GettyImages-1211246429
Üzlet

Pluszban zártak az amerikai indexek

Portfolio
Az amerikai vezető részvényindexek folytatták hétfő óta tartó esésüket és mínuszban voltak estig, magyar idő szerint 8 körül azonban az S&P is visszajött, és a Dow is ledolgozott valamennyít a mínuzsból, végül mindhárom vezető index pluszban zárt. Európában továbbra is többnyire mínuszban zártak a tőzsdék, de az esés jellemzően 1 százalékon belüli. A hangulatot a koronavírus-járvány kedvezőtlen alakulása és a növekvő esetszámok befolyásolják, amit a hatékony oltóanyagokkal kapcsolatban érkező újabb hírek sem tudnak javítani. Főleg a ciklikus vállalatok, a légitársaságok, az olajtársaságok részvényei esnek. A BUX index 0,52 százalékos mínuszban fejezte be a napot, de néhány kisebb részvény, mint a Masterplast vagy a 4iG kifejezetten jól teljesített.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Mindhárom index pluszban zárt

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Az egész napos mínusz után végül pluszba fordult a Dow is, az utóbbi órákban fél százalékos mínuszról jött vissza. Így zártak csütörtökön a vezető amerikai indexek:

  • a Dow Jones 0,2%-os pluszban zárta a napot 29 482 ponttal,
  • Az S&P szintén visszajött, 0,4%-ot ment ma, 3 582 ponton fejezte be a kereskedést.
  • A Nasdaq a nap folyamán végig pluszban volt, végül 0,9%-ot tudott emelkedni (11 904 pont).

Jönnek vissza a vezető indexek

Az elmúlt egy órában az amerikai indexek valamelyest visszajöttek, az S&P már nincs mínuszban, jelenleg a tegnapi zárószinten áll 3 570 ponttal, a Nasdaq pedig már 0,6%-ot tudott emelkedni. Egyedül a Dow van még negatív tartományban, de már az az index is kisebb csökkenést mutat, mint egy órája, most épp -0,2%-on áll.

Amerika mínuszban

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Továbbra is mínuszban a vezető amerikai indexek, a Dow közel fél százalékot esett eddig, jelenleg 29 295 ponton áll. Az S&P sem teljesít jól, enyhe visszaesést mutat, -0,2%-on áll 3560 ponttal. Egyedül a Nasdaq tud emelkedni eddig, 0,41%-ot ment ma, 11 849 ponton áll.

Már remegnek a kezek – Erre a jelre figyelj, ha ki akarsz szállni a részvényekből

Az amerikai vezető részvényindexek hétfői csúcsaik óta folyamatos esésben vannak, bár még nem kerültek azoktól túlságosan messze. A mostani kisebb korrekció oka elsősorban az, hogy hiába jött több kedvező hatékony koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatos hír, de megbetegedések közben tovább emelkednek és világszerte már 56 millió felett jár ez a szám. Sok a bizonytalanság tehát, de vannak intő jelek, amikre érdemes lehet odafigyelni, erre mutatott egy példát az egyik elemzőház vezető stratégája, aki a technológiai részvények és kötvények közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet.

Tovább a cikkhez

Eséssel zárt a BUX, többnyire mínuszban az európai tőzsdék

A BUX index végül 0,52 százalékkal zárta lejjebb a napot, a magyar blue chipek közül az OTP 0,5 százalékot, a Magyar Telekom 0,54 százalékot esett, a Richter pedig 0,58 százalékos pluszban zárt.

A Mol napja kifejezetten izgalmasra sikeredett, magas forgalom mellett délután még hirtelen kilőtt az árfolyam 2050 forint felé is, de a napot végül 1,64 százalékos mínuszban fejezte be 1979 forinton. 

Az európai tőzsdéken egész nap rosszabb volt a hangulat, a zárás felé közeledve a DAX 0,7 százalékos, a francia CAC 0,6 százalékos mínuszban van, míg a FTSE jobban tartotta magát és 0,2 százalékos pluszban van. A tőzsdéket továbbra is a koronavírus- járvány befolyásolja, annak kedvezőtlen alakulását a vakcinákkal kapcsolatos pozitív hírek sem ellensúlyozták. 

Felrobbant a bitcoin, karnyújtásnyira az új csúcs

Folytatja a menetelést az új történelmi csúcsa felé a bitcoin, mindössze közel 6 százalékra van a korábbi rekordtól a kriptodeviza árfolyama, így érdemes megvizsgálni, hogy mégis minek tudható be ez a nagy emelkedés. Az látszik, hogy számos tényező közrejátszik az árfolyam emelkedésében, egyrészt egyre népszerűbbé válik az eszköz, nem csak a kisbefektetők, de az intézményi befektetők körében is, emellett többek között a gyengülő dollár, és a stablecoinok terjedése is pozitívan hat a bitcoinra.

Tovább a cikkhez

A tengerentúlon is mínuszban nyitottak a tőzsdék

A hétfői csúcsokat követően folyamatos esésben vannak az amerikai vezető részvényindexek, ami ma is folytatódott: az S&P 500 és a Dow Jones 0,4 százalékkal esett, míg a Nasdaq stagnál. A befektetők továbbra is a koronavírus-járvány alakulása miatt aggódnak, világszerte nő a fertőzések száma, a hatékony oltóanyaggal kapcsolatos hírek sem tudták javítani a rosszabb hangulatot eddig. Most pedig a munkanélküliségi adatok sem alakultak jól: a heti új segélykérelmek száma 742 ezer volt, ami rosszabb, mint az elemzők által várt 710 ezer. 

sp55

Hirtelen kilőtt a Mol, szembe megy mindennel

Reggel eséssel indult a nap a Mol piacán, aztán délután néhány perc alatt hirtelen kilőtt az árfolyam, miközben a nemzetközi részvénypiaci hangulat ma inkább borongós, és a szektortársak részvényárfolyama is esik.

Tovább a cikkhez

Nem tartja meg rendkívüli közgyűlését az AutoWallis

A koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet miatt, figyelembe véve a vonatkozó jogszabályokat az AutoWallis személyes részvétellel nem tartja meg rendkívüli közgyűlését.

Tovább a cikkhez

Újabb 4 milliárd forintos projektet nyert el a Mészáros és Mészáros Kft.

Újabb, közel 4 milliárd forintos projektet nyert el az Opus érdekeltségi körébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. a szikszói vízközműhálózat fejlesztésével kapcsolatban – tette közzé a cég.

Tovább a cikkhez

Esnek a légitársaságok, az olajcégek és más ciklikus részvények is

Abból látszik a legjobban, hogy a piacokat mennyire a koronavírus-járvány kedvezőtlen alakulása és a növekvő fertőzések mozgatják, hogy ma is főként a ciklikus vállalatok teljesítenek rosszul, amelyeket a legérzékenyebben érint a vírus: esik a légitársaságok és az olajcégek részvénye, de a bankok, az autógyártók és az ipari vállalatok is mínuszban vannak többnyire.

Ezzel szemben pedig sokat mondó, hogy a DAX mai legjobban teljesítő tagja 1,8 százalékos plusszal a Delivery Hero, amely a Netpincér anayacége is és ételszállítással foglalkozik.

delivery

Tovább romlik a hangulat az európai tőzsdéken

Továbbra sem javul a hangulat az európai tőzsdéken és egyre nagyobb mínuszban vannak a részvényindexek. A DAX már 1 százalékos mínuszban, de lejjebb került a francia CAC is, de szinte mindegyik európai részvényindex negatív tartományban van. A FTSE azonban továbbra is tartja a piacnyitás után megszerzett kisebb pluszt.

Hiába ugyanis a 90 százalék feletti hatékonyságú vakcina, hiszen egyelőre még tovább terjed a koronavírus-járvány a világban, már 56 millió feletti a fertőzöttek száma globálisan. 

Kis papírok nagy napja a magyar tőzsdén

Miközben az európai tőzsdék nagyrészt mínuszban vannak, amit a koronavírus-járvány kedvezőtlen alakulása miatti aggodalmak okoznak, addig néhány magyar kisvállalat erre fittyet hányva csak emelkedik. A mai rossz hangulatban is emelkedni tudtak a Masterplast, a 4iG és az Alteo részvényei is. Ebben semmi véletlen nincs azonban, mind a három cég eredményei kiválóak voltak eddig idén és a koronavírus-járvánnyal szemben ellenálló üzleti modellel rendelkeznek, további akvizíciókban gondolkodnak, vagyis mondhatnánk, hogy meglovagolták eddig a válságot.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: jó hírek érkeztek az AstraZeneca vakcinatesztjeiről is

Az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett koronavírus-vakcina biztonságos és jelentős immunválaszt vált ki minden korosztályban a fázis 2 tesztek előzetes eredményei alapján - közölte a vállalat. A fázis 2 teszt kislétszámú, a vakcina hatékonyságát a soron következő fázis 3 tesztek hivatottak igazolni.

Tovább a cikkhez

Nagy leépítések a Thyssenkruppnál, esik az árfolyam

A Magyarországon is jelenlévő német Thyssenkrupp 5 ezer fős leépítést jelentett be, hogy ezzel mérsékelje a koronavírus-válság hatásait a cégnél. A most bejelentett lépéssel együtt már összesen 11 ezer alkalmazottól válnak meg a vállalatnál. 

A vállalat árfolyama ma már 6 százalékot esett, idén pedig közel 62 százalékos mínuszban van a komoly veszteségeket felhalmozó Thyssenkrupp. 

thyssen

Többnyire mínuszban nyitottak az európai tőzsdék is

A kereskedés megkezdését követően az európai tőzsdék többsége végül mínuszban nyitott, a DAX 0,7 százalékot esett, a francia pedig CAC 0,6  százalékot, de esett az olasz, a svájci, a belga és az osztrák tőzsde is. Ezzel szemben a brit FTSE egyelőre pluszban van, 0,3 százalékkal. A hangulatot továbbra is a koronavírus-járvány alakulása irányítja. 

daxxi

Eséssel nyitott a BUX

Eséssel kezdi a napot a BUX, piacnyitást követően 0,5 százalékkal került lejjebb az index. A magyar blue chipek közül az OTP 0,5 százalékot, a Mol 0,8 százalékot, a Richter 0,5 százalékot, míg a Magyar Telekom 0,4 százalékot esett. 

buxxx

Továbbra is sok a bizonytalanság, iránykeresés várható

  • A vezető amerikai részvényindexek mínuszban zárták a tegnapi napot: az S&P 500 és a Dow Jones egyaránt 1,16 százalékot, a Nasdaq pedig 0,4 százalékot esett a nap végére. A befektetőket elsősorban a koronavírus-járvány kedvezőtlen alakulása befolyásolta, amit az újabb kedvező vakcinahírek sem tudtak felülírni, mivel a Pfizer és a BioNTech készítményéről kiderült, hogy még a korábbi 90 százalékosnál is hatékonyabb 5 százalékponttal. Ettől függetlenül azért például az S&P 500 vagy a Dow Jones sincs még sokkal lejjebb a hétfői történelmi csúcsához képest, bár azóta folyamatosan lefelé mentek.
  • Az ázsiai piacok az amerikaihoz hasonlóan többnyire lejjebb kerültek a reggeli kereskedésben, amit szintén a koronavírus-járvány körüli aggodalmak okoztak. A japán Nikkei 0,36 százalékkal került lejjebb, a hongkongi tőzsde 0,45 százalékkal, a szingapúri index pedig 0,16 százalékkal. A koreai Kospi stagnált, míg a sanghaji indexnek sikerült 0,44 százalékkal feljebb kerülnie. Az látható tehát, hogy a piacok erősen vacillálnak az irányok között, mivel egyrészt a növekvő koronavírusos fertőzések és gazdasági károk továbbra is aggodalmat okoznak, ugyanakkor a hatékony oltóanyag az ellenkező irányba löki őket.
  • A határidős amerikai indexek enyhe emelkedést mutatnak, szintúgy a határidős DAX, egyelőre az adatok alapján oldalazás vagy minimális 0,1-0,2 százalékos pozitív elmozdulás várható.
  • Ma ülnek össze az EU vezetői az Európai Tanács ülésén. Napirendre kerülhet a költségvetés, a jogállamiság, a helyreállítási alap, valamint a brexit-tárgyalások aktuális alakulása is. Magyarországon az MNB egyhetes betéti tenderi, valamint az ÁKK kötvényaukciója lesz érdekes. Délután pedig érkeznek a szokásos heti amerikai munkanélküliségi adatok.
  • Az olaj árfolyama enyhébben esik a mai kereskedésben, a januári határidős WTI árfolyama 0,3 százalékkal került lejjebb hordónként 41,6 dollárra, míg az arany árfolyama 0,6 százalékkal 1862 dollárra esett unciánként.
  • A forint árfolyama stagnál, egy euró 360,2 forintba kerül, míg egy dollárért jelenleg 303,9 forintot kérnek.

Ma nem érkezik fontosabb gyorsjelentés.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
bull
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirusholidayfairvirtual