rába
Üzlet

Fordulat a Rábánál, megugrott a bevétel és a profit

Portfolio
A szerdai piaczárás után tette közzé tavalyi negyedik negyedéves, illetve 2020-as számait a Rába, és ahogy arra az előjelek alapján számítani lehetett, a Covid-19 járvány okozta gazdasági visszaesés következtében a tavalyi év jelentős kihívás elé állította a cégcsoportot. Az év során hullámvasúton volt a vállalat üzletmenete, miközben az év első felét a drasztikusan zuhanó kereslet és akadozó ellátási láncok, a második félévet már a visszapattanó aktivitás jellemezte.

Javuló árbevétel

A gazdasági visszaesés globális volta miatt a 2020-as év értékesítési adatai szinte minden fő szegmensben tükrözték a kereslet drasztikus csökkenését. A Rába csoport valamennyi fő piacán jelentős mértékű visszaesés volt tapasztalható. Az értékesítést tekintve a társaság árbevétele a negyedik negyedévben 7,3 százalékkal 10,99 milliárd forintra csökkent a bázisidőszakhoz képest, azonban a második, illetve a harmadik negyedévhez képest szignifikáns javulás látszott.

Üzletági bontásban a bevételek felét szállító Futómű üzletág értékesítése 9,1 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben a bázisidőszakhoz képest, ezzel szemben viszont az Alkatrész üzletágé 0,9 százalékkal bővült, míg a Jármű üzletágé 25,9 százalékos visszaesést mutatott. A Jármű üzletág esetében a jelentős mértékű forgalomcsökkenést alapvetően a honvédségi jármű értékesítések teljes elmaradása okozta, melyhez kisebb részben az export piacok aktivitásának csökkenése is hozzájárult. 

Összességében nézve a 2020-as évet, az üzletági árbevételek egyöntetű és jelentős forgalomcsökkenésről tanúskodtak: a Futómű üzletág értékesítése 13,6 százalékkal, az Alkatrész üzletágé 24,3 százalékkal, a Jármű üzletágé pedig 45,7 százalékkal esett vissza 2020-ban a bázisidőszakhoz képest.

Mindennek következtében a 2020-as árbevétel 38,8 milliárd forinton alakult, ami 22,2 százalékos csökkenésnek felel meg az egy évvel korábbihoz képest. Az OTP elemzője egyébként a december elején közzétett Rába-elemzésében 38,4 milliárd forintra számított, tehát ahhoz képest mérsékelten ugyan, de pozitív meglepetést okozott a cég.

Fordulat az EBITDA-ban is

A válság okozta drasztikus megrendeléskiesésre, valamint a jövőre vonatkozó bizonytalanságok növekedésére a menedzsment a termék és technológia fejlesztési programok folytatásával és jövőbe tekintő rugalmas alkalmazkodás stratégiájával válaszolt. A készpénztermelési hatékonyságot illetően látványosak voltak cég által eszközölt válságintézkedések pozitív hatásai: az alacsony kapacitáskihasználtság és a jelentős bér- és energiaköltség oldali nyomás ellenére a negyedik negyedéves készpénztermelési hatékonyság 9,6 százalékponttal javulva 1,7 milliárd forint EBITDA-szintű nyereséget ért el, ami 140,9 százalékkal magasabb, mint a bázisidőszakban, ehhez hasonló mértékű eredményt 2016 végén ért el utoljára a vállalat.

Az egész évet tekintve viszont jelentősen meglátszott az előző három negyedévben tapasztal visszaesés, így a 2020-as EBITDA 2,4 milliárd forinton alakult, ami azonban komoly meglepetésnek számított az OTP 1,5 milliárd forintos várakozásához képest. Ehhez a Futómű üzletág 1,3 milliárd forinttal, az Alkatrész üzletág 576 millió forinttal, a Jármű üzletág pedig 120 millió forinttal járult hozzá.

2008 óta a legnagyobb veszteséget szenvedte el a cég

A Rába adózott eredménye az egy évvel korábbi 146 millió forinthoz képest 610,8 százalékkal 1 milliárd forintra ugrott. Itt a költségcsökkentés játszott szerepet, hiszen a cég a korábbi évhez képest alacsonyabb árbevételen magasabb bruttó nyereséget realizált az értékesítés közvetlen költségének mintegy 1,6 milliárd forintos csökkenésének köszönhetően.

Ezzel szemben az egész évet tekintve a 2019-es 571,5 milliárd forintos profithoz képest 1,1 milliárd forintos adózott veszteséget könyvelt el a vállalat, ami kedvezőbb volt, mint az OTP 1,8 milliárd forintos veszteségről szóló várakozása. A társaság szerint a veszteség oka nagyrészt a készpénzmozgással nem járó hitelátértékelések illetve az adók voltak.

Hullámvasúton az árfolyam

A Rába árfolyama már évek óta lejtmenetben halad, a vállalat még a jó években is nehézségekkel küszködött, és ezt az árfolyam alakulása is tükrözte, a lejtmenetben az esés tavaly márciusban, a pandémia első hullámakor gyorsult be. Miközben az árfolyam a 2020-as évet még 1155 forinton indította, addig március 18-ig 666 forintig zuhant, tehát értékének több mint 42 százalékát elveszítette el bő 3 hónap alatt. Innen jött aztán a felpattanás, majd folytatódott a lejtmenet.

A sztori viszont tavaly novemberben fordult, miután bejelentették, hogy a cég teljes felsővezetését menesztették, feltehetően azért, mert az állam nagytulajdonosként változásokat szeretne a vállalatnál. A piaci szereplők egy része arra számít, hogy a Rábánál bizonyos szintű profilváltás vagy módosulás jöhet, az állam stratégiai szerepet szánhat a társaságnak, amivel az állami és a külföldi megrendelések is felpöröghetnek.

Ez követően durván átárazódott a papír, október végén még 800 forint környékén állt az árfolyam, majd egészen 1625 forintig menetelt, tehát lényegében két hónap alatt megduplázódott, viszont azóta ismét profitrealizálás zajlik, idén 15,3 százalékkal került lejjebb a Rába árfolyama.

rába

Címlapkép: Rába

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
koronavirusszigoritas