frankfurt
Üzlet

Nagyot estek a techpapírok, de a Dow Jones pluszban zárt

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a hangulat hétfőn, Európában és Amerikában pedig eséssel indult a hét, ami részben az infláció megugrásával kapcsolatos aggodalmaknak tudható be. Ezek miatt emelkednek a kötvényhozamok, az pedig rontja a vállalati értékeltséget, így hétfőn az egyébként is feszítettebb értékeltségű amerikai technológiai szektor részvényeit jobban megütötték. A Nasdaq végül 2,5%-os mínuszban zárt, az S&P500 is 0,8%-ot esett, de a Dow Jones enyhe pluszt btudott összehozni. Az inflációs aggodalmak miatt az arany megugrott, ismét 1800 dollár felett jár kissé.

Nagyot estek a techpapírok, de a Dow Jones pluszban zárt

A vakcinakiszállítások gyorsulásával párhuzamosan egyre inkább a korlátozások belátható időn belüli feloldását árazzák több fejlett piacon is a befektetők, annak várható inflációfelpörgető hatásával együtt, emiatt hetek óta fokozatos kötvénypiaci hozamemelkedés látszik Európában és Amerikában is. A 10 éves hozam emelkedésére a legtöbb részvényértékelési modell érzékenyen reagál, így ez érthető, hogy nyugtalanabbá teszi a részvénybefektetői köröket. A feszítettebb értékeltségű technológiai papírokban ma mindezek miatt egy kisebb eladói hullám söpört végig, így a Nasdaq végül 2,5%-os eséssel zárta a napot 13530 ponton. Az S&P500 0,8%-os eséssel 3877 ponton zárt, a több ciklikus részvényt is tartalmazó Dow Jones index viszont a várható fellendülést árazva enyhe 0,1%-os pluszban tudott zárni, 31500 pont felett kicsivel. 

Eséssel zárt a magyar tőzsde

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat mellett eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,4 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül lejjebb kerültek ma, az OTP 1,7 százalékos esése mellett, a Mol 2,3 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 2,2 százalékot gyengült. Kivételt képzett ma a Richter, melynek árfolyama 0,2 százalékkal került feljebb.

bux

Egyre csúnyább, ami a kriptopiacon megy, nagyot zuhant a bitcoin árfolyama

Az általánosan kedvezőtlen piaci hangulat mellett esik a bitcoin árfolyama is, több mint 17 százalékos mínuszban is járt a jegyzés azt követően, hogy tegnap még új csúcson járt az árfolyam, megközelítve a 60 ezer dollárt. Az látszik ma, hogy nem csak a bitcoin, hanem az azzal általában tandemben mozgó altcoinok árfolyama is jellemzően esik.

Tovább a cikkhez

Rosszul indul a nap Amerikában

Eséssel nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,5 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot esett. A hangulatot a kötvényhozamok emelkedése rontja, hiszen az elméletben "kockázatmentes" hozam emelkedése miatt kérdéses a részvény kifejezetten magas értékeltsége. A 10 éves amerikai államkötvény hozama egyébként 1,346 százalékon van jelenleg, amivel már közelít az egy éves csúcshoz.

dow

Esés jöhet Amerikában

Eséssel nyithatnak a tengerentúli tőzsdék, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,5 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,7 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 1,2 százalékos mínuszban nyithat. A befektetőket továbbra is a kötvényhozamok emelkedése aggasztja, amely miatt nehézkes igazolni a részvények toronymagas értékeltségét, ez pedig kiemelten igaz a technológiai részvényekre - emiatt is látjuk, hogy a Nasdaq relatíve alulteljesítő a másik két vezető indexhez képest.

dowhati

Egyre több guru beszél a várható tőzsdei esésről

Cathie Wood, a 2020-ban kiemelkedően jó teljesítményt nyújtó ARK Invest befektetési cég vezére a CNBC műsorában szerepelt nemrég, a guru többek között a meredeken emelkedő reálkamatokra figyelmeztetett. Szerinte rövidesen félelem hathatja majd át a piacokat, ennek következményei alól egyáltalán nem fognak kibújni az ARK Invest alapjai sem, ahogy azt a short állomány alakulása is szemléletesen előrevetíti. Persze nem csak Cathie Wood miatt gondolhatjuk, hogy lassan érkezhet egy komolyabb korrekció, több kulcsfontosságú mutató és guru is a veszélyre figyelmeztet.

Tovább a cikkhez

A Tesla már egymilliárd dollárt kereshetett a bicoinon

Már korábban is megírtuk, hogy a Tesla nem kizárt, hogy máris többet kereshetett a bitcoin befektetésén, mint az üzleti tevékenységéből az egész tavalyi évben: a cég 2020-as pénzügyi éve volt az első, amelyben nyereséges volt a vállalat, 721 millió dolláros profitot ért el a 2019-es 862 milliós veszteség után. Most pedig egy konkrétabb becslés is érkezett a Wedbush Securieties elemzőjétől, Daniel Ivestől: a szakember egymilliárd dollárra becsüli az elektromosautó-gyártó vállalat kriptodevizából származó profitját.

Tovább a cikkhez

Esik a magyar tőzsde

Továbbra is rossz a nemzetközi hangulat az európai részvénypiacokon, amellyel a magyar tőzsde is esik ma, a BUX jelenleg 1 százalékos mínuszban van. A hazai blue chipek kivétel nélkül lejjebb kerültek ma, de jelenleg egy olyan BUX-komponenst sem találunk, amely pluszban lenne. A kisebb kapitalizációjú magyar vállalatok között akadnak azért kivételek, jelenleg a Rába 0,8 százalékos pluszban jár, míg a Zwack 0,6 százalékot emelkedett ma.

Csúnya, ami a kriptopiacon zajlik, nagyot esett a bitcoin árfolyama

Az általánosan kedvezőtlen piaci hangulat mellett esik a bitcoin árfolyama is, több mint 8 százalékos mínuszban is járt a jegyzés azt követően, hogy tegnap még új csúcson járt az árfolyam, megközelítve a 60 ezer dollárt. Az látszik ma, hogy nem csak a bitcoin, hanem az azzal általában tandemben mozgó altcoinok árfolyama is jellemzően esik.

Tovább a cikkhez

Goldman Sachs: a korábban vártnál is durvább és gyorsabb lehet az olajár emelkedése

A neves befektetési bank, a Goldman Sachs szerint még hamarabb, még magasabb olajárak jöhetnek, mint azt korábban sejteni lehetett. Ennek oka, hogy a globális olajkereslet visszapattanásával nem biztos, hogy lépést tud majd tartani a kínálat növekedése, beleértve az olajkartelltől érkező termelést is. Emiatt elképzelhető, hogy már a következő negyedévben 70 dolláros olajárak lesznek, ami az azt követő három hónapban még feljebb kúszhat.

Tovább a cikkhez

Hamarosan eldőlhet a Bugatti sorsa, egy másik szupeautó-gyártó is bekerült a képbe

Az elektromos szuperautókat gyártó Rimac Automobili és a Volkswagenhez tartozó Bugatti technológiájuk alapján jó párost alkotnának – közölte a Porsce vezérigazgatója a német Automobilwoche szerint, ezzel fűtve a várakozásokat, hogy üzlet jöhet létre a két cég között.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés a tőzsdéken

A nyitástól távolodva továbbra is rossz a hangulat a tőzsdéken, a befektetők aggaszthatják a kitartóan emelkedő kötényhozamok, a brit és a német 10 éves állampapír hozama is emelkedik, előbbi 0,72 százalékon jár, míg utóbbi -0,29 százalékon.

Betett az osztalékoknak a koronavírus-válság - Mi lesz idén?

Jelentősen visszavágták tavaly az osztalékok kifizetését a vállalatok a koronavírus-járvány miatt, globálisan 12 százalékkal zuhant a kifizetett osztalékok összege 2020-ban, főként az európai vállalatok miatt – idéz egy friss tanulmányt a CNBC. Az idei évre a legjobb esetben is csak mérsékelt növekedés várható a tanulmány szerint.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a Wall Street „Őrült Tudósa”, ezt a két elektromos autós részvényt kell venni szerinte

Létezik a Wall Streeten egy elemző, akit csak Őrült Tudósként emlegetnek. Az igazi neve viszont Adam Jonas, és ő Morgan Stanleynél az autóipari és megosztott mobilitási kutatásokért felelős részlegének vezetője, most pedig előállt két olyan részvénnyel, amelyekben szerinte nagy potenciál lehet.

Tovább a cikkhez

Rosszul indul a hét a tőzsdéken

Eséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX 1 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,7 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 0,5 százalékot esett. Az olasz tőzsde is lejjebb került 0,8 százalékkal, míg a spanyol börze 0,7 százalékot esett. A befektetők ma a járványhelyzettel és a vakcinaprogrammal kapcsolatos fejleményekre figyelnek, kiemelt esemény ma Boris Johnson sajtótájékoztatója, ahol a brit miniszterelnök bejelenti, hogy milyen tempóban kívánja feloldani a korlátozásokat.

dax

Mérsékelt eséssel nyitott a magyar tőzsde

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,3 százalékos mínuszban van. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül esnek, az OTP 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 0,3 százalékot gyengült, a Richter pedig 0,1 százalékos esett, ezzel szemben a Magyar Telekom 0,2 százalékos pluszban indítja a napot.

bux

Eséssel indulhat a hét az európai tőzsdéken

  • Vegyesen zárták a múlt pénteki kereskedést a tengerentúli tőzsdék: a Dow Jones csütörtöki záróértéke közelében fejezte be a kereskedést, míg az S&P 500 0,2 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 0,4 százalékot esett. Negatívan hatott a piaci hangulatra, hogy továbbra is ott vannak a háttérben az infláció megugrásával kapcsolatos aggodalmak, de az emelkedő kötvényhozamok is aggasztották a befektetőket.
  • Az ázsiai tőzsdék vegyesen teljesítettek hétfőn, részben a gazdasági kilábalással kapcsolatos reményeknek köszönhetően több tőzsdén láttunk erősödést, miután egyre szélesebb körben elérhetők a vakcinák. Emellett a Joe Biden által javasolt 1 900 milliárd dolláros mentőcsomaggal kapcsolatos várakozások is fűtötték az optimizmust az erősen exportorientált országok piacain. A japán Nikkei 0,5 százalékkal került feljebb, míg sanghaji index 1,3 százalékot esett, a hongkongi tőzsde pedig 0,3 százalékot gyengült. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri és a tajvani tőzsde is 0,4 százalékkal emelkedett.
  • A határidős amerikai indexek esnek ma reggel, míg a határidős DAX 0,4 százalékos mínuszt vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Gazdasági adatok szempontjából itthon eseménytelen lesz nap, az MNB fx-tenderén kívül más fontos történést nem várunk. Külföldön több izgalmas esemény is lesz, ilyen például Boris Johnson sajtótájékoztatója, ahol a brit miniszterelnök bejelenti, hogy milyen tempóban kívánja feloldani a korlátozásokat, emellett Németországból érkezik az Ifo-index.
  • Az olaj árfolyama emelkedik ma reggel, a Brent 1,7 százalékos erősödés után hordónként 63,8 dolláron áll, míg a WTI ára 59,9 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,6 százalékkal került feljebb 1790,6 dollárra.
  • A forint árfolyama ma reggel nem mutat érdemi elmozdulást a vezető devizákkal szemben, egy euró ára jelenleg 358,5 forint, míg a dollár a 295,8 forintos szinten áll.

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között Warren Buffett cége, az Berkshire Hathaway, valamint az Occidetal.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Ralph Orlowski/Getty Images

érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy
szlovakia_koroonavirus

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
netflix