russia
Üzlet

Egy évtizede nem bukott ez a profi befektető, most elárulta, mibe fektet

Portfolio
David Amaryan megcsinálta azt, amiről a legtöbb befektető csak álmodni mer: a portfóliója minden évben ralizott az elmúlt egy évtizedben, és azt is elárulta, hogy milyen stratégiával fektet be.

A moszkvai székhelyű Balchug Capital zászlóshajójának számító alapja tavaly 23 százalékot ralizott, és a 2019. januári indulás óta a már 91 százalékos hozamot ért el – írja a Bloomberg. Ez jóval magasabb, mint az S&P 500 (+56%) és az MSCI Emerging Markets Index (+41%) teljesítménye ugyanezen az időtávon.

Amaryan tavalyi stratégiája az volt, hogy az olyan cégek részvényeit vásárolta, amelyek számára a leginkább kedvező a gazdaság felpattanása. Ezek elsősorban olyan amerikai cégek voltak, amelyek erős mérleggel rendelkeznek és csúnyán megütötték őket a koronavírus miatt kialakult a korai pánikeladási hullámban. Ahogy ezek a részvények emelkedtek, ő úgy csökkentette a pozícióit. Emellett februárban a befektető pesszimistává vált az orosz piaccal szemben és tőkeáttételes ETF-eket shortolt az orosz rubel gyengülésével szembeni védekezésként.

A 250 millió dollárt kezelő Balchug Capital most az otthonihoz közelebbi piacok felé mozdult el. Zászlóshajónak számító alapjának csaknem felét orosz-, és a volt szovjet államok részvényeibe fektetik be. Amaryan szerint az orosz részvények kaphatnak el löketet abból, hogy a befektetők növelik a kitettségüket a fejlődő piacokon, és a magas osztalékhozam, valamint az olajárak potenciális ralija miatt is egyre vonzóbbak lehetnek.

A 2020-as gyenge teljesítmény után az orosz piacnak idén sokkal jobban kellene teljesítenie, és felülteljesítőnek kellene lennie a legtöbb versenytársával szemben

– mondta a befektető egy interjúban.

Ennek ellenére a Joe Biden féle adminisztráció által kilátásba helyezett szankciók piaci volatilitáshoz vezethetnek, ami miatt Oroszország továbbra az „aktív menedzser piaca” marad. Rendkívül jól kell ismerni a trendeket, a szituációkat, a szereplőket, és a kockázatokat, hogy valaki gyorsan tudjon reagálni a változásokra – tette hozzá.

Az eredetileg örmény származású Amaryan még 2004-ben kezdte el követni az orosz piacot. Dolgozott az AllianceBernsteinnél, a Citigroupnál és a moszkvai székhelyű Troika Dialog nevű befektetési banknál, mielőtt saját hedge fundot indított volna, a Copperstone Capitalt.

2011 és 2018 között a portfóliói minden egyes évben gyarapodtak, átlagosan 16,5 százalékos éves hozamot értek el a díjak és jutalékok után. Amaryan elmondta, hogy eseményvezérelt szituációkat keres, amelyek viszonylag alacsony összefüggésben vannak a tágabb piaccal.

Összehasonlításképpen: a feltörekvő piaci hedge fundok átlagos éves hozama az elmúlt évtizedben 1,6 százalék volt - derült ki az Eurekahedge adataiból.

2016 márciusában Amaryan és a Copperstone Capital bekerült abba a vádlott csoportba, akik csaknem 18 millió dollárt fizettek, hogy rendezni tudjanak egy jogi ügyet, miután az amerikai felügyelet az állította, hogy bennfentes kereskedelmet folytattak hackeléssel szerzett információk segítségével. A céget nem sokkal később nevezték át Balchug Capitalra.

Amaryan, aki nem ismerte el és nem is tagadta jogsértéseket, nem volt hajlandó kommentálni az esetet és alapja teljesítményét.

Szerinte a „mélyebbre ásás” és a maroknyi társaságba történő befektetés hatékonyabb és biztonságosabb módja az orosz piac megjátszásának.

A végére pedig itt van Amaryan kedvenc részvényei közül három, az orosz piacról:

  • A Yandex nevű internetes cég az egyik legjobban működő vállalat Oroszországban. A részvény 2014 óta minden évben ralizott. Amaryan szerint jó esély van rá, hogy a cég bekerül a Nasdaq 100-ba, ami a felülteljesítés egyik motorja lehet.
yandex
  • A moszkvai központú energiacég, a Rosseti számára kedvező lehet a megújuló energia felé való elmozdulás, hiszen a cég töltőállomásokat épít ki országszerte az elektromos járművek számára.
rosseti
  • A Tatneft, Oroszország 5. legnagyobb olajcége egy kiváló osztalékrészvény. Amaryan szerint a Párizsi Klímaegyezmény Oroszország általi ratifikálása azt jelzi, hogy a nemzet nagyvállalatai környezetbarátabb normák betartására törekednek, és igyekeznek az olyan alapok számára is vonzóvá válni, amelyek az ESG-t célozzák meg.
tatneft

Címlapkép: Olga Maltseva\TASS via Getty Images

GettyImages-1206147315
forint mnb épület sötét magyar jegybank
johnson&johnsonvakcina
apafia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
GettyImages-1206147315