Előfizetői tartalom

Durván megfizeti az árát, aki most akar a legújabb számítógépes játékokkal szórakozni

Portfolio
Már 2020-ban komoly áremelkedés volt a számítógépes videokártyák piacán, ez pedig az év elején sem csillapodott, így most a csúcstermékeket vagy egyáltalán nem lehet megvenni, vagy csak többszörös áron. A gyártók nem is kecsegtetik sok jóval a gamereket, még hónapokig tarthat, mire helyreáll a piac, és sok múlik a kriptodevizák árán is.

Mi hajtja fel ennyire az árakat?

Aki mostanában akart játékra alkalmas csúcsszámítógépet vásárolni, az biztosan belefutott abba, hogy a videokártyák piaca teljesen megőrült. A legújabb termékekre gyakorlatilag percek alatt lecsapnak a vásárlók az üzletekben, és nem ritkán többszörös áron kínálják utána az interneten. A folyamat nem most kezdődött, és valószínűleg nem is lesz egyhamar vége.

De mitől lettek hirtelen ilyen értékesek a videokártyák? Egyszerre több dolog hajtja fel az árukat:

  • A járvány miatti korlátozások növelték a keresletet, hiszen ma sokkal többen akarnak otthon játszani, mint korábban amiatt, hogy nem mehetnek ki az utcára, nem látogathatják az éttermeket, szórakozóhelyeket.
  • Ezzel a megnövekedett kereslettel a kínálat nem tud lépést tartani, ebben is van szerepe a járványnak, hiszen több országban is le kellett állítani a gyárakat. A legfontosabb technológiai beszállítónak számító Kína ugyan viszonylag hamar kiheverte a válságot, de a beszállítói láncok a mai napig sem álltak helyre.
  • Több nyersanyag ára is jelentősen emelkedett az év elején, ami az elektronikai cikkek esetében növeli az előállítási költséget.
  • Az utóbbi napokban sorra jöttek a hírek arról, hogy az autóipart globálisan chiphiány sújtja, emiatt több autógyárnak is csökkentenie kellett a termelést. Ez a hiány pedig az elektronikai cégekre is hatással van.
  • Évek óta megfigyelhető, hogy amikor a kriptodevizák árfolyama jelentősen emelkedik, akkor megnő a kereslet a videokártyák iránt, hiszen ugyanezeket használják bányászásra a számítógépekben. 2020 vége és 2021 eleje pedig egyértelműen a kriptodevizák meneteléséről szólt, ami miatt sokan szállhattak be új szereplőként.

Vagyis egyszerre látjuk azt, hogy több különböző tényező (kijárási korlátozások, kriptodevizák) miatt emelkedett a kereslet a piacon, amivel a kínálat nem tudott lépést tartani.

Komoly hiány az elektronikai piacon

  • Elszállt a videokártyák ára, de miért?
  • Mikor állhat helyre a piac?
  • Nehéz lesz laptopot vagy számítógépet venni

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés