aram_energia
Üzlet

Fordulat állt be a magyar áramfogyasztásban - Legutóbb a járvány előtt történt hasonló

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta először októberben alakult magasabban a hazai villamosenergia-felhasználás, mint 2019-ben. A növekedés a november 11-én a járvány második hullámának megfékezése céljából Magyarországon bevezett korlátozó intézkedések ellenére november eddigi részében is folytatódott, sőt, jelentősen gyorsult.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

A Covid-19 Magyarországon való tavaszi megjelenése előtt az ország áramfogyasztása még egyértelműen meghaladta az egy évvel korábbit: 2020 első negyedévében a hazai bruttó villamosenergia-felhasználás több mint 2 százalékkal volt nagyobb, mint 2019 hasonló időszakában. (A 2019-es teljes bruttó villamosenergia-felhasználás körülbelül fél százalékkal nőtt 2018-hoz képest.) A járvány berobbanása és a megakadályozása érdekében hozott korlátozó intézkedések azonban alaposan megváltoztatták a helyzetet. Az addigi gazdasági növekedés csökkenésbe váltott, az aktivitás visszaesése pedig az áramfogyasztási adatokban is azonnal tükröződött.

Áprilisban ezért közel 10, a mélypontot jelölő májusban pedig már több mint 10 százalékkal kevesebb villamos energiát használt fel az ország, mint egy évvel korábban. A nyári hónapokban a visszaesés mértéke enyhült, és miután szeptemberben már csak minimális elmaradás látszott 2019 szeptemberéhez képest,

októberben már körülbelül 2,7 százalékkal ismét magasabb volt a bruttó villamosenergia-felhasználás, mint a tavalyi év megegyező hónapjában

- derül ki a Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító zrt.) által ismertetett adatokból.

aramfogyasztas1

A hazai áramfogyasztás tehát a járványhelyzet által előidézett féléves kitérő után tért vissza a növekedéshez. Magyarország 2020 első tíz hónapjában így összességében már csak valamivel több mint 2 százalékkal (2,26%) használt fel kevesebb villamos energiát, mint a 2019. január-októberi időszakban.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) árampiaci jelentése szerint ugyanakkor a nettó villamosenergia-fogyasztás már szeptemberben visszatért a növekedési pályára; eszerint az első őszi hónapban Magyarországon 0,3 százalékkal volt magasabb a nettó fogyasztás, mint az előző év azonos időszakában (míg egész Európában 1,1 százalékkal elmaradt a tavalyi bázistól). A gazdasági aktivitás helyreállását jelzi az is, hogy a napi maximális bruttó rendszerterhelés szeptemberben négy napon is meghaladta az elmúlt öt év legmagasabb szeptemberi értékét. A régiós trendekkel összehangban szeptemberben a hazai villamosenergia-piaci másnapi árak is visszatértek a korábbi évek megszokott szintjére. Az áremelkedésben fontos szerepet játszott a spot gázárak emelkedése és a magas CO2-kvótaár.

Közben a hazai termelés kis mértékben nőtt 2019-hez képest, így 2020 első tíz hónapjában valamivel több mint 2 százalékkal több (27 676 926,14 MWh) villamos energiát állítottak elő a magyarországi erőművek, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ebből logikusan következik az, az adatok által szintén alátámasztott fejlemény is, miszerint az import részaránya csökkent a hazai ellátásban. A havi adatok alapján számolva a magyar villamosenergia-rendszerben az import részaránya 2020 első tíz hónapjában 25,1 százalék volt, több mint 3 százalékponttal elmaradva a 2019. január-októberi 28,3 százalékos értéktől.

aramfogyasztas2

A november 11-én a járvány második hullámának megfékezése céljából Magyarországon bevezett korlátozó intézkedések hatása egyelőre nem tükröződik a novemberi áramfogyasztási adatokban.

Sőt, a Mavir napi bruttó energia adatai szerint a teljes hazai felhasználás már közel 5 százalékkal volt magasabb (2396,53 GWh) 2020. november 1. és 19. között, mint a tavalyi hasonló időszakban.

Az időszak során jelentkező igény kielégítésében ugyanakkor a hazai termelés kisebb szerepet játszott, mint egy évvel korábban, így, míg a magyarországi erőművek termelése (1759 GWh) mindössze nem egészen 1 százalékkal nőtt, addig az import (637,53 GWh) közel 18 százalékkal.

A magyar villamosenergia-rendszer napi rendszerterhelési értékeinek novemberi alakulása szintén arra utal, hogy a felhasználás inkább a járvány előtti időkben megszokott módon alakul. A Mavir alábbi két grafikonján a korlátozások november 11-i bevezetésétől eltelt napok, valamint a tavalyi év hasonló időszakának rendszerterhelésének alakulását vethetjük össze. Az ábrák alapján míg 2019 novemberének közepén a rendszerterhelés rendre 6600 MW alatt alakult, addig idén a szigorú korlátozások ellenére is többször e szint fölé került az érték, és szembeszökő a hétvégi rendszerterhelésekben mutatkozó eltérés is.

aramfogyasztas3
aramfogyasztas4

Címlapkép: Getty Images

Balaton strand víz felhő vihar
koronavirus
Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Zsidai Roy