Előfizetői tartalom

Ezekkel a befektetésekkel kereshettél sokat, vagy bukhattál hatalmasat 2020-ban

Portfolio
Lezárult a sok szempontból kirívó 2020-as év, és bár a járványhelyzet miatti lezárások következtében sokan alig várták, hogy vége legyen már az esztendőnek, azt azért nem lehet elvenni 2020-tól, hogy tőkepiaci szempontból egy kifejezetten izgalmas időszak volt. Január-februárban még vígan dübörgött a világ leghosszabb ideig tartó bikapiaca, majd koronavírus terjedése következtében rekord gyorsan omlottak össze a tőzsdék, amelyet szintén egy rekord gyors felpattanás követett, az év végére pedig már szinte teljesen visszatért az euforikus hangulat, és a tőzsdék ismét napi szinten döntötték az új csúcsokat. Mindennek fényében tehát megnéztük, hogy mely eszközök teljesítettek a legjobban tavaly, és mivel lehetett a legtöbb pénzt keresni, valamint a legnagyobbat bukni.

Visszatekintve 2020-ra, illetve a legjelentősebb eszközök árfolyamváltozásaira, az elsőre látszik, hogy a részvények igencsak lemaradók voltak egyes nyersanyagokkal és más árupiaci termékekkel szemben. A legjobb 10 közé csak egyetlen részvényindex fért be, a Nasdaq, melynek értéke közel 48 százalékkal növekedett tavaly, ami annak betudható, hogy az index főleg technológiai cégeket tömörít, amelyek a járványhelyzet alatt is jól teljesítettek, valamint biotech cégeket is, amelyeknek szintén kedvezett a járvány.

A legjelentősebb eszközök közül messze a bitcoin teljesített tavaly a legjobban, melynek értéke több mint négyszeresére nőtt, miközben sorra döntötte a történelmi csúcsokat. A bitcoin 2020-as ralijának számos oka van, egyrészt sokan a magas inflációs várakozásokkal szembeni fedezeti eszközként tekintenek rá, másrészt egyre jelentősebb az intézményi befektetői érdeklődés is az eszköz iránt, ami kevésbé spekulatívvá teheti a bitcoin piacát, harmadrészt pedig az állítólagos kínálat-oldali hiány is felfelé nyomja a kriptodeviza árfolyamát. Azt tudjuk, hogy összesen 21 millió darab bitcoin lehet forgalomban, viszont mostanra az intézményi befektetői érdeklődés olyan szinteket ért el, hogy például a legnagyobb szereplő a bitcoin-térben, a Greyscale decemberben már több mint 2-szer annyi bitcoint vett, mint amennyit összesen a hónapban kibányásztak a világon. Ez pedig végül azt eredményezi, hogy a bitcoinpiac likviditása lecsökken, és az árfolyam hihetetlenül volatilis lesz, vélhetően ez az egyik legjelentősebb oka a bitcoin mostani ralijának is.

A másik oldalon több olajpiaci eszköz gyengén teljesített tavaly, mely a koronavírus miatti lezárásoknak, és az olajpiaci kereslet-visszaesésnek, valamint a túlkínálatnak volt betudható.

Miről szól még a cikk?

  • Izgalmas év volt a tavalyi a nyersanyagpiacon, végül az ezüst kapta a koronát.
  • Komoly emelkedést láttunk a világ tőzsdéin is.
  • Nasdaq, FAANG, és Tesla, a tavalyi év sztárjai.
  • A magyar tőzsde év végén sokat ledolgozott a lemaradásából, több kispapír is jól teljesített.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés