dunaferr dunaújváros dolgozó
Üzlet

Elutasította a Dunaferr vezetésének ajánlatát a Vasas szakszervezete

Portfolio
Rövid időn belül válaszolt is a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség a cégvezetés keddi ajánlatára. Ebből kiderül, hogy az érdekképviselet nem tudja elfogadni a munkáltató ajánlatát, ami a kollektív szerződés lejáratának meghosszabbításáról szólt volna, cserébe viszont a szakszervezetnek el kellett volna állnia a pereskedéstől.

Váratlan csellel akarta tőrbe csalni a Dunaferr cégvezetése a Vasas Szakszervezet vezetőit - értékelhetjük így is a társaság kedden megjelent közleményét, miután elolvastuk a szakszervezet szerdai válaszlevelét. A cégvezetés az augusztusban felmondott kollektív szerződés lejártának határidejét tolta volna 3 hónappal messzebbre. Cserébe együttműködést várt a szakszervezettől, ami azt jelenti, hogy a folyamatban lévő peres ügyeket vonja vissza.

A Vasas Szakszervezet a munkavállalóknak küldött levelében kiemeli, hogy ha elfogadnák a munkáltató kedden megjelent, és egy napig érvényben lévő "ajánlatát" (ami ennek fényében inkább volt nevezhető ultimátumnak), akkor azzal elismernék, hogy a kollektív szerződés felmondása augusztus 14-én jogszerű volt. Egyúttal a felmondási idő meghosszabbításának aláírásával egyetértene a szakszervezet, hogy az április 30-án a kollektív szerződés örökre megszűnjön.

Arra is emlékeztet a DV Vasas, hogy ahogyan a munkáltató a szerződést egyoldalúan felmondta, úgy azt saját hatáskörben meg is hosszabbíthatja április 30-ig.

Ebből a szempontból tehát a munkáltató keddi ajánlata egyfajta csapdának is tekinthető a szakszervezetek szemszögéből.

Arra is kitérnek a szakszervezeti szövetség vezetői, hogy az általuk megkérdezett ügyvédi irodák egybehangzó véleménye szerint az ajánlat elfogadásával jelentősen gyengítenék a perbeli pozíciójukat, az ajánlat elfogadásával ugyanis ráutaló magatartással elfogadnák a tavaly augusztus felmondás jogszerűségét. Érdemes ennek kapcsán felidézni, hogy a szakszervezet azért is perli a munkáltatót, hogy kiderüljön: a kollektív szerződéseket jogszerűen mondta-e fel.

A szakszervezet azt is hangsúlyozza, hogy nem világos számukra: ki és milyen alapon jogosult a munkáltató törvényes képviseletére. Emlékeztetnek arra, hogy a cégvezetése a Vasas egyetlen levelére sem válaszolt, nem egyeztettek, a munkáltató előterjesztéséből az is kiderült, hogy csak egyet tud elfogadni a munkáltató: ha az általa adott anyagot az ultimátumban foglaltak szerint, tárgyalás és feltétel nélkül elfogadja a szakszervezet.

A HR igazgatónak küldött szakszervezeti levélben a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke, Molnár László kifejti: ha elfogadnák a munkáltató ajánlatát, akkor azzal elismernék, hogy jogszerű volt a kollektív szerződés felmondása. "A felmondási idő meghosszabbításának aláírásával egyet értenénk azzal, hogy 2021. április 30-án a kollektív szerződés örökre megszűnjön" - írják. Mindezekre tekintettel nem tudják elfogadni a cég ajánlatát, cserébe viszont alternatív ajánlatot fogalmaztak meg, melynek elfogadásának határideje január 21. 15 óra. Vagyis itt is egynapos határidővel van dolgunk, így a szakszervezet is kemény álláspontot képviselt, és ultimátumszerű választ adott a munkáltató hasonló akciójára.

A szakszervezet ajánlata három pontból áll:

  1. A kollektív szerződés felmondásával kapcsolatos jogi viták megszüntetésének feltétele, hogy a munkáltató a kollektív szerződés felmondását vonja vissza és változatlan tartalommal, határozatlan időre állítsa vissza azt.
  2. Eszenyi András munkaviszonyát azonnali hatállyal állítsa vissza a munkáltató, az eredeti állapotnak megfeleőlen.
  3. A Vasas választott elnökségének tegye lehetővé a Dunaferr területére történő belépést és munkavégzést.

Molnár László szakszervezeti vezető úgy véli, hogy az ajánlatuk biztosítaná, hogy a szakemberek jelenlegi elvándorlási üteme csökkenjen.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kovács Attila

pf_gettyimages-148194927-20200414
szijjarto peter
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
bill ackman getty editorial

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
kerékpár bicikli bicikliút kerékpárút