aram_energia
Üzlet

Fordulat állt be a magyar áramfogyasztásban - Legutóbb a járvány előtt történt hasonló

A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta először októberben alakult magasabban a hazai villamosenergia-felhasználás, mint 2019-ben. A növekedés a november 11-én a járvány második hullámának megfékezése céljából Magyarországon bevezett korlátozó intézkedések ellenére november eddigi részében is folytatódott, sőt, jelentősen gyorsult.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Covid-19 Magyarországon való tavaszi megjelenése előtt az ország áramfogyasztása még egyértelműen meghaladta az egy évvel korábbit: 2020 első negyedévében a hazai bruttó villamosenergia-felhasználás több mint 2 százalékkal volt nagyobb, mint 2019 hasonló időszakában. (A 2019-es teljes bruttó villamosenergia-felhasználás körülbelül fél százalékkal nőtt 2018-hoz képest.) A járvány berobbanása és a megakadályozása érdekében hozott korlátozó intézkedések azonban alaposan megváltoztatták a helyzetet. Az addigi gazdasági növekedés csökkenésbe váltott, az aktivitás visszaesése pedig az áramfogyasztási adatokban is azonnal tükröződött.

Áprilisban ezért közel 10, a mélypontot jelölő májusban pedig már több mint 10 százalékkal kevesebb villamos energiát használt fel az ország, mint egy évvel korábban. A nyári hónapokban a visszaesés mértéke enyhült, és miután szeptemberben már csak minimális elmaradás látszott 2019 szeptemberéhez képest,

októberben már körülbelül 2,7 százalékkal ismét magasabb volt a bruttó villamosenergia-felhasználás, mint a tavalyi év megegyező hónapjában

- derül ki a Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító zrt.) által ismertetett adatokból.

aramfogyasztas1

A hazai áramfogyasztás tehát a járványhelyzet által előidézett féléves kitérő után tért vissza a növekedéshez. Magyarország 2020 első tíz hónapjában így összességében már csak valamivel több mint 2 százalékkal (2,26%) használt fel kevesebb villamos energiát, mint a 2019. január-októberi időszakban.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) árampiaci jelentése szerint ugyanakkor a nettó villamosenergia-fogyasztás már szeptemberben visszatért a növekedési pályára; eszerint az első őszi hónapban Magyarországon 0,3 százalékkal volt magasabb a nettó fogyasztás, mint az előző év azonos időszakában (míg egész Európában 1,1 százalékkal elmaradt a tavalyi bázistól). A gazdasági aktivitás helyreállását jelzi az is, hogy a napi maximális bruttó rendszerterhelés szeptemberben négy napon is meghaladta az elmúlt öt év legmagasabb szeptemberi értékét. A régiós trendekkel összehangban szeptemberben a hazai villamosenergia-piaci másnapi árak is visszatértek a korábbi évek megszokott szintjére. Az áremelkedésben fontos szerepet játszott a spot gázárak emelkedése és a magas CO2-kvótaár.

Közben a hazai termelés kis mértékben nőtt 2019-hez képest, így 2020 első tíz hónapjában valamivel több mint 2 százalékkal több (27 676 926,14 MWh) villamos energiát állítottak elő a magyarországi erőművek, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ebből logikusan következik az, az adatok által szintén alátámasztott fejlemény is, miszerint az import részaránya csökkent a hazai ellátásban. A havi adatok alapján számolva a magyar villamosenergia-rendszerben az import részaránya 2020 első tíz hónapjában 25,1 százalék volt, több mint 3 százalékponttal elmaradva a 2019. január-októberi 28,3 százalékos értéktől.

aramfogyasztas2

A november 11-én a járvány második hullámának megfékezése céljából Magyarországon bevezett korlátozó intézkedések hatása egyelőre nem tükröződik a novemberi áramfogyasztási adatokban.

Sőt, a Mavir napi bruttó energia adatai szerint a teljes hazai felhasználás már közel 5 százalékkal volt magasabb (2396,53 GWh) 2020. november 1. és 19. között, mint a tavalyi hasonló időszakban.

Az időszak során jelentkező igény kielégítésében ugyanakkor a hazai termelés kisebb szerepet játszott, mint egy évvel korábban, így, míg a magyarországi erőművek termelése (1759 GWh) mindössze nem egészen 1 százalékkal nőtt, addig az import (637,53 GWh) közel 18 százalékkal.

A magyar villamosenergia-rendszer napi rendszerterhelési értékeinek novemberi alakulása szintén arra utal, hogy a felhasználás inkább a járvány előtti időkben megszokott módon alakul. A Mavir alábbi két grafikonján a korlátozások november 11-i bevezetésétől eltelt napok, valamint a tavalyi év hasonló időszakának rendszerterhelésének alakulását vethetjük össze. Az ábrák alapján míg 2019 novemberének közepén a rendszerterhelés rendre 6600 MW alatt alakult, addig idén a szigorú korlátozások ellenére is többször e szint fölé került az érték, és szembeszökő a hétvégi rendszerterhelésekben mutatkozó eltérés is.

aramfogyasztas3
aramfogyasztas4

Címlapkép: Getty Images

terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
kásler miklós
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

GettyImages-1079804128