Előfizetői tartalom

Ez már a színtiszta őrület - Nem normális, hogy egy nap alatt megduplázod a pénzedet!

Mohos Kristóf
Elképesztő napokat élünk át a tőzsdéken, komolyan elszabadultak az indulatok néhány vállalat papírjánál, több cég részvényénél is beindult az öngerjesztő, exponenciális növekedést előidéző short squeeze, ráadásul korántsem a szektor a közös pont a brutálisan felhájpolt papíroknál, hanem valami más, a közösségi tőzsdézés. Tulajdonképpen a reddites kisbefektetőknek köszönhetjük az egyes esetekben 3 számjegyű növekedéseket az elmúlt napokból, és az ilyen szinten túlfűtött kedélyállapotnál gyakorlatilag lehetetlen megmondani, hogy meddig tart az őrület, ami biztos, hogy a vége nagyon csúnya lesz, ebből is kaphattunk tegnap egy kis ízelítőt. Történelem, amit látunk, a közösségi tőzsdézés, ha még nem is a teljes tőkepiacot, de annak egyes részeit már uralja.

Mi az a short squeeze? Ahhoz, hogy megértsük az elmúlt napok elképesztő folyamatait, első körben mindenképp tisztázni kell a short squeeze fogalmát. A short squeeze szó szerint a short pozícióban lévők “kirázását” vagy “kifacsarását” jelenti - ez a finoman szólva is groteszk tőzsdei folyamat elképesztő árfolyam-emelkedéseket okozhat nagyon rövid idő leforgása...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái