Előfizetői tartalom

Két tűz közé került az olajkartell, nehéz döntések jöhetnek

Portfolio
Ma kezdődik az OPEC+ kétnapos találkozója, amelynek keretein belül megvitatják a tagországok, hogy hogyan alakítsák majd jövő évi termelésüket. A korábbi tervek szerint még enyhítettek volna a kitermelési korlátozásokon az olajkartell tagjai, de a koronavírus-járvány újbóli súlyosbodása miatt egyelőre valószínűbbnek tűnik, hogy elhalasztják a januári kitermelésnövelést az országok. Másrészt a palaolajtermelők aktivitása is nőtt az elmúlt hetekben, ami szintén aggodalomra adhat okot az OPEC+ kitermelőinek, hiszen egy esetleges túlkínálat lefelé nyomhatja az árakat.

Még áprilisban egyeztek meg az OPEC+ kitermelők, hogy napi 9,7 millió hordóval csökkentik a napi termelési volument, hogy némileg képesek legyenek kompenzálni a koronavírus-járvány miatt összedőlő keresletet és támaszt adjanak az olajárnak. Ez volt a történelem legnagyobb termeléscsökkentése, amit utána a javuló gazdasági adatok miatt augusztusban napi 2 millió hordóval...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái