frankfurt
Üzlet

Vegyesen zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Az ázsiai piacokon ma jó volt a hangulat, a befektetők figyelme pedig a vállalati gyorsjelentések felé irányul, hiszen ezen a héten több nagyvállalat is publikálja a negyedéves számait, beleértve az Apple-t és a Teslát. Bár az európai tőzsdék emelkedéssel vágtak neki a mai kereskedésnek, azonban a nyitástól távolodva elfogyott a lendület, és délutánra már csúnyán lefordultak a vezető indexek, végül a magyar tőzsde is mínuszban zárt. Az amerikai tőzsdéken is nagyon hasonló képet látunk ma, mint Európában, a kezdeti iránykeresésből lefordulás érkezett a tengerentúlon is, végül vegyesen zártak a piacok.

Vegyesen zárt Amerika

Iránytalan kereskedés folyt ma a tengerentúlon, zárásig sem sikerült elmozdulni egyik irányba sem markánsabban. A koronavírus és az amerikai gazdasági kilátások miatt aggódók ütötték, a mentőcsomaggal kapcsolatosan optimisták vették a részvényeket. 

A mai kereskedésben

 • a Dow Jones 0,12%-os mínuszban,
 • a Nasdaq 0,69%-os pluszban,
 • és az S&P 500 0,36%-os pluszban zárta a mai kereskedést.
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedéssel próbálkozik Amerika

Nem valami izgalmas a mai kereskedés, csak enyhe mozgásokat láthatunk a tőkepiacokon. Most éppen emelkedéssel próbálkoznak az indexek, de nagyon minimális a változás a három órával ezelőtti állapothoz képest.

Bő egy órával zárás előtt

 • az S&P 500 +0,17%-ot,
 • a Nasdaq +0,5%-ot,
 • a Dow Jones pedig -0,33%-ot mutat.
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Vegyesen állnak az amerikai tőzsdék

Még szűk három óra van az amerikai tőkepiacok zárásáig, jelenleg vegyesen teljesítenek az amerikai tőzsdék. A befektetők elsősorban a koronavírussal kapcsolatos aggályok, illetve esetleges lufik miatt ütik a részvényeket, a tech-papírok viszont jól teljesítenek.

Jelenleg

 • a Dow Jones -0,34%-os,
 • az S&P 0%-os,
 • a Nasdaq pedig 0,23%-os változást mutat a kereskedés kezdete óta.
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A blue chipek felemásan teljesítettek, a Richter 1 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom 0,1 százalékos pluszban zárt, a Mol 0,7 százalékot esett, míg az OTP 2,6 százalékot gyengült.

bux

Big Short - Egészen elképesztő amit a robinhoodos csorda művel

Régóta van a kisbefektetők radarján a GameStop, amelyik az egyik legshortoltabb részvény a világon. Az elmúlt időszakban azonban szokatlanul elkezdett emelkedni a részvény árfolyama, részben a kisbefektetői közösségnek köszönhetően, ahol egymást hergelve biztatták társaikat a daytraderek a vásárlásra. Miután brutálisan sokan shortolják a részvényt, így az árfolyam emelkedése a short pozíciók zárását hozta magával (short squeez), ami tovább növelte az árfolyamot és így tovább.

Tovább a cikkhez

A tech részvények húzzák Amerikát

Felemás nyitást láttunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,1 százalékot emelkedett. Bár úgy tűnik, hogy az amerikai blue chipek gyengén indítják a hetet, az technológiai részvények jó teljesítménye továbbra is kitart, miközben a befektetők már készülnek a vállalati gyorsjelentések szempontjából kifejezetten izgalmasnak ígérkező hétre, olyan cégek teszik közzé beszámolóikat, mint a Tesla, az Apple, és a Facebook.

dow

Lefordulás a tőzsdéken

Délutánra alaposan elromlott a hangulat a tőzsdéken, ami a részben a koronavírus terjedésének, és a járvány megfékezése miatt hozott korlátozó intézkedéseknek-, illetve ezek gazdaságra gyakorolt hatásainak tudható be. Emellett az is rontja a hangulatot, hogy 6 hónapja a legalacsonyabb szintre esett a német gazdaság legfontosabb konjunktúra-indexe, az Ifo. Mivel a második járványhullám miatti korlátozások hatályát február közepéig kitolta a kormány a múlt heti döntésével, így ez arra utal, hogy a német gazdaság az idei első negyedévben megint egy nehezebb perióduson megy át, ami akár átmeneti gazdasági visszaesést is jelenthet.

Az is kedvezőtlenül hathat a piacokra, hogy a Merck felfüggesztette két koronavírus-vakcinájának fejlesztését, miután kiábrándító adatok érkeztek a korai klinikai vizsgálatok során az oltóanyag által kiváltott immunválaszról.

Az is jól mutatja, hogy ismét a koronavírus, és a járvány gazdaságra gyakorolt hatása áll a mostani lefordulás hátterében, hogy a jellemzően ciklikus ágazatok részvényeit ütik a leginkább, mint a légitársaságok. Szektorspecifikus hír, hogy a MarketWatch szerint Joe Biden hamarosan bejelentheti az EU-ból való beutazás betiltását az Egyesült Államokba, de a britek is tárgyalnak arról, hogy szigorítsanak a határokat érintő korlátozásokon.

Mindeközben az európai nagybankok papírjait is ütik.

Történelmi csúcson a Richter

A mai 2 százalékos emelkedésével új történelmi csúcsra emelkedett a Richter, miután az árfolyam ma 8320 forintig is felszúrt, ahonnan jött egy kisebb visszahúzás. Ezzel a Richter már 10,9 százalékot ralizott idén, az elmúlt 1 évben pedig 23,7 százalékot, amivel messze felülteljesítő volt a BUX Indexhez, vagy más hazai blue chipekhez képest, ami részben annak volt betudható, hogy a gyógyszeripari vállalatok általánosságban felértékelődtek koronavírus válságban.

ricsi

Vegyes kép Európában

A délután első felére ráfordulva sem alakult ki határozott irány az európai tőzsdéken, a BUX jelenleg 0,3 százalékos pluszban tartózkodik. A legjobban a hazai blue chipek közül a Mol teljesít, amelyre céláremelés is érkezett a HSBC-től, a bank 2 200 forintról 2 600 forintra növelte a célárfolyamát, ami a 15,2 százalékos felértékelődési potenciált jelent.

Felrobbant az egyik elektromosautó-gyártó árfolyama, pedig még egy autót sem adott el

Az Evergrande nevű kínai ingatlanfejlesztő cég elektromos autós egységének árfolyama 67 százalékot ralizott hétfőn, miután a társaság jelentős mennyiségű tőkét vont be új részvények kibocsátásával.

Tovább a cikkhez

Bitcoin: tényleg ez a digitális arany?

Az egyik legfelkapottabb befektetési téma mostanában a bitcoin, amellyel már a világ legnevesebb elemzőházai is foglalkoznak. Legújabban a JP Morgan adott ki egy friss elemzést a kriptodevizáról, amelyben azt boncolgatja a cég elemzője, hogy miért alkalmatlan a bitcoin, mint fedezeti eszköz. Emellett kitér az elemzés arra is, hogy a milyen korreláció áll fent a bitcoin és más fedezeti eszközök, és a többek között a részvények között, de a konklúzió kifejezetten megosztó. Végül az elemzés elismeri, hogy van a bitcoinnak egy kifejezetten előnyös tulajdonsága, hiszen abban az esetben nagyon is hasznos lehet, ha a fiat valuta rendszer összeomlik.

Tovább a cikkhez

Tesla, Apple, Facebook – Ezektől a beszámolóktól lesznek hangosak a tőzsdék

A héten felpörög a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban és Európában is, érkezik többek között a Tesla és az Apple beszámolója is.

Tovább a cikkhez

Ütik a légitársaságokat

A koronavírusos esetszámok emelkedése, az újabb korlátozó intézkedések, és az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) először Nagy-Britanniában azonosított, a korábbiaknál fertőzőképesebb változatának terjedése - részben ezek a faktorok állnak a légitársaságok mai gyenge teljesítménye mögött, hiszen a fent felsorolt tényezők kifejezetten negatívan hatnak a légi közlekedés egyébként is alacsony keresletére. Emellett az is kedvezőtlen, hogy a várakozások szerint Joe Biden bejelentheti az EU-ból való beutazás betiltását az Egyesült Államokba, de a britek is tárgyalnak arról, hogy szigorítsanak a határokat érintő korlátozásokon.

Üres konténerekért marakodnak a cégek, egekben a költségek, logisztikai problémák világszerte

A koronavírus-járvány egyenetlen lecsengése és a gazdasági kereslet visszapattanása világszerte logisztikai nehézségeket idézett elő, ami főleg a Kínából kifelé irányuló kereskedelmet érinti. Nincs ugyanis elég üres konténer, ami miatt többszörösére emelkedtek a szállítási költségek. A problémák pedig még akár hónapokig is eltarthatnak.

Tovább a cikkhez

Elfogyott a lendület Európában

A nyitástól távolodva az látszik, hogy hamar elfogyott a kezdeti lendület az európai tőzsdéken, a legtöbb index már múlt pénteki záróértéke közelében jár. Bár az elmúlt néhány hétben egészséges emelkedést produkáltak a részvénypiacok, mostanra aggodalmakat szülhet, hogy vakcinák disztribúciója egyenetlenül zajlik, az Egyesült Királyságban például relatíve gyors a folyamat, de Franciaországban például jóval lassabb és a francia Journal du Dimanche nevű lap szerint egy harmadik országos lezárást eszközölhetnek az országban. Emellett a Pfizer és az AstraZeneca is arról tájékoztatott, hogy a vakcinagyártás lassabb lehet a vártnál, amire válaszként Olaszország már jogi lépéseket helyezett kilátásba hétvégén.

Céláremelés érkezett a Molra és a Magyar Telekomra

Céláremelés érkezett a HSBC-től a Molra és a Magyar Telekomra is, az ajánlás pedig továbbra is vétel, mindkét részvény esetében.

Tovább a cikkhez

Globális chiphiány: autóipari chipekre állna át a világ legnagyobb bérgyártója

A tajvani gazdasági minisztérium szóvivőjének hétfői beszámolója szerint a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) az autóipari chipek gyártását fogja priorizálni, ha képes lesz tovább növelni a kapacitásait - ezzel válaszolva az autóiparban kialakult globális chiphiányra.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodik Európa

Emelkednek az európai tőzsdék a hétfői piacnyitás után, a DAX 0,5 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,3 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot erősödött. A milánói tőzsde is feljebb került 0,6 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,5 százalékot emelkedett. Bár a mai nap még relatíve eseménytelennek ígérkezik, a héten azért lesznek bőven izgalmak, többek között a Fed kamatdöntés, a virtuális davosi találkozó, a fontos GDP számok és rengeteg vállalati gyorsjelentés is érkezik ezen a héten.

dax

Emelkedéssel nyitott a magyar tőzsde

Emelkedéssel indult a kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül egyedül a Richter van mérsékelt 0,1 százalékos mínuszban, az OTP 0,4 százalékot emelkedett, a Mol 0,7 százalékot erősödött, a Magyar Telekom pedig 0,4 százalékkal került feljebb.

bux

Súlyos menedzsmentproblémák Európa legnagyobb bankjainál

Minden szem a bankvezérekre fog szegeződni a következő hetekben, amikor is Európa legnagyobb bankjai sorra fogják közzétenni gyorsjelentésüket. Számos nagybank küzd menedzsmentproblémákkal, pedig a részvényesek a koronavírus-járványhoz igazított stratégiák sikeres megvalósítását szeretnék inkább látni.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedéssel nyithat Európa

 • Meglehetősen eseménytelenül telt a múlt hét utolsó kereskedési napja az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,6 százalékos esése mellett, az S&P 500 és a Nasdaq is 0,3 százalékos gyengüléssel zárt. A befektetők figyelme a vállalati gyorsjelentésekre szegeződött, amelyek eddig azt mutatták, hogy a cégek jellemzően sikeresen megverték a tavalyi év utolsó három hónapjára vonatkozó profitvárakozásokat. Az S&P 500 vállalatoknak eddig hozzávetőlegesen 13 százaléka tette közzé a negyedéves beszámolóját.
 • Az ázsiai piacokat az optimista hangulat jellemezte hétfőn, a japán Nikkei 0,7 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, a hongkongi index pedig 2 százalékot erősödött. Ázsia más részein már vegyesebb volt a kép, a dél-koreai Kospi 2,2 százalékot ralizott, míg a szingapúri tőzsde 0,4 százalékot esett.  
 • A határidős amerikai indexek emelkednek, a határidős DAX 0,3 százalékos enyhe erősödést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
 • Hétfőn az MNB devizaswap-tenderén kívül idehaza nem történik más említésre méltó dolog, és a nagyvilágból sem záporoznak a fontos adatok: egyedül a januári német Ifo-indexre lesz érdemes figyelni. Az index a gazdaság aktuális teljesítményéről árulkodhat, erre vonatkozóan múlt héten már láttuk a BMI-adatokat, amelyek erős iparról, de továbbra is gyenge szolgáltatószektorról árulkodtak.
 • Az olaj ára emelkedik ma, a Brent 0,3, a WTI típus 0,4 százalékkal került feljebb, előbbi ára 55,5 dollár hordónként, míg utóbbié 52,3 dollár. Az arany árfolyama ezzel szemben esik, a sárga nemesfém jegyzése 0,3 százalékos gyengülést követően unciánként 1 851,1 dolláron áll.
 • A forint árfolyama mérsékelt erősödéssel indítja a hetet, egy euróért 357,3 forintot kérnek, míg a dollár a 293,5 forintos szinten áll.

Ma még nem érkezik fontosabb gyorsjelentés, azonban a héten igazi adatdömpingre lehet számítani, jelent többek között az Apple és a Tesla is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-1211246441 (1)
Angela Merkel jogallamisag veto magyarorszag lengyelorszag 201119
párizs_getty_stock
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Alapblog S&P500, te drága

A P/E ráta a részvények árazottságának egyik legismertebb mérőszáma. Azt mutatja meg, hogy a jelenlegi vállalati...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
GettyImages-1211246441 (1)