GettyImages-1206945181 (2)
Üzlet

Kivárnak a befektetők, alig mozdult Amerika

Portfolio
A vezető amerikai részvényindexek közül az S&P 500 és a Nasdaq is elindult felfelé a piacnyitás utáni iránykeresést követően, míg a Dow Jones stagnál. A befektetők újabb pénzügyi stimulusra számítanak a demokrata törvényhozástól, másfelől azonban aggódnak az emelkedő kötvényhozamok miatt, bár a friss inflációs adatok nem okoztak meglepetést. Az ázsiai tőzsdék vegyesen teljesítettek, míg Európában hosszabb iránykeresés után javul a hangulat, a DAX és a CAC is mérsékelten emelkedik. A BUX felülteljesítő volt ma, amely nagyban köszönhető a Richter kiváló és kiemelkedően magas forgalom melletti teljesítményének.

Alig változott a hangulat

A kereskedés végére a Dow néhány pontos mínuszba csúszott, de gyakorlatilag egész nap szűk sávban mozgott. Hasonlóan az S&P-500 is alig rezdült, végül 0,4%-os pluszban zárt, míg a Nasdaq 0,7%-ot javított. 

Minimális pluszok a Wall Streeten

Minimális elmozdulásban vannak a vezető amerikai részvényindexek, a Dow most 0,2%-os emelkedést mutat, az S&P-500 0,4%-kal, a Nasdaq pedig 0,65%-kal került feljebb. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Jól teljesítenek a technológiai cégek részvényei

A vezető amerikai részvényindexek közül ma egyelőre a Nasdaq teljesít a legjobban, amely már 0,7 százalékos pluszban van, ami a  nagy technológiai cégek jó teljesítményének is köszönhető, mivel emelkedett a Netflix, az Amazon, az Apple, a Google anyavállalata és a Facebook is. 

Pluszban zárt a BUX, az európai tőzsdéknél vegyes a kép

Jól tartotta magát a BUX és végül 0,99 százalékos pluszban fejezte be a mai napot. A magyar blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban, 5,81 százalékkal került feljebb brutális forgalom mellett, melynek értéke 9,1 milliárd forint lett végül, ez az elmúlt 30 nap átlagának több mint 4-szerese. A Mol 0,33 százalékkal, míg a Magyar Telekom 0,25 százalékkal tudott emelkedni, ellenben az OTP 0,92 százalékos mínuszban zárt.

A vezető európai részvényindexek közül a francia CAC és a német DAX is emelkedik a nap végén, mindkettő nagyjából 0,3 százalékos pluszban van. A brit FTSE ezzel szemben mínusz 0,2 százalékon áll. A délutáni javuló kereskedési hangulathoz az is hozzájárult, hogy a vártnál jobban alakult az euróövezet ipara (novemberre vonatkozóan), havi összevetésben 2,5 százalékkal nőtt a becsült 0,2 százalék helyett. 

Az EU zöld utat adott a londoni tőzsdének, felvásárolhatják a Refinitivet

Az Európai Bizottság, amely az EU tagállamainak versenypolitikáját is felügyeli, ugyan talált néhány kivetni valót a londoni tőzsde Refinitivet célzó megafelvásárlásával kapcsolatban, de azokat áthidalhatónak nevezte korábban. Ezek közé tartozott az a kitétel is, hogy a londoni tőzsde eladja az olasz börzét. Ezt pedig teljesítette is az LSE, amely az Euronextnek adja el az olasz tőzsdét 5,2 milliárd dollárért, amennyiben a Refinitivvel kapcsolatos tranzakció valóban létrejön.

Tovább a cikkhez

Egy kaliforniai startuppal is tárgyalt az Apple elektromos autó gyártásáról

Az Apple tárgyalásokat folytatott a Canoo nevű kaliforniai EV-startuppal 2020 első felében, miután a techóriás következőnek az elektromos autó piacra lépne be – közölték a The Verge forrásai. A források szerint a két cég a befektetéstől egészen az akvizícióig terjedően vitatta meg az opciókat.

Tovább a cikkhez

Elképesztő a Richter mai forgalma, nagyot raliznak a részvények

Ahogy azt már délelőtt is írtuk, a Richter mai forgalma brutális, már egy órával a piacnyitás után magasabb volt, mint általában egy egész nap során. A zárás előtt kicsit több mint egy órával a részvények forgalma már közel 8,5 milliárd forint, ami az elmúlt 30 nap átlagának több mint a 4-szerese. Ezzel egyben a BÉT legnagyobb forgalmú részvénye is, a második az OTP 3,7 milliárd forinttal, utána pedig a Mol 1 milliárddal.  

richterforg2

A kiemelkedően magas forgalom mellett az árfolyam is jól tartja magát, továbbra is közel 6 százalékos pluszban áll 7 825 forint körül. Az emelkedés főként annak köszönhető, hogy tegnap a JPMorgan egészségügyi konferenciáján az AbbVie prezentációja szerint a Vraylar értékesítései a korábban vártnál jóval magasabbak lehetnek. 

richter3

Az irányt keresik az amerikai tőzsdék

A nyitást követően nem voltak nagyobb elmozdulások, a vezető részvényindexek közül az S&P 500, a Dow Jones és a Nasdaq is stagnál.

Megérkeztek az inflációs adatok is az Egyesült Államokból, ami minimálisan a várakozások felett alakult, 1,4 százalék volt év/év alapon a várt 1,3 százalék helyett, de ez még jóval a jegybanki 2 százalékos cél alatt található egyelőre.

sp500

Zátonyra futott hajótársaságok: ezt a bizonyítványt biztos nem teszik ki a falra

A tavalyi év biztosan nem az lesz, amire szívesen emlékeznek majd vissza a hajótársaságok, a koronavírus miatti lezárások és korlátozások miatt szinte megszűnt minden bevételi forrása a cégeknek. A túlélés érdekében pedig rengeteg hitelt vettek fel, amit szépen lassan felégetnek, miközben tűkön ülve várják már a szebb jövőt, ám az adóssághalom a járvány után sem megy majd sehova. Szerencsére azért a csődtől sem kell egyelőre tartani, legalábbis a legnagyobbak esetében, de arra még biztosan várni kell egy ideig, hogy minden a régi legyen.Cikksorozatunkban megvizsgáljuk azokat a szektorokat, amelyeket a legsúlyosabban érintett a globális koronavírus-járvány és az azt követő lezárások.

Tovább a cikkhez

Esés következhet a tengerentúlon

A piacnyitást megelőző kereskedési adatok alapján mérsékelt eséssel nyithatnak a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi kisebb pluszt követően: az S&P 500 0,2 százalékkal, a Dow Jones 0,3 százalékkal, míg a Nasdaq 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb. A befektetők a friss inflációs adatokra figyelnek többek között, amely az elemzők várakozása alapján 1,3 százalék lehet év/év alapon. 

sphat

Az Alteo részvényei is megindultak

Az Alteo is csatlakozik a ma jobban teljesítő hazai papírok listájához, már több mint 6 százalékkal került feljebb az árfolyam és 1 145 forint körül alakul, bár mintha az elmúlt napokban egy egyre szűkülő alakzat képe kezdene kibontakozni. Az év eleje óta már 23 százalékot emelkedett az Alteo árfolyama.

alteo

Az Amazonhoz hasonlította a bitcoint a milliárdos vállalkozó

Őrült ralit láthatunk a kriptodeviza-piacon, komoly emelkedésen van túl többek között a bitcoin és az ethereum árfolyama. A milliárdos vállalkozó Mark Cuban egy érdekes aspektusból tárgyalta most a kriptodevizák helyzetét, egész pontosan a dotcom lufi előtti időszakhoz hasonlította a kriptodeviza-piacon történő eseményeket. A Twitteren közzétett bejegyzéséhez a híresen kripto-szkeptikus Peter Schiff is hozzászólt.

Tovább a cikkhez

Brutálisan teljesít a Richter, kiemelkedő a BUX

A többi európai részvényindexhez képest ma messze jobban teljesít a BUX, már 1,6 százalékot emelkedett a nyitás óta, miközben a DAX stagnál.

Ebben nem kis szerepe van a Richter brutális teljesítményének, amely már több mint 6 százalékkal került feljebb ma a Vraylarral kapcsolatos kedvező híreket követően. A Richter ma a legforgalmasabb részvény a BÉT-en, közel 5 milliárd forinttal, ami több mint duplája az OTP 2,1 milliárd forintjának.

Lefelé korrigál az OTT-One, szépen emelkedik a PannErgy

Tegnap nagyot emelkedtek az OTT-One részvényei, miután az MKB elemzésében továbbra is vételre ajánlotta a részvényeket a harmadik negyedéves eredmények fényében, és a 275 forintos célárfolyamot is változatlanul hagyta. A keddi napot 150 forint körül kezdte az OTT-One, de 210 forinton zárta 40 százalékot emelkedve. Ezt követően ma kissé lefelé korrigálnak a papírok, 9 százalékos mínuszban állnak 187 forint körül.

ottone

Ezzel szemben a Richter és az Appeninn mellett remekül teljesít a PannErgy is, amelynek az árfolyama közel 4 százalékot emelkedett ma.

pannergy

Fidelity: tartósan velünk maradnak az alacsony kamatok, izgalmasak a kínai, szingapúri részvények

A Fidelity szakemberei arra számítanak, hogy a jegybanki alapkamatok hosszabb távon alacsonyan maradnak, nagy a valószínűsége annak, hogy a mostaninál is alacsonyabb kamatokat láthatunk majd több országban, ez pedig arra sarkallja a befektetőket, hogy magasabb hozampotenciállal rendelkező eszközökbe fektessenek. A Fidelity szerint vonzók az európai és e fejlődő piaci részvények, utóbbiak közül az ázsiai, azon belül a kínai és a szingapúri vállalatok részvényeit preferálják, az államkötvények közül az amerikaiakat felül, az európaiakat alulsúlyozzák. A Fidelity szakemberei a tegnap megtartott online konferencián több konkrét részvénybefektetést is említettek, többek között a Five9, a Thermo Fisher és a Danaher papírjai vonzóak.

Tovább a cikkhez

Brutális forgalom mellett emelkedik a Richter (2.)

A magyar tőzsde mai nyitását követően egészen brutális forgalom alakult ki a Richter részvényeinél, még alig egy óra telt el, és már most az elmúlt 30 nap egész napos átlagos értéke felett jár több mint 2,2 milliárd forintnál, és az árfolyam is több mint 3 százalékot emelkedett már. Az emelkedés mögött részben az állhat, hogy a JPMorgan tegnapi egészségügyi konferenciáján az AbbVie prezentációjából az is kiderült, hogy a Vraylar értékesítései elérhetik a 4 milliárd dollárt is. Ez pedig jóval magasabb, mint amire korábban számítottak.

Tovább a cikkhez

Új magyar sztárpapír született, egy nap alatt 18 százalékos száguldás

Az elmúlt hónapokban több hazai mid cap részvény árfolyama is nagyot ralizott itthon, ma az Appeninnre került a sor, aminek az árfolyama már 18 százalék pluszban is állt.

Tovább a cikkhez

Oldalaznak az európai tőzsdék a nyitást követően

Az európai tőzsdék egyelőre az irányt keresik a nyitást követően, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,1 százalékkal került lejjebb, a brit FTSE és a francia CAC pedig inkább stagnál. Hasonló tendencia, és mérsékelt elmozdulások láthatóak a többi európai börzén is egyelőre.

dax

Egy évtizede nem bukott ez a profi befektető, most elárulta, mibe fektet

David Amaryan megcsinálta azt, amiről a legtöbb befektető csak álmodni mer: a portfóliója minden évben ralizott az elmúlt egy évtizedben, és azt is elárulta, hogy milyen stratégiával fektet be.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitott a BUX

A BUX mérsékelt emelkedéssel nyitotta a napot, 0,3 százalékkal került feljebb. A magyar blue chipek közül az OTP egyelőre lefelé korrigál, 0,5 százalékos mínuszban áll, míg a Mol 0,3 százalékkal, a Richter 1,5 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékkal került feljebb.

bux

Emelkedés jöhet az európai tőzsdéken

  • Az amerikai piacok enyhe pluszban zárták a tegnapi napot a Dow Jones 0,2 százalékkal, míg a Nasdaq 0,3 százalékkal került feljebb, az S&P 500 pedig stagnált. Egyrészt segítette az emelkedést, hogy a befektetők még több pénzügyi stimulusra számítanak a jövőben a demokrata törvényhozástól. Másfelől azonban a piaci szereplők kissé aggódnak a hozamgörbe meredekebbé válásától, a 2 és 10 éves amerikai államkötvényhozamok különbsége egy rövid időre 2017 óta nem látott értéket ért el. Egyesek szerint ez pedig a magasabb infláció előjele lehet.
  • Az ázsiai tőzsdék vegyes képet mutatnak, a sanghaji index 0,55 százalékkal, az ausztrál pedig 2,6 százalékkal került lejjebb, a hongkongi börze stagnál, míg a japán Nikkei 1 százalékot, a koreai Kospi pedig 0,6 százalékot emelkedett.
  • A határidős amerikai indexek mérsékelt emelkedést vetítenek előre, és a határidős DAX is minimális pluszban áll.
  • Hazai gazdasági adatok szempontjából az ipar második becslése érkezik ma, amelyből részletesebben megismerjük az ipari teljesítmény novemberi alakulását. Emellett az MNB szokásos repotendert tart. Az eurozónában és Olaszországban szintén a novemberi ipari statisztikákat ismerjük meg, az Egyesült Államokból árstatisztikák érkeznek, a Fed pedig közzéteszi bézs könyvét.
  • Az olaj ára tovább emelkedik, a Brent és a WTI is 0,8 százalékkal került feljebb, így előbbi már 57,1 dollár hordónként, míg utóbbi 53,7 dollár. Az arany ára unciánként 0,3 százalékkal 1860 dollárra emelkedett.
  • A forint árfolyama a tegnapi kisebb erősödést követően ma stagnál, egy euró 359,1 forintba kerül, míg a dollár ára 294 forint.

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

roma_colosseum
koronavírus maszk getty stock
mayfair_london_getty_stock
Izer Norbert
Meghibásodott a Paksi Atomerőmű 2. blokkja, de már nincs gond
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

AZ MNB felügyelő/vezető felügyelő munkatársat keres

AZ MNB felügyelő/vezető felügyelő munkatársat keres

AZ MNB fogyasztóvédelmi referenst vagy fogyasztóvédelmi szakértőt keres

AZ MNB fogyasztóvédelmi referenst vagy fogyasztóvédelmi szakértőt keres
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
sinopharmvakcina