robinhood
Üzlet

Robog a csorda, amíg el nem gáncsolják – Veszélyben a tapasztalatlan kisbefektetők

Portfolio
A koronavírus-járvány első hulláma során valósággal elözönlötték a tapasztalatlan kisbefektetők a világ tőzsdéit, egyes kutatások alapján a lakossági befektetők a tőzsdei tevékenységek 25 százalékát tették ki a koronavírus-okozta kezdeti időszakban. A tőzsdén kereskedők teljesítményét tanulmányozó szakemberek már régóta megfigyelték, hogy a profi befektetők túlnyomó többsége sokéves távlatban alulteljesíti a releváns benchmarkokat - ezek a szakemberek most a Robinhood példáján keresztül a kevés tapasztalattal rendelkező kisbefektetők felé fordulnak, figyelmeztetve őket is a várhatóan gyenge teljesítményekre.

Tőzsde rali vs. gazdasági nehézségek - belehúztak a kisbefektetők

A koronavírus-válság hatására komoly károkat szenvedtek el mind a fejlett, mind a fejlődő országok gazdaságai, a márciusi első hullám kezdetén a tőzsdeindexek is óriásit zuhantak. Csak hogy néhány vezető börzét említsünk, az S&P 500 32 százalékot zuhant 32 nap alatt,

sp500 márc

a Dow 35 százalékkal került lejjebb hasonlóan rövid idő leforgása alatt,

dji márc

a német DAX pedig közel 38 százalékot veszített az értékéből kevesebb, mint egy hónap leforgása alatt.

dax márc

A különböző biztonsági intézkedések és az országos szintű lezárások után azonban komoly,

a gazdaságok valós helyzetét nem igazán lekövető visszapattanást láthattunk

a tőzsdéken, új magaslatok felé törtek az indexek – eddig úgy néz ki, hogy tőkepiaci szempontból egy V-alakú kilábalásnak lehettünk a szemtanúi. Az elképesztő, már-már felfoghatatlannak tűnő ralit leginkább az otthonmaradós vállalatok részvényeinek köszönhetjük, az átalakult oktatási – és munkakörnyezet kimondottan kedvezett az olyan vállalatoknak, mint például a Zoom, az Amazon vagy a Facebook. Valósággal zsákolták a stay-at-home papírokat a befektetők, többek között ennek a hatására a tech-túlsúlyos Nasdaq Index ismét új csúcsot tudott dönteni  novemberben, már nem az első alkalommal idén, de új csúcsra emelkedett nemrég az S&P 500 index is.

nasdaq éves

A március közepe-vége óta tartó rali nagymértékben a kiskereskedőknek is köszönhető,

a koronavírus-válság első hulláma alatt jelentősen megnőtt ugyanis az amatőr kisbefektetők aránya a tőzsdéken. A Citadel Securities júliusi elemzése alapján a lakossági befektetők a részvénypiaci aktivitás negyedét tették ki a koronavírus-okozta volatilis időszakban, míg 2019-ben ez az arány mindössze 10 százalék volt.

Az arány többek között azért emelkedett ilyen jelentősen, mert számos brókercég – élükön a Robinhood-al – csökkentette vagy törölte el végleg a jutalékokat és kezdett el töredékrészvény-vásárlási lehetőséget kínálni, illetve a járvány jelentős áringadozásai is bevonzották a laikusokat.

Mindezek után adódik persze a kérdés, hogy

hogyan teljesítettek a komolyabb pénzpiaci háttértudással nem rendelkező, amatőr befektetők

a mögöttünk álló időszakban – cikkünkben megnézzük egy nemrég elkészült tanulmány eredményeit a témában. 

Komoly befektetők és újhullámos „daytradelők”

Számos szakértő nézi ferde szemmel az újhullámos kiskereskedők tevékenységét és a piacokra gyakorolt hatásokat, többek között Burton Malkiel, a Princeton egyetem professzora és a Wealthfront befektetési szolgáltató befektetési vezetője így fogalmazott korábban:

Nem tévesztem össze a daytrade kereskedőket a komoly befektetőkkel. A komoly befektetési tevékenység többek között magába foglalja a széles körű diverzifikációt, a pozíciók megfelelő súlyozását, az aktív adómenedzselést, a piaci időzítés elkerülését, valamint olyan befektetési eszközök használatát, mint az ETF (Exchange Traded Fund). Sose hagyd, hogy a napon belüli kereskedés könnyű profitszerzési ígérete félrevezessen!”

– fogalmazta meg intelmeit a szakember még júniusban.

Kérdéses azonban, hogy igaza volt-e akkor Malkielnek.

Robinhood és a csordaszellem

A nemrég elkészült, “Attention Induced Trading and Returns: Evidence from Robinhood Users” című tanulmány 2018 május 2-a és 2020 augusztus 13-a között vizsgálta a Robinhood kereskedőinek aktivitását és teljesítményét, különösképpen a „csordaszellem-jellegű eseményekre” fókuszáltak a kutatók.

A következő két ábra a Robinhood felhasználók számának és a kereskedési volumennek az alakulását szemlélteti a koronavírus-válság márciusi berobbanása (függőleges piros vonal) előtt és után, a mindkét értékben látható ugrás is alátámasztja a korábbi feltevést, miszerint

jelentősen nőtt a kiskereskedők száma a koronavírusnak köszönhetően.

total users, total buys

A felület népszerűségének növekedése azonban korántsem bizonyítja a kiskereskedők sikerességét, sőt.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a „csordaszellem események” során a Robinhood kereskedők által naponta leginkább zsákolt részvények felső, 0,5 százaléka

átlagosan körülbelül 5 százalékos visszaesést mutat a következő hónapban,

míg a szélsőségesebb eseményeknél a visszaesés körülbelül 9 százalékos. A lenti bal oldali ábra a „csorda” által „megrohamozott” részvények átlagos árfolyamváltozását (zöld vonal) és a Robinhood-felhasználók számának alakulását (szürke sáv) ábrázolja az esemény előtti tizedik naptól az árfolyamrobbanás utáni huszonegyedik nappal bezárólag, a jobb oldali ábra pedig az árfolyam átlagos alakulását mutatja a tetőzés utáni 20 nap során.

Mint ahogy az látható, a tömeges vásárlások után szinte elenyésző a felhasználók számának változása, míg az árfolyam 5 százalékos mínusz körül normalizálódik.

csordaszellem

A következtetés:

a Robinhood-felhasználók számának jelentős növekedését gyakran nagy árfolyam emelkedések kísérik, amelyeket szinte mindig visszaesés követ, hoppon hagyva kisbefektetők tömegeit.

A jelenséget magyarázandó, több okot is felsorakoztattak a kutatók a Robinhood-os kereskedőkkel kapcsolatban:

  • Tapasztalatlanság: komolyabb tőkepiaci háttérismeret hiányában a Robinhood kisbefektetői hajlamosak „üldözni a teljesítményt”, azaz a hirtelen megugró árfolyamú vállalatok papírjaiba fektetni.
  • Az app kialakítása: a kereskedési felület is hozzájárul a csoda-események kialakulásához, az app ugyanis az éppen legaktívabban kereskedett vállalatok papírjait dobja fel a felhasználóknak.
  • Jutalékmentes kereskedés: a többi brókercéghez képest sokkal gyakrabban adnak el és vásárolnak részvényeket a Robinhood ügyfelei, ez alapján elmondható, hogy

    a Robinhoodosok nagyobb valószínűséggel kereskednek spekulatív módon, és kevésbé valószínű, hogy olyan okokból kereskednek, mint például a nyugdíj-előtakarékosságuk befektetése.

  • Tapasztalt shortosok: a részvényárfolyam csökkenésére játszó shortosok úgy tűnik, hogy tökéletesen tisztában vannak a fent körülírt mintázattal, rendszerint komoly érdeklődés övezi a Robinhoodosok sztárpapírjait a shortosok köreiben.

A Robinhood egy szóvivője - bár nem volt hajlandó kommentálni a tanulmányt, de - a CNBC-nek elküldött nyilatkozatában így fogalmazott a jelenséggel kapcsolatban:

Az általunk látott bizonyíték alapján elmondhatjuk, hogy ügyfeleink többsége buy-and-hold stratégiát követ, illetve az ügyfeleink 98 százaléka nem egyeztethető össze a napi kereskedés mintázataival.

A fenti kutatás eredménye mindenesetre nem ezt támasztja alá.

Máshol sem jobb a helyzet - brazil kitekintő

Természetesen nem csak a Robinhood ügyfeleinél vizsgálódtak a kiskereskedők teljesítményének tekintetében, számos egyéb kutatás is napvilágot látott a mögöttünk álló hónapokban.

Például a júniusban publikált, csaknem 1600 brazil daytradert vizsgáló tanulmány egy évig követte a kiskereskedők tevékenységét, végül arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy

a kereskedők mindössze 3 százaléka keres pénzt.

Nem a rövidtávú (jellemzően egy napon vagy héten belüli) teljesítményt vizsgálták a kutatás során, hanem a hosszabb időszakot felölelő aktivitásra fókuszáltak.

A következő konklúziót vonták le a kutatás után:

A különböző tanfolyamok ígéreteivel ellentétben az egyének számára gyakorlatilag lehetetlen a megélhetési tőzsdézés. Minden olyan személy aktivitását megfigyeltük, aki 2013 és 2015 között kezdte a napi kereskedést a brazíliai határidős piacon, ami a volumen szempontjából a harmadik legnagyobb börze a világon. Megállapítottuk, hogy a 300 napnál tovább kitartó személyek 97 százaléka vesztett pénzt, csak 1,1 százalékuk keresett többet, mint a brazil minimálbér, és csak 0,5 százalékuk keresett többet, mint egy banki pénztáros kezdeti fizetése - mindezt hatalmas kockázat mellett.

A fent taglalt kutatások bár nyilvánvalóan nem egyeztethetők össze minden kiskereskedő tőzsdei sikerességével, mindenesetre a negatív példák arra sarkallhatják az egyszeri befektetőt, hogy a lehető legalaposabban tájékozódjon és fejlessze pénzpiaci ismereteit, mielőtt kimerészkedik a tőzsdék világába.

Címlapkép: Gabby Jones/Bloomberg via Getty Images

benzin
bear
eszakiaramlat2
Benzinkút
koronavírus getty stock
jakabferenc
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

AZ MNB felügyelő/vezető felügyelő munkatársat keres

AZ MNB felügyelő/vezető felügyelő munkatársat keres

AZ MNB fogyasztóvédelmi referenst vagy fogyasztóvédelmi szakértőt keres

AZ MNB fogyasztóvédelmi referenst vagy fogyasztóvédelmi szakértőt keres
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bear