cramer
Üzlet

Jim Cramer: ami most van, az a pesszimisták rémálma

Portfolio
2021 elején is új rekordokat döntöttek a vezető amerikai tőzsdeindexek, tombol egyelőre a bikapiac. Egyre több az intő jel azonban, több guru is hangot adott véleményének, miszerint buborék lehet kialakulóban, akár egy komoly korrekció is jöhet a tőzsdéken 2021 első felében. Nem mindenki osztja persze ezt a borúlátó álláspontot: például Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője szerint a jelenlegi piaci környezet a vásárlóknak kedvezhet.

A befektetési cégek rutinszerűen emelik a különböző részvények célárait és úgy tűnik, hogy a piac rendre megerősíti az elemzők fokozódó várakozásait, fogalmazott Jim Cramer, a CNBC megmondóembere.

Szinte minden egyes alkalommal, amikor egy Wall Street-i elemző azt mondja, hogy egy részvény magasabbra, esetleg jóval magasabbra fog menni, ezt a piac rendre igazolja nekik. Egyszerűen az a helyzet, hogy rengeteg optimista kereskedő van jelenleg – emberek, akik hinni akarnak.

– mondta a Mad Money műsorvezetője.

Önbeteljesítő jóslatként jellemezte a guru az elemzők által kitűzött célárakat, illetve ennek apropóján

üdvözölte 2021 előttünk álló bikapiacát,

ahol a brókerházak rutinszerűen, napi rendszerességgel emelik a céláraikat a részvényekre, a piaci szereplők pedig ennek megfelelően rendre fel is húzzák az árfolyamokat.  

Nem meglepő persze, hogy fokozódik az elemzői aktivitás a nagyvállalatok teljesítményének előrejelzésével kapcsolatban, az első koronavírus-oltásokkal látótávolságon belülre kerülhetett a globális pandémia vége.

„A koronavírus-járvány és a tavalyi lezárások arra késztették az elemzőket, hogy a különböző ágazatokban rontsanak a vállalatok kilátásain és a célárakon – most viszont, miközben a gazdaságok lassan elkezdhetnek kilábalni a válságból, az elemzőknek ismét újra kell értékelniük a vállalatok kilátásait.

– így érvelt Cramer.

A guru szerint a várakozások javulása leginkább annak tudható be, hogy remekül reagáltak a jegybankok és a törvényhozó szervek tavaly a vírushelyzetre – az amerikai Fedet emelte ki a stratéga -, sikerült megelőzni a lezárások miatti gazdasági kiesés egy részét. Cramer vélekedése szerint

a jegybankok és a törvényhozók viselkedése a leghatékonyabb recesszió elleni védekezés volt emberemlékezet óta.

Valósággal öntötték a jegybankok a pénzt a gazdaságokba világszerte, mennyiségi lazítások sorát és elképesztő mértékű stimulusokat láthattunk, továbbá a nulla közeli globális kamatkörnyezetnek is köszönhetően gyorsan visszapattantak a világ tőzsdéi a márciusi mélypontok után, hogy aztán elképesztő ralit produkálva új csúcsra érjenek – a legjelentősebb emelkedést talán a tech-túlsúlyos Nasdaq Indexnél láthattuk, a márciusi mélypontról közel 85 százalékot szárnyalt az index 2020 végéig.

nasdaq2020

Főleg a koronavírus-vakcináknak köszönhetően a jelenlegi piaci környezet a vásárlók paradicsoma, a pesszimistáknak pedig valóságos rémálom… amíg folyamatosan javulnak az elemzői várakozások, addig mindenképp ki kell tartani a bikapiac mellett!

– így fogalmazta meg konklúzióját Jim Cramer.

Címlapkép: Robin Marchant/Getty Images

cubic houses, rotterdam, hollandia, kocka, lakás
oltás vakcina
koronavírus járvány sejt
teszt koronavírus
parlament budapest
oltas vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres

Az MNB Digitalizációs igazgatósága főosztályvezetőt keres
Online előadás
Piaci aktualitások, grafikonelemzéssel vegyítve.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavírus járvány sejt