Előfizetői tartalom

Veszélyben a magyar napenergia-cél - Fontos adóügyi változás a láthatáron?

Magyarországi napenergia-iparági vélemények szerint már itthon is épülhetnének tisztán piaci alapon, támogatásmentesen naperőművek, ha az ágazat szereplőinek nem kellene a Robin Hood-adónak nevezett elvonást fizetniük. A kötelezettség fizetése alól jelenleg kizárólag a KÁT-ban vagy Metárban részt vevő termelők mentesülnek, így a támogatásra nem jogosult nagy projektek beruházói kétszeresen is hátrányban vannak előbbiekkel szemben. A Robin Hood-adó még a jókora kormányzati napenergiás célok elérését is veszélybe sodorhatja. Az iparágból származó értesüléseink szerint az utóbbi időszakban egyre inkább témát jelent az adó ügye a szektorban, és jelentős lobbierő szerveződik az adónem eltörlésére. Amennyiben ez megtörténik, az mindenkeppen új utat nyit az ezirányú fejlesztéseknek.

A magyarországi naperőmű-állomány lendületes növekedése nem kis részben a kedvező szabályozási közegnek köszönhető, azonban a bürokratikus akadályok mellett a támogatási rendszerben, valamint az adózási környezetben is lenne még tér az előrelépésre. A szektor a második Metár-tender január végéig ígért eredményhirdetésére, illetve arra vár, hogy ebből kiderüljön...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés