frankfurt
Üzlet

Új csúcsok születtek Amerikában

Portfolio
Az ázsiai piacok többsége ünnepnap miatt zárva tartott pénteken, Európában pedig felemás hangulat uralkodott a pénteki kereskedésben, a magyar tőzsde alulteljesítő volt ma. Amerikában új csúcsra erősödött a Dow Jones és a Nasdaq. Az emelkedés részben az újabb körös amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos várakozásoknak, részben pedig a csökkenő koronavírusos esetszámoknak volt köszönhető.

Kicsi is elég volt az újabb csúcsokhoz

Annak ellenére, hogy csak szerényebb mértékű elmozdulásokat láthattunk a pénteki kereskedés során, több amerikai részvényindex is új csúcson zárt. A Dow Jones értéke csupán 0,1 százalékot emelkedett a csütörtöki záráshoz képest, de ez is elég volt ahhoz, hogy az új csúcsot jelentő 31 458 ponton zárjon. A részvényindex erősödésében a Goldam Sachs (+1,3%) és az Amgen (+0,9%) jó teljesítménye is szerepet játszott. Az S&P 500 értéke 0,5 százalékot erősödött, míg a Nasdaq értéke szintén 0,5 százalékot emelkedett. Utóbbi részvényindex értéke így 14 095 pontra erősödött, amely új csúcsot jelentett. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Egy helyben toporog Amerika

A pénteki kereskedés utolsó óráiban sem beszélhetünk érdemi elmozdulásokról a tengerentúli tőzsdék esetében, az irányadó részvényindexek kivétel nélkül a csütörtöki záróértékeik közvetlen közelében tartózkodnak: a Dow Jones értéke közel 0,2 százalékot csökkent, míg az S&P 500 (+0,03%) és a Nasdaq (+0,05%) értéke szinte nem is változott. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

 

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,6 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítettek ma, az OTP 1,5 százalékot esett, míg a Richter 1,1 százalékkal került lejjebb, ezzel szemben a Mol 0,8 százalékot tudott emelkedni, a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékos pluszban zárt. A magyar tőzsdén a legjobban az Alteo teljesített ma, melynek árfolyama 1,7 százalékkal került feljebb. A hazai börzén leggyengébben a Gloster teljesített, melynek árfolyama 7,8 százalékot esett.

bux

Gyenge nyitás Amerikában

Gyenge nyitást láttunk az amerikai tőzsdéken, a Dow és az S&P 500 is 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot gyengült. Az héten egyébként kifejezetten jó volt a hangulat a tengerentúli tőzsdéken, részben az újabb körös mentőcsomaggal kapcsolatos várakozások miatt, részben pedig a vakcinaprogramnak köszönhetően, de az csökkenő amerikai esetszámok is optimizmusra adtak okot. Biden egyébként csütörtökön azt mondta, hogy nyár végére az Egyesült Államoknak elég vakcinája lesz, hogy beoltson 300 millió amerikait.

dow

Eséssel indulhat a nap Amerikában

Gyengüléssel indulhat a nap a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,1 százalékos esése mellett, az S&P 500 és a Nasdaq is 0,2 százalékkal kerülhet lejjebb. Nagyon úgy látszik tehát, hogy ma konszolidációra lehet számítani az elmúlt napok emelkedését követően. A Dow egyébként 0,9 százalékos pluszban van a héten, amivel februárban már 5 százalékkal emelkedett, míg az S&P 500 és a Nasdaq 0,8, illetve 1,2 százalékkal került feljebb, amivel a havi teljesítményük 5,4, valamint 7,3 százalékos pluszt mutat.

dowhati

Nem találják az irányt az európai tőzsdék

Továbbra is jellemzően mérsékelt elmozdulásokat látunk az európai tőzsdéken, a BUX az alulteljesítők között van. Az olasz kötvénypiac került egyébként a reflektorfénybe ma, amely ralizni kezdett azt követően, hogy a korábbi EKB-elnök, Mario Draghi kulcsfontosságú támogatást kapott az új kormány alakításához. A 10 éves olasz és a 10 éves német államkötvény hozama közti rés 6 éves mélypontra esett pénteken. Erre azt követően került sor, hogy az olasz 5 Csillag Mozgalom nevű párt egy online szavazásban arról döntött, hogy csatlakozik a Draghi által vezetett kormányhoz.

Amundi: Az infláció fújja a passzátszelet a piacon

Buborék, vagy nem buborék a részvényárak emelkedése? Ez a kérdés foglalkoztatja a befektetői közvéleményt az utóbbi hetekben, és ezt taglalta mai sajtóbeszélgetésen Kocsi János, az Amundi alapkezelő részvény portfólió menedzsere.

Tovább a cikkhez

Esik a magyar tőzsde

Lejjebb került a magyar tőzsde a péntek délelőtti kereskedésben, a BUX 0,4 százalékos mínuszban, a hazai blue chipek is szinte kivétel nélkül esnek. Nemzetközi viszonylatban egyébként az alulteljesítők között van a magyar piac, bár határozott irányról Európában nem beszélhetünk, leginkább a vegyes hangulat jellemzi ma a kontinens börzéit.

Gyengén indul a nap Európában

Eséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 0,6 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,3 százalékot esett. Az milánói börze is lejjebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,3 százalékot gyengült. A piaci hangulatra részben rányomhatja a bélyegét, hogy továbbra is fennáll a feszültség az EU és Nagy-Britannia között, miután továbbra sincs döntés arról, hogy a Brexit-megállapodást hogyan implementálják Észak-Írországban. Emellett a brit GDP tavaly rekord mértékben, 9,9 százalékot zuhant tavaly, bár a negyedik negyedéves adat már 1 százalékos növekedést mutatott, ami duplája volt annak, mint amit az elemzők vártak.

dax

Újabb nagy lépés a bitcoinnak, csúcsra rántották az árfolyamot

Az elmúlt időszakban számos cég foglalt állást a bitcoin mellett, a PayPaltól kezdve, a BlackRockon át, egészen Tesláig - ez pedig óriási legitimációt jelent a kriptopénz számára. Legújabban az Egyesült Államok legrégebbi bankja, a BNY Mellon jelentette be csütörtökön, hogy az ügyfelei számára elérhetővé teszi a kriptodevizák tartását és utalását. A befektetők kedvezően fogadták a hírt, a bitcoin árfolyama kilőtt csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Esik a magyar tőzsde

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,2 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek közül egyedült a Mol tud emelkedni, a hazai olajtársaság árfolyama 0,5 százalékkal került lejjebb. Gyengül ma reggel az OTP, bankpapír 0,5 százalékot esett, míg a Richter és a Magyar Telekom 0,3 százalékos mínuszban van. Jelen állás szerintem egyébként ez már a harmadik egymást követő eső nap a magyar tőzsdén, kedd óta összesen 2,1 százalékot gyengült a BUX.

bux

Itt az ország, ahol teljesen betiltják a kriptodevizákat

Indiában minden valószínűség szerint hamarosan betilthatják a kriptodevizákat, és a befektetők egy rövid 3-6 hónapos átmeneti időszakot kapnának arra, hogy eladhassák az érintett eszközeiket. A mostani törvénytervezet célja, hogy a tiltással párhuzamosan megteremtse a szükséges feltételrendszert a saját hivatalos digitális deviza kibocsátásához. Végleges döntés még nem született, de ez mindenképpen szembemegy az elmúlt hónapok globális trendjeivel.

Tovább a cikkhez

Elfogyott a lendület, eséssel indulhat a nap a tőzsdéken

  • Vegyesen zártak csütörtökön a tengerentúli tőzsdék, a Dow szerdai záróértéke közelében fejezte be a kereskedést, míg az S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 0,6 százalékot emelkedett. Ettől függetlenül továbbra is történelmi csúcsaik közelében tartózkodnak az amerikai indexek, részben az újabb masszív gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatos várakozások miatt, azonban hűtötte a hangulatot Joe Biden Kínával kapcsolatos kijelentése, amely miatt ismét előtérbe kerültek az USA-Kína közti feszültségekkel kapcsolatos aggodalmak.
  • Az ázsiai tőzsdék nagy része ünnep továbbra is zárva tart, köztük a japán (amely tegnap zárva volt) ma 0,3 százalékot esett, míg az ausztrál index 0,5 százalékkal került lejjebb azt követően, hogy Victoria államban újabb korlátozásokat jelentettek be szombattól a koronavírus megfékezése érdekében. Más ázsiai piacok, mint a hongkongi, a kínai, a dél-koreai, a tajvani, és a szingapúri tőzsde is zárva volt az ünnep miatt. A kínai piacok jövő csütörtökön nyitnak ki legközelebb, míg a hongkongiakon már jövő kedden újra lesz kereskedés.
  • A határidős amerikai indexek mérsékelt mínuszt vetítenek előre, míg a határidős DAX 0,4 százalékos esést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Gazdasági adatok szempontjából kifejezetten izgalmas lesz a mai nap, itthon az inflációra figyelünk árgus szemekkel. Januárban alighanem a célsáv alatt maradt a fogyasztói árindex, de a következő hónapokban - főleg áprilisban - a bázishatás miatt erőteljes ugrásra számíthatunk. Az Egyesült Királyságból GDP és ipari statisztikák éreznek, és az európai ipar decemberi teljesítményére is fény derül.
  • Az olaj ára mérsékelten esik ma reggel, a Brent hordónként 60,7 dollár, míg a WTI 57,7 dollárba kerül. Az arany ára szintén lejjebb került ma, unciánként 1821 dollárt kérnek érte.
  • A forint árfolyamában mérsékelt gyengülést látunk ma reggel, egy euró ára 358,4 forint, míg a dollár a 295,6 forintos szinten áll.

Ma teszi közzé gyorsjelentését a Moody's.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Ralph Orlowski/Getty Images

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavirusszigoritas