btc
Üzlet

JP Morgan: Jöhet a 146 ezer dolláros bitcoin

Portfolio
Az elmúlt időszakban óriásit ralizott a bitcoin árfolyama, múlt szombaton pedig sikerült könnyűszerrel áttörnie a 30 ezres álomhatárt, ami sokakat ért meglepetésként a Wall Streeten. Nem egy befektetők kiáltott már lufit a bitcoinnal kapcsolatban, viszont az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a JP Morgan arról számolt be, hogy a kriptodeviza számára még bőven van tér felfelé.

Egy hétfői elemzésben a JP Morgan 146 ezer dolláros hosszú-távú célárat határozott meg a jelenleg is tűzforró kriptodevizára, amelyet az aranyhoz hasonlított, mint „alternatív pénz", illetve menedékeszköz.

A bitcoin piaci kapitalizációja – a forgalomban lévő bitcoinok darabszámát beszorozva az árral – jelenleg több mint 575 milliárd dolláron áll. Tehát a JP Morgan szerint ennek 4,6-szorosára kellene növekednie ahhoz, hogy megfeleljen a magánszektor aranybefektetéseinek, amelyek 2,7 ezermilliárd dollárt tesznek ki.

Ahhoz, hogy a bitcoin piaci értéke elérje ezt a szintet, az kellene, hogy az eszköz volatilitása csökkenjen, ami meghozná a nagy intézményi befektetőket a piacra. A tegnapi leszúrás is jól példázza, hogy mennyire volatilis a bitcoin, néhány óra alatt, több mint 5 ezer dollár veszített az értékéből az eszköz, miután 16 százalékos mínuszban is járt, ahonnan végül visszakorrigált 30 ezer dollár fölé.

btccc

A JP Morgan szerint a bitcoin és az arany piaci kapitalizációjának kiegyenlítődésének feltétele, hogy a bitcoin volatilitása hosszú távon konvergáljon az aranyéval. Ez azért fontos, mert a legtöbb intézményi befektető számára az egyes eszközosztályok volatilitása számít a portfólió kockázatkezelésének szempontjából, és minél nagyobb az eszközosztály volatilitása, annál nagyobb a kockázati tőke, amelyet ez az eszközosztály felemészt.

Sokszor elhangzott a bitcoin mostani ralijával kapcsolatban, hogy a nagy különbség a mostani, és a 2017-es száguldás között, hogy most már az intézményi befektetők is beszálltak, és kevésbé spekulatív a mozgás. Ezen a véleményen van a JP Morgan is.

A volatilitások konvergenciája a bitcoin és az arany között nem valószínű, hogy gyorsan bekövetkezik, és a mi fejünkben többéves folyamatról van szó. Ez azt jelenti, hogy a fenti 146 ezer dolláros elméleti bitcoin célárat hosszú-távú célkitűzésnek, tehát erre az évre nézve fenntarthatatlan célárnak kell tekinteni

– áll az elemzésben.

Sok intézményi befektető olyan befektetési eszközöket használ, mint a Grayscale Bitcoin Trust, a bitcoinban történő kitettség-szerzés eszközeként. A JPMorgan szerint több mint 3 milliárd dollár áramlott be a Greyscale Bitcoin Trustba október közepe óta, míg az arany ETF-ekből 7 milliárd dollár áramlott ki. A bank szerint tehát a 

bitcoin már elkezdte felvenni a versenyt az arannyal.

(CNBC, Reuters)

Címlapkép: Dan Kitwood/Getty Images

GettyImages-1206147315
forint mnb épület sötét magyar jegybank
johnson&johnsonvakcina
apafia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
GettyImages-1206147315