GettyImages-1266672204 (2)
Üzlet

Megütötték a technológiai részvényeket a befektetők, folytatódnak az esések

Portfolio
A tegnapi gyenge teljesítmény után ma is folytatódik a technológiai részvények vesszőfutása, a Facebook kivételével valamennyi nagyobb vállalat papírja lejjebb került a nyitást követően. Az eladások mögött az elmúlt időszakban felerősödött inflációs aggodalmak állnak, így a befektetők igyekeznek már most profitot realizálni a magasabb értékeltségű részvényeken.

Meglehetősen gyengén kezdte a napot a Nasdaq, amely több mint 3 százalékos mínuszban nyitott, bár azóta némileg visszakorrigált, de még így is 1 százalék feletti az esés.

Elsősorban a technológiai és a növekedési részvények teljesítenek rosszul, mivel a befektetők egy esetlegesen meglóduló infláció miatt aggódnak, ami magasabb kötvényhozamokat eredményez. Ennek köszönhetően pedig magasabbak az értékeléshez használt diszkontráták is, vagyis alacsonyabb a kapott vállalatérték. Leginkább pedig a már egyébként is magas P/E szorzókon forgó növekedési és technológiai részvények azok, amelyek a leginkább érzékenyek ezekre a változásokara. Ez jól látható az alábbi grafikonon is, ahol a Facebook kivételével minden papír lefelé korrigál. Ez utóbbi esetében segíthet, hogy sikerült kiegyezniük az ausztrál kormánnyal egy új törvénytervezet kapcsán, aminek értelmében fizetniük kellett volna az újságok számára a hírek megosztása miatt.

Hasonlóan rosszul teljesítenek más technológiai nevek is a fenti aggodalmak miatt, mint amilyen a Zoom Video, amely 5 százalékos mínuszban áll, de említhetnénk akár a tavaly tőzsdére került Airbnbt vagy Snowflaket is, amelyek szintén 2-2 százalékkal kerültek lejjebb.

zoommb

Hosszabb távon az sem túlságosan biztató jel, hogy további likviditás érkezhet a rendszerbe a következő pénzügyi mentőcsomaggal, és Jerome Powell jegybankelnök is úgy nyilatkozott ma, hogy:

A gazdaság továbbra is messze van még a foglalkoztatottsági és inflációs céljainktól, és minden valószínűséggel még egy darabig eltart, hogy jelentősebb eredményeket érjünk el.

Ez azt jelenti, hogy a laza monetáris politika is folytatódhat még, bár az inflációt nem látja egyelőre jelentős veszélynek a jegybankelnök.

Címlapkép: Noam Galai/Getty Images

koronavírus vakcina védőoltás
brusszel europai unio
jemen
vakcina oltás oltatás koronavírus
lánchíd budapest
tesla

Kiszámoló A tündérmaffia

Nagy divat lett társadalmi kérdéseket mese formájában megosztani gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. András küldött...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
GettyImages-1206147315 (1)