frankfurt
Üzlet

Jöhet a következő nagy kör felfelé a tőzsdéken?

Portfolio
A vezető európai részvényindexek ma jellemzően emelkedtek, a magyar tőzsde viszont csak stagnált, és ez volt a jellemző az amerikai részvénypiacokon is. A kriptodevizák azonban ma is száguldottak, a bitcoin 7 százalékos emelkedéssel elérte az 1000 milliárd dolláros piaci kapitalizációt.

Nulla és nem nulla

A vezető amerikai részvényindexek értéke ma nem változott érdemben. Ezzel szemben mutatunk 2 grafikont, hogy úgy egyébként mi történik a részvénypiacokon túl: a bitcoin árfolyama ma újabb 7 százalékot emelkedett, már 55 ezer dollár felett állnak a jegyzések, a mai emelkedéssel több mint 1000 milliárd dollár fölé emelkedett a kriptodeviza piaci kapitalizációja:

btcc

Egy másik kriptodeviza, a binance coin árfolyama ma egy laza 65 százalékot emelkedett:

binance

Iránykeresés

Alapvetően továbbra is jó a hangulat az amerikai tőzsdéken, de ma vaalmelyest elfogyott a lendület, a vezető részvényindexek, a Dow Jones és az S&P 500 a csütörtöki záróértékük körül ingadoznak, iránykereséssel telik a mai kereskedés.

dow
spx

Szektorszinten viszont már nagyobb az izgalom, elsősorban a ciklikus vállalatok részvényeit, a nagy iparvállalatok, a pénzügyi cégek és a fogyasztási javakat előállító vállalatok papírjait veszik a befektetők, ezekben a szektorokban szektorindex-szinten 1-1,5 százalékos az emelkedés mértéke.

Minimális emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Mérsékelt emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemásan teljesítettek, az OTP 0,7 százalékot emelkedett, míg a Mol 0,6 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom stagnált, a Richter pedig 0,2 százalékot gyengült.

bux

Nincs megállás, új történelmi csúcson a bitcoin

Folytatódik ma a bitcoin eszement ralija, így ismét történelmi csúcsra került az árfolyam, az elmúlt hetekben már sokadik alkalommal. A mai emelkedéssel a bitcoin már tényleg csak karnyújtásnyira van attól, hogy a kriptodeviza piaci kapitalizációja elérje az 1000 milliárd dollárt.

Tovább a cikkhez

Pluszban Európa

Miközben az Egyesült Államokban pozitív nyitást láttunk, az európai piacokon tovább fokozódik az emelkedés, a BUX jelenleg 0,5 százalékos pluszban van. Az emelkedést támogathatja, hogy az IHS Markit ma közzétette a friss, februári német és francia beszerzésimenedzser-indexeket, amiből az látszott, hogy a feldolgozóipar helyzete még javult is a már akkor kedvező képet mutató januárhoz képest.

Emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Emelkedéssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,2 százalékos erősödése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,5 százalékot emelkedett. A piacokat támogatják az újabb körös amerikai fiskális csomaggal kapcsolatos várakozások, különösen, hogy tegnap az amerikai pénzügyminiszter Janet Yellen is arról beszélt, hogy nagyobb fiskális ösztönzőt támogat. Optimizmusra adhat emellett okot az amerikai jegybank ultralaza monetáris politikája, továbbá az azzal kapcsolatos remények, hogy a vakcinák segítségével a gazdaság képes lesz talpra állni a koronavírus-válságból. Ami viszont aggaszthatja a befektetőket, az a kötvényhozamok emelkedése, amely kérdéseket vet fel a részvények értékeltségeivel kapcsolatban.

spx

A racionális lufi kezd irracionálissá válni, a következő hetek kritikusak lehetnek a tőzsdéken

A héten több figyelem irányult a kötvénypiac felé, mint a részvénypiac felé és nem véletlenül, hiszen a kötvényhozamok elkezdtek emelkedni az újabb körös amerikai gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatos fejlemények és a vakcinákkal kapcsolatos optimizmus miatt.

Tovább a cikkhez

Már pluszban a magyar piac

Néhány órával ezelőtt még esést láttunk a magyar tőzsdén, mostanra azonban pluszba lendült a BUX, jelenleg 0,3 százalékos emelkedést mutat az index. A BUX emelkedése elsősorban az OTP-nek köszönhető, amely ma is messze a legforgalmasabb papír a Budapesti Értéktőzsdén. Technikai szempontból egyébként kifejezetten izgalmas az OTP, hiszen hetek óta egy beszűkülő alakzat rajzolódik ki a grafikonon, az árfolyam pedig nagyon úgy néz ki, hogy ismét vissza fogja tesztelni a 13 200 forintos szintet, amely többször szolgált támaszként, és a szeptemberi-januári emelkedésre húzott Fibo 23,6 százalékos szintje is ide esik. Ha a rövidtávú csökkenő trendvonalat felfelé át tudná törni az árfolyam, akkor nézne ki igazán jól az OTP.

otptech

Mol: a 2020-as célok teljesültek, idén pedig még feljebb tették a lécet

Ma hajnalban tette közzé friss negyedik negyedéves számait a Mol, ahol a legtöbb adat tekintetében a piaci konszenzus alatt teljesített a társaság. Ellenben a fogyasztói szolgáltatások üzletág remekelt, és a menedzsment által kitűzött 2020-as célok is teljesültek, idén pedig még feljebb tették a lécet EBITDA terén. Emellett a ma délelőtti ezekkel kapcsolatos elemzői konferencián további érdekességeket közölt a felsővezetés. Többek között az is kiderült, hogy a horvát kormány és a Mol álláspontjai nagyon messze vannak egymástól INA-ügyben és jelentősen csökken a gáz üzletág bevétele szerbiai változások miatt.

Tovább a cikkhez

Alig tért magához a világ a koronavírus-válságból, máris jöhet az újabb pofon

Több elemzőház és befektető is felhívta már a figyelmet arra az elmúlt időszakban, hogy kezdetét vehette egy újabb nagy árupiaci szuperciklus, amelynek legfőbb jellemzője a nyersanyagok és más termékek árának markáns, több éves emelkedése. Az elmúlt évtizedben több szektor is szenvedett, köztük a bányaipar is az alacsony árak miatt, de az olajpiac sem járt sokkal jobban, most azonban ismét egy izgalmas, áremelkedéssel jellemezhető periódus következhet, amelyet nem csak a gazdasági kilábalás, hanem az energiaátmenet igényei is hajthatnak, ami fölfelé tolhatja a réz, a platina vagy éppen az olaj árát.

Tovább a cikkhez

Esik a magyar tőzsde

Bár az európai piacokon továbbra is kitart a mérsékelten jó hangulat, a délután első felére ráfordulva esik a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalékkal került lejjebb. A BUX gyengülésében szerepet játszik, hogy lejjebb került a Mol a ma hajnalban közzétett gyorsjelentés után, de általánosságban is ronthatja a hangulatot, hogy a koronavírus-járvány terjedés felgyorsult Magyarországon az elmúlt napokban, ami aggaszthatja a befektetőket.

A Gamestop csúcsán egyetlen bizarr Elon Musk-tweetnyire volt a pénzügyi szisztéma az összecsuklástól

Az Interactive Brokers vezérének, Thomas Peterffynek a véleménye szerint a Gamestop őrület csúcspontján veszélyesen közel kerültünk a pénzügyi rendszer összeomlásához. Mániákus állapotban vannak a részvénypiacok, és ez nemcsak az árfolyamokban érhető tetten, hanem a minden nap más papírban megjelenő koncentrált kereskedési aktivitásban is. A mostani tőzsdei harcban pedig rengeteg a kis tapasztalatú és extrémen kockáztató piaci szereplő, ami tovább fokozza a szisztéma törékenységét.

Tovább a cikkhez

Csúnyán leszerepeltek tegnap a kannabisz papírok

Az elmúlt hetekben-hónapokban remek teljesítményt felmutató kannabisz részvények kimondottan rosszul teljesítettek a tegnapi alapvetően borús piaci hangulatban, több részvény esetében is két számjegyű visszaesést láthattunk.

Tovább a cikkhez

Kitart az emelkedés az európai tőzsdéken

Kitart a mérsékelten optimista hangulat délelőtt az európai tőzsdéken, a BUX azonban továbbra is az irányt keresi. A befektetők a gazdasági adatok mellett a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek ma, itthon ma hajnalban jelentett a Mol, brutális veszteségről számolt be a Renault, a várakozások felülmúló számok érkeztek az Allianztól, és a Hermes is jól teljesített a negyedik negyedévben, a luxusmárka eladásai 15,6 százalékkal növekedtek az év utolsó negyedévében, amely meghaladta az elemzői várakozásokat is. A Hermes működési eredménye viszont csökkent az elmúlt évben, a 15 százalékos visszaesés viszont a vártnál kisebb mértékű volt.

Alaposan megütötték a Renault-t a tavalyi rekord veszteség után

Nagyot esett a Renault árfolyama a pénteki kereskedésben, miután a cég rekord veszteséget jelentett a 2020-as évből, ami ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. A cég szerint a problémáknak még továbbra sincs vége, hiszen a globális chiphiány a Renault-t is érinti, amely negatív hatással lehet az idei gyártásra.

Tovább a cikkhez

A bitcoin egy mellékvágány a JP Morgan elemzője szerint

A legjelentősebb kriptodeviza, a bitcoin egy gazdasági mellékvágány és egyben kimondottan rossz fedezet is az eszközárak esésénél, fogalmazott a JP Morgan elemzője egy kijózanító értékelésében nemrég.

Tovább a cikkhez

Erősen zárta 2020-at az Allianz, az elemzőket is meglepte

A vártnál kedvezőbb számokkal zárta 2020 utolsó negyedévét a német Allianz csoport, az előző évihez hasonló osztalék jöhet idén a részvényeseknek.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitott Európa

Mérsékelten láttunk a nyitásban az európai tőzsdéken, a DAX 0,4 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,1 százalékot emelkedett. Az olasz börze feljebb került 0,2, míg a spanyol tőzsde 0,1 százalékot emelkedett. A gazdasági adatok mellett ma a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a Renault például 8 milliárd eurós rekord veszteséget jelentett 2020-ra, amelyet követően több mint 7 százalékot esett a papír.

dax

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén, a BUX csütörtöki záróértéke közelében jár. A hazai blue chipek felemásan teljesítenek, az OTP stagnál, a Mol 0,5 százalékot esett, a Richter 0,6 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos pluszban van.

bux

Elon Musk szerint a bitcoin csak egy kicsit értelmesebb, mint a készpénz

A Tesla cégvezére egy Twitteres posztban ismét kifejtette véleményét a bitcoinról, most a készpénzzel hasonlította össze a kriptodevizát a guru, illetve még a Tesla bitcoin befektetéséről is értekezett.

Tovább a cikkhez

Új sztárja sem tudta megmenteni a Molt, betettek a korlátozások

A kifejezetten erős tavalyi harmadik negyedév után a negyedik negyedév már valamivel gyengébb lett a Molnál, a befektetők által leginkább figyelemmel követett eredménysorokon a Mol alacsonyabb eredményt szállított, mint amire az elemzők számítottak. Érdemes azonban kiemelni a fogyasztói szolgáltatások üzletágat, ami ezúttal is bravúros teljesítményt nyújtott, és alaposan javította az összképet, de a Mol sztárja így is csak ellensúlyozni tudta a többi szegmens alacsonyabb számait. Ellenben sokkal biztatóbb, hogy a vállalat nem csak teljesítette a 2020-as célkitűzéseit, de az EBITDA és a szabad készpénztermelés tekintetében jóval meg is haladta azokat, és a beruházások mértéke is a kitűzött kereteken belül tudott maradni. Ezen felül jövőre még magasabbra tette a lécet a menedzsment, ami magabiztosságra utal. Befektetői szemszögből pedig kifejezetten vonzónak tűnik jelenleg a Mol árazása P/E alapon, és a technikai kép sem mondható rossznak.

Tovább a cikkhez

Lassít a bitcoin

A bitcoin ralija úgy néz ki, hogy ma reggel lassulni látszik, jelenleg 0,4 százalékos pluszban van az árfolyam és idén már 76,4 százalékot emelkedett.

btc

Emelkedés jöhet az európai tőzsdéken

  • A vezető amerikai részvényindexek eséssel zárták a tegnapi napot: a Dow Jones és az S&P 500 is 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,7 százalékot esett. Rontotta a hangulatot tegnap, hogy csalódást keltő munkaerőpiaci adat érkezett az Egyesült Államokból, illetve a Fed legutóbbi jegyzőkönyve szerint a központi banknál úgy gondolják, hogy a koronavírus továbbra is jelentős kockázatot jelent a gazdaságra. Emellett továbbra is ott vannak a háttérben az infláció megugrásával kapcsolatos aggodalmak, ami szintén negatívan befolyásolta a hangulatot.
  • Az ázsiai tőzsdék is többnyire estek pénteken, a japán Nikkei 0,7 százalékkal került lejjebb, míg hongkongi tőzsde 0,2 százalékot esett, a sanghaji index azonban 0,6 százalékkal feljebb került. Ázsia más részein is az esés volt jellemző, a szingapúri tőzsde 0,9 százalékkal került lejjebb, míg az ausztrál piac 1,3 százalékot gyengült, viszont a dél-koreai Kospi 0,7 százalékkal feljebb került.
  • A határidős amerikai indexek minimális negatív elmozdulást mutatnak, míg a határidős DAX 0,4 százalékos emelkedést vetít előre.
  • Gazdasági adatokat tekintve sűrű lesz a nap, a brit kiskereskedelmi statisztika után sorra érkeznek a februári beszerzésimenedzser-index adatok: sorrendben a francia, a német, az eurózónabeli és az amerikai.
  • Az olaj árfolyama gyengült ma reggel, a Brent 0,4 százalékos esés után hordónként 63,4 dolláron áll, míg a WTI ára 59,8 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,2 százalékkal került lejjebb 1771,9 dollárra.
  • A forint árfolyama ma reggel nem mutat érdemi elmozdulást a vezető devizákkal szemben, egy euró ára jelenleg 358,7 forint, míg a dollár a 296,6 forintos szinten áll.

Ma tette közzé negyedéves gyorsjelentését a Mol.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Ralph Orlowski/Getty Images

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
koronavirusszigoritas