6 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékot erősödött.

bux

Emelkedő bevételek, megugró profit az Alteónál

A Hő- és villamosenergia-termelés szegmensek magasabb bevételei és a befejeződött beruházások és felvásárlások miatt dinamikusan nőtt az Alteo bevétele, ezzel párhuzamosan viszont a bevételeknél kisebb mértékben emelkedtek a költségek, így a vállalat eredménye jelentősen nőtt a tavalyihoz képest.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a hét az európai tőzsdéken

 • A vezető amerikai részvényindexek emelkedéssel zárták a pénteki napot, a Dow Jones 1,4 százalékos, a Nasdaq 0,9 százalékos, az S&P 500 pedig 1,4 százalékos pluszban végzett, az S&P 500 ezzel új csúcson zárt. A piacok jó hangulata részben annak volt betudható, hogy a befektetők egyre optimistábbak a vakcinával kapcsolatban, amely véget vethet a gazdaságok lezárásának és a koronavírus-járványnak. Emellett Joe Biden elnökválasztási győzelmét és a várhatóan republikánus többségű szenátust is üdvözölték piacok, hiszen a megosztott kormányzat továbbra is üzletbarát politikát vetíthet előre.
 • Az ázsiai tőzsdéken erősen alakult a hétkezdés, amely részben a Japánból és Kínából érkező kedvező makroadatoknak volt köszönhető. A Nikkei 2,1 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 0,9 százalékkal került feljebb, a hongkongi index pedig 0,5 százalékot emelkedett. Ázsia más részein is kedvező volt a hangulat, a dél-koreai Kospi 2 százalékot erősödött, míg a szingapúri tőzsde 1,4 százalékkal került feljebb.
 • A határidős amerikai indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 0,9 százalékos emelkedést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
 • Hétfőn az MNB szokásos módon megtartja a devizaswap-tendert, amelyre azonban a koronavírus-válság kirobbanása óta nem érdemes akkora figyelmet szentelni, az új eszközök bevezetése óta ugyanis nincs olyan jelentős hatása. A világgazdaságból a harmadik negyedéves Japán GDP lesz az érdekes, ott is jelentős felpattanás várható az előző negyedév csúfos visszaesése után. Kína az ipari termelés októberi alakulásáról számol be.
 • Az olaj árfolyama a mai kereskedésben emelkedik, a WTI jegyzése 1,3 százalékos erősödést követően 40,7 dollárnál jár. Az arany ára stagnál, jelenleg unciánként 1888,5 dollárt kell fizetni a nemesfémért.  
 • A forint gyengült ma az euróval szemben, egy euró 358,3 forintba kerül, míg egy dollárért 302,3 forintot kérnek most.

Ma teszi közzé gyorsjelentését a Baidu és a JD.com.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Ralph Orlowski/Getty Images

bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bull