frankfurt
Üzlet

A Dow pluszba tudott kapaszkodni a végére

Portfolio
Szerdán az ázsiai piacokon leginkább a profitrealizálás látszott az elmúlt időszakban látott emelkedést követően, a kínai tőzsdéken pedig továbbra sem volt kereskedés a Holdújév ünnepe miatt. A vezető európai indexek lejjebb kerültek ma, a magyar tőzsde korábbi lendülete is elfogyott délutánra. A tengerentúlon szintén negatív hangulat uralkodik, ami részben az emelkedő kötvényhozamokkal kapcsolatos aggodalmaknak tudható be, emellett a befektetők a gazdasági adatokra figyelnek.

A Dow javított

A nap végére kicsit javult a hangulat a Wall Streeten, így a Dow Jones index közel 100 pontos, 0,3%-os emelkedéssel zárta a napot végül. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az S&P-500 index 0,3 százalékos mínuszban zárt, míg a Nasdaq egész nap a legrosszabbul teljesített, végül 0,75%-os gyengüléssel fejezte be a kereskedést. 

Még mindig rossz a hangulat Amerikában

A kereskedés félidejéhez közeledve a vezető amerikai részvényindexek esésben vannak, a Dow Jones most 0,1 százalékos lecsorgást mutat, az S&P-500 fél százalékkal áll keddi záróértéke alatt, míg a Nasdaq 1,15%-os mínuszban áll. Már ebből is látszik, hogy elsősorban a technológiai szektor jár élen a gyengélkedésben. 

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,2 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül mínuszban zártak, az OTP 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 2,2 százalékot gyengült, a Richter pedig 2,4 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig keddi záróértéke közelben fejezte be a kereskedést.

bux

Gyenge nyitás Amerikában

Eséssel indult a nap a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,3 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,9 százalékot esett. A friss adatok szerint kiskereskedelmi forgalom 5,3 százalékkal nőtt januárban, szemben a decemberi 1 százalékos visszaeséssel, ami kedvező hír, viszont a piaci várakozásokat jócskán meghaladó mértékben emelkedtek januárban a termelői árak az Egyesült Államokban, jelezve, hogy a következő hónapokban megugorhat az infláció. Mindeközben a kötvényhozamok emelkedése is aggaszthatja a befektetőket, a 10 éves amerikai államkötvény hozama tavaly február 26. óta nem látott szinten van jelenleg 1,301 százalékon.

dow

A populizmus új felülete a tőzsde

A GameStop történet mögött nem csupán ügyes kisbefektetői mozgások, hanem politikai indulatok is forronganak. Egyelőre szétszórt esetekkel találkozunk, de bármikor kinőhet belőle széles mozgalom. Az amerikai politikusok elitellenes szólamokat hangoztató, populista csoportjai beálltak az ügy mögé, a centristák még nem foglaltak állást. Az Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatói elemzik a jelenség rendszerszintűvé válásának lehetőségét és a politikai intézményrendszer várható reakcióját.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,1 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,2 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,5 százalékos mínuszban indíthatja a napot. Makrogazdasági szempontból ma az Egyesült Államokban kiskereskedelmi statisztikák érkeznek, magyar idő szerint este 8-kor pedig a Fed Nyíltpiaci Bizottságának jegyzőkönyve borzolhatja fel a kedélyeket (vagy épp adhat egy lökést a piacoknak). Utóbbira mindenképpen érdemes odafigyelni.

dowhati

Fogy a lendület

A délután első felére ráfordulva kezd elfogyni a lendület a tőzsdéken, a magyar piac korábbi emelkedése is jelentősen mérsékelődött, míg a kontinens vezető benchmarkjai már mínuszban járnak. A romló hangulat részben annak is betudható, hogy befektetők tarthatnak az infláció megugrásától. Az energia és nyersanyagárak nagymértékű emelkedésével együtt egyre többen tartanak attól, hogy a magasabb árak kedvezőtlenül fognak hatni a járvány utáni gazdasági helyreállásra, illetve az is aggasztó, hogy magasabb megélhetési költségek végül a vissza fogják fogni a fogyasztói költekezést.

Tízszerezni a pénzed? Ezzel a részvénnyel lehetséges

Brutális ralit produkált tegnap a Socket Mobile árfolyama azt követően, hogy nagy bejelentést tett a cég az új termékével kapcsolatban - írja a MarketWatch.

Tovább a cikkhez

Itt vannak Warren Buffett legújabb befektetései - Van köztük néhány vaskos meglepetés

Sokan kiemelten figyelik azt, hogyan rendezi át időről időre portfólióját a világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffett és csapata a Berkshire Hathaway-nél. Most megérkezett a friss lista az új befektetésekről, amik között van néhány meglepetés.

Tovább a cikkhez

Ralizik a bitcoin

Annak ellenére, hogy az általános piaci hangulatot leginkább a felemás szóval lehetne leírni, a bitcoin ma tovább ralizik, jelenleg 5 százalékos pluszban van az árfolyam, amivel már 51 000 dollár fölött van a jegyzés. Az emelkedést részben az támogatja, hogy a Microstrategy nevű üzleti intelligencia cég - amely inkább ismert a bitcoin-vételről, mint sem a termékeiről - kedden bejelentette, hogy 600 millió dollár értékben bocsát ki átváltoztatható kötvényeket, hogy még több bitcoin vásároljon. A cég egyébként tavaly augusztusban kezdte el vásárolni a kriptodevizát, és mostanra  már több mint 2 milliárd dollárt keresett rajta a Coindesk szerint.

btc

Halálos fenyegetéseket kapott, nem mer hazamenni a Robinhood vezére

A Bloomberg értesülései szerint a GameStop-őrület után több részvény kereskedését korlátozó Robinhood vezére, Vlad Tenev hotelben bujkál a dühös kisbefektetők elől, több halálos fenyegetést is kapott ugyanis a korlátozások miatt a 34 éves vezérigazgató.

Tovább a cikkhez

Gonda Gábor: nem számítunk arra, hogy felvásárolják a T-Systemset a következő időszakban

A globális pandémia miatt a T-Systems ügyfelei is elhalasztották a tervezett beruházások egy részét, emiatt estek a vállalat bevételei, ezzel párhuzamosan viszont a költségek is csökkentek, így a T-Systems eredménye kedvezően alakult az elmúlt időszakban. A következő időszak arról szól majd, hogy az elhalasztott digitalizációs projektek visszakerülnek a porondra, ráadásul talán egy újraértelmezett, kibővített támogatással, mondta el a Portfolio-nak Gonda Gábor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója, akivel a 4iG-vel folytatott versenyről, a T-Systems közbeszerzési piaci aktivitásáról, az 5G- és felhő alapú fejlesztésekről és a home office tapasztalatairól is beszélgettünk, de az is szóba került, hogy várható-e a következő időszakban, hogy felvásárolják a T-Systemset. Arra a kérdésre, hogy kapott-e olyan konkrét elvárást, mint Dárdai Pál a Herthánál, hogy hány meccsen, hány pontot, milyen pontátlagot kell hoznia, Gonda Gábor elmondta, hogy a tulajdonosnak nyilván megvannak az elvárásai, de azon túl a sajátjait is megfogalmazta, azt szeretné, hogy fenntartható és profitábilis vállalat legyen a T-Systems.

Tovább a cikkhez

Áttörte a betonfalat az OTP, viszi magával az egész magyar tőzsdét is

Nincs megállás, folytatódik a rali a magyar tőzsdén azt követően, hogy már kedden is kifejezetten erős volt a hazai piac teljesítménye, ami részben a vártnál jobb GDP-adatnak volt köszönhető. A magyar tőzsde zászlóshajójának számító OTP ma is nagyot megy, ráadásul fontos szintet tudott áttörni az árfolyam, így lehet még lendület az emelkedésben.

Tovább a cikkhez

A Tesla már többet kereshetett a bitcoinon, mint az elektromos autókon

Nagy bejelentés érkezett korábban a Teslától, mikor a cég közölte, hogy 1,5 milliárd dollárért vásárolt bitcoint. A bejelentést követően közel 20 százalékot ralizott a bitcoin, ami a Tesla számára is komoly hozamot jelentett, a rali pedig csak tovább eszkalálódott, így elképzelhető, hogy a Tesla már többet profitált az bitcoinból, mint az elektromos autókból.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyitott Európa

Vegyes volt a nyitás a tengerentúli tőzsdéken, a DAX 0,5 százalékos esése mellett, a CAC 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,1 százalékot emelkedett. Az olasz tőzsde lejjebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,3 százalékot esett. Attól függetlenül, hogy számos kedvező hír érkezett az elmúlt időszakban a koronavírus vakcinákról, a befektetőket aggaszthatja a kötvényhozamok emelkedése, kedden az 10 éves amerikai államkötvény hozama 9 bázisponttal került feljebb 1,3 százalék fölé, ilyen szintet pedig utoljára tavaly februárban láttunk.

dax

Előre látta a 2008-as válságot, most viszont nagyot hibázott a sztárbefektető

A “Nagy dobás” című filmből is ismert híres befektető, Michael Burry a 2008-as befektetésénél eggyel kevésbé zseniálisat húzott 2020 végén, amikor is hedge fundja, a Scion Asset Management eladta az összes általa birtokolt GameStop részvényt – éppen az őrületes rali előtt.

Tovább a cikkhez

Veszélyre figyelmeztet Zsiday, pár héten belül nagy baj jöhet

Rég nem látott eufória uralkodik a tőzsdéken, elképesztő az optimizmus és a felelőtlenség, a pozícionáltság, az extrém optimizmus bajt okozhat, írja Zsiday Viktor legutóbbi blogbejegyzésében. Az ismert befektető attól tart, hogy a jelenlegi emelkedést akár már pár héten vagy néhány hónapon belül igen éles és mély korrekció követhet számos eszközben.

Tovább a cikkhez

Botrányos ügybe keveredett a Morningstar, mintha csak a 2008-as válság idején lennénk

Eljárást indított az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) a Morningstar ellen, a vád szerint a cég hitelelemzői sok esetben a kötvénykibocsátóknak kedvezve módosították hitelminősítési rendszereiket. Az ügy mintegy 30 milliárd dollár értékű kötvényt foglal magában – számol be a hírről a The Wall Street Journal.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az emelkedés a magyar tőzsdén

A tegnap látott ralit követően (amelyet részben a vártnál jobb GDP-adat támogatott), ma tovább emelkedik a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalékos pluszban van. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül emelkednek, egyedül a Magyar Telekom tartózkodik keddi záróértéke közelében, az OTP 0,4 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,4 százalékot emelkedett, a Richter pedig 0,1 százalékos pluszban áll.

bux

Kiszáll a palackozott víz-üzletből a Nestlé a legnagyobb piacán

Értékesíti az amerikai és kanadai palackozott víz üzletágát a Nestlé egy kockázati tőke társaságnak 4,3 milliárd dollárért – írja a Bloomberg. A portfóliótisztítás célja, hogy a nagyobb növekedéssel kecsegtető termékekre fókuszáljon.

Tovább a cikkhez

Új csúcson a bitcoin, nem tud megállni

Újabb nap, újabb csúcs a bitcoinban, ezúttal pedig nem is csak felszúrásról beszélhetünk. A bitcoin árfolyamának emelkedése mögött részben az húzódik meg, hogy egyre inkább elfogadottá válik a kriptodeviza a világban, a Tesla legutóbbi bejelentése mellett múlt hónapban a BlackRock, a világ legnagyobb alapkezelője tette elérhetővé a bitcoint két alapja számára, és a PayPal után múlt hét szerdán a Mastercard is közölte, hogy a tervezi bizonyos kriptodevizák felvételét a fizetési rendszerébe. Az Egyesült Államok legrégebbi bankja, a BNY Mellon jelentette be múlt csütörtökön, hogy az ügyfelei számára elérhetővé teszi a kriptodevizák tartását és utalását. Valamint hétvégén a Bloomberg arról írt, hogy a Morgan Stanleyhez tartozó Counterpoint Global is fontolgatja, hogy beszáll a bitcoinba.

btc

Vegyes nyitás jöhet Európában

  • A hosszú hétvégéről visszatérve vegyesen zártak kedden a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,2 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékot esett. Tegnap az technológiai és egészségügyi részvények teljesítettek gyengébben, de rányomta a bélyegét a hangulatra a kötvényhozamok emelkedése, amely a kedvező gazdasági kilátásokba vetett bizalom, és az emelkedő inflációs várakozások jele lehet.
  • Ázsiában többségben lejjebb kerültek a vezető indexek a korábbi ralit követően, itt feltehetően profitrealizálásról volt szó. A japán Nikkei 0,6 százalékkal, a dél-koreai Kospi 0,9 százalékkal, míg az ausztrál börze 0,5 százalékkal került lejjebb. A hongkongi tőzsde ezzel szemben 1,2 százalékot emelkedett, miután a befektetők visszatértek a 3 napos szünetről, Sanghajban pedig továbbra is zárva tartottak a részvénypiacok a Holdújév miatt.
  • A határidős amerikai indexek minimális pozitív elmozdulást mutatnak, a határidős DAX pedig 0,1 százalékos enyhe mínuszban áll.
  • Gazdasági adatok szempontjából itthon az MNB közli a negyedik negyedéves háztartási és kormányzati pénzügyi számlákat, külföldön pedig az Egyesült Államokra figyelünk: kiskereskedelmi statisztikák érkeznek, magyar idő szerint este 8-kor pedig a Fed Nyíltpiaci Bizottságának jegyzőkönyve borzolhatja fel a kedélyeket (vagy épp adhat egy lökést a piacoknak). Utóbbira mindenképpen érdemes odafigyelni.
  • Az olaj ára mérsékelt elmozdulást mutat a Brent típus esetében 0,1 százalékos emelkedést követen hordónként 63,6 dollárra került a jegyzés, míg a WTI típus stagnál 60,2 dolláron. Az arany árfolyama lejjebb került 0,1 százalékkal unciánként 1793,9 dollárra.
  • A forint gyengül ma a vezető devizákkal szemben, egy euró ára 359,2 forint, míg a dollár a 297,2 forintos szinten áll.

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között a Rába, és a Baidu.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Ralph Orlowski/Getty Images

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
koronavirusszigoritas