GettyImages-1211246429 (6)
Üzlet

Szétverték az amerikai tech-papírokat, majdnem 4%-os mínuszban zárt a Nasdaq 100

Portfolio
Az amerikai tőzsdéken felemás volt a nyitás, a Dow Jones emelkedett, míg az S&P 500 és a Nasdaq lejjebb került, aztán a Fed-elnök nyilatkozata után mindhárom index beszakadt. A befektetők ma is a technológiai részvényeket adták inkább, a Nasdaq 100 3,63%-os mínuszban zárt. Az ázsiai tőzsdék szintén jelentősen estek, és hasonlóan gyenge nyitás látható az európai részvényindexek tekintetében is. A kormány szigorú lezárásokat rendelt el a meredeken emelkedő koronavírusos fertőzések miatt március 22-ig, a magyar tőzsde jelentősen alulteljesít ma az európai mezőnyben, elsősorban az OTP és a Mol gyenge szereplése miatt.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Sikerült ledolgozni az esés egy részét, de szétverték a techrészvényeket

A kereskedés végére a Dow-t és az S&P-t szépen visszahúzták, de a tech-papírok nagyon durva mínuszba kerültek. A Dow Jones 1,11%-os, az S&P 500 1,32%-os, a Nasdaq 100 pedig 3,63%-os mínuszban végzett. A Nasdaqon belül a PayPalt ütötték a legjobban: -6,27%-on zárt a fizetési cég részvényárfolyama.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Visszahúzták egy kicsit a tőzsdéket, de még mindig nagy a mínusz

Visszahúzták a piacokat, már "csak" 400 pontos, azaz 1,2%-os mínuszban van a Dow Jones. Az S&P 500 1,43%-os, a Nasdaq 100 3,63%-os mínuszt mutat. A tech-részvényeket továbbra is ütik.

Közel 700 pontos mínuszban van a Dow

A befektetőknek nagyon nem tetszik, hogy a Fed elnöke nem akarja kordában tartani az inflációt, egyre durvább a szakadás az amerikai tőzsdéken. A Dow Jones már közel 680 pontos (2,12%) mínuszban van, míg az S&P 500 2,36%-os, a Nasdaq 100 pedig 3,41%-os mínuszt mutat.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Beszélt a Fed elnöke, beszakadtak a tőzsdék

Jerome Powell Fed-elnök egy Wall Street Journal által rendezett webináriumon beszélt, ahol a zsugorodó likviditásról és elszálló inflációról adott elő. A Fed-elnök szavai után elszálltak a kötvényhozamok és beszakadt a tőzsde.

Két és fél órával zárás előtt a Dow Jones 1,44%-os, az S&P 500 1,6%-os, a Nasdaq 100 pedig 2,41%-os mínuszban van.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedéssel próbálkozik Amerika

Enyhe emelkedéssel próbálkozik a Dow Jones és az S&P 500, de a tech-papírokat ma is ütik. A Dow Jones 0,44%-os, az S&P 500 0,42%-os pluszban van, de a Nasdaq 100 -0,31%-os változást mutat. Ma is püfölik a Teslát: az autógyártó már 2,88%-os mínuszban van, de nem kímélik a PayPalt sem, amely 2,74%-is esést szenvedett eddig el.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mélyen alulteljesített ma a BUX az európai mezőnyben

A BUX index ma mélyen alulteljesített az európai mezőnyben és 1,52 százalékkal került lejjebb. A magyar blue chipek közül az OTP 2,37 százalékkal, a Mol pedig 2,17 százalékkal került lejjebb. A Richter minimálisan emelkedni tudott 0,12 százalékkal, a Magyar Telekom pedig stagnált.

buxxinn

Ma is a technológiai cégeknek van rossz napja

A vezető amerikai részvényindexek esetében az elmúlt napokhoz hasonló tendencia látszik, a befektetők továbbra is a technológiai és növekedési részvényeket adják inkább, a Nasdaq már közel 1 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,3 százalékkal. Ezzel szemben a Dow Jones mérsékelten emelkedik 0,1 százalékkal. Az eladói nyomás mögött továbbra is a kötvényhozamok emelkedése áll, és kiemelt figyelemmel követik ma a piaci szereplők majd Jerome Powell Fed-elnök beszédét, hogy milyen lépéseket tervez a jegybank a mostani trendek mellett.

usa2

Felemás nyitás jöhet a tengerentúlon

A kereskedés előtti adatok alapján vegyes nyitás jöhet az Egyesült Államokban: az S&P 500 és a Nasdaq enyhén lejjebb kerülhet 0,1 százalék körül, míg a Dow Jones esetében stagnálás várható. A tegnapi esések után ma Jerome Powell Fed-elnök beszédére várnak a befektetők, akik megnyugtató üzenetet szeretnének hallani a mostani kötvényemelkedésekkel kapcsolatban.

usa

Megroppantak a válság igazi nyertesei, akik őrült pénzeket kerestek a koronavírus árnyékában

A szűk egy évvel ezelőtt indult részvénypiaci rali éllovasainak számítottak a világ legnagyobb technológiai vállalatai, ami nem is véletlen, hiszen a megváltozott globális környezetben elképesztően jó teljesítményt tudtak nyújtani, míg számtalan vállalkozást földhöz vágott a válság. Az elmúlt időszakban azonban fordulni látszik az a bizonyos kocka, ami elsősorban az általános részvénypiaci trendekkel magyarázható, és bár ezek a cégek továbbra is brutális készpénztermelő képességgel bírnak, a jelenlegi helyzetben nem biztos, hogy csukott szemmel is jó befektetésnek gondolnánk őket.

Tovább a cikkhez

Megint 50 ezer dollár körül a bitcoin árfolyama

Az elmúlt napokban újra megindult felfelé a bitcoin árfolyama, és ismét 50 ezer dollár körül mozog már. A kriptopénz egyre szélesebb körben kezd elfogadottá válni, egyre több jel utal arra, hogy az arany szerepét kezdte el átvenni. 

btccn

Kiterítette lapjait az Erste Bank: közel 30 milliárdot buktak a koronavíruson

Csaknem 23 milliárd forintos adózott eredmény ért el a magyar Erste Bank 2020-ban úgy, hogy a céltartalékok 27 milliárd forinttal, a koronavírus miatt közvetlenül kieső bevételek közel 5 milliárddal rontották az eredményt. A hitelkihelyezések visszaestek a banknál, de a hitelállomány (részben a törlesztési moratórium miatt) így is csaknem 13%-kal nőtt. Az otthonfelújítási kölcsön megmozgathatja a hitelpiacot, már 1 milliárd forint feletti befogadásnál tartanak az Ersténél, várakozásaik szerint 200 milliárdosra nőhet ez a piac – hangzott el a bank mai online sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Mélyen alulteljesít ma a magyar tőzsde az európai mezőnyhöz képest

A BUX index egyre romló teljesítményt mutat, és az európai mezőny végén található. A vezető részvényindexek teljesítménye is romlott némileg, bár itt elsősorban a kötvényhozamok aggasztják a befektetőket. 

A BUX tagjai közül jelenleg a Waberer's, az Opus, az AutoWallis és az OTP szereplése a leggyengébb, itt mindenhol 2 százalék feletti mínuszok láthatóak. Tehát elsősorban a ciklikus papírok kerültek lejjebb, mint az autóipar, a logisztika és a bankszektor, amiket jobban érinthetnek a lezárások.

Edison: diszkonton forog a 4iG

Múlt hét pénteken, piaczárást követően tette közzé tavalyi negyedik negyedéves és 2020-as egész éves számait a 4iG, most a vállalat részvényeit követő Edison is értékelte a gyorsjelentést.

Tovább a cikkhez

Tovább romlik az OTP, esik a Masterplast

Az OTP részvényei már 3,4 százalékos mínuszban állnak 13 ezer forint körüli szinten, és év eleje óta így már 2,5 százalékkal került lejjebb.

otépé

Emellett esik a tegnap remekül teljesítő Masterplast, amelyre brutális 4876 forintos célárat jelölt ki a Kalliwoda Research, ma viszont már 6 százalékkal 2 340 forintra esett le az árfolyam.

masterplasstt

Jöhet a teljes lezárás, egyelőre az OTP és a Mol teljesít gyengén

Az Index információi szerint teljes lezárást rendelhet el a kormány húsvétig a meredeken emelkedő koronavírusos fertőzések miatt. A magyar tőzsde jelentősen alulteljesíti az európai részvényindexeket, a BUX index 1,4 százalékos mínuszban áll, elsősorban az OTP és a Mol gyengébb teljesítménye miatt. Ebben azonban szerepet játszik a kedvezőtlen nemzetközi hangulat is, mivel számos befektető aggódik az emelkedő kötvényhozamok és az infláció miatt. 

Az alábbi grafikonon jól látható, hogy a BUX index a mezőny végén található, míg a vezető európai részvényindexek csak mérsékelt mínuszban állnak. 

Az OTP 1,9 százalékkal került lejjebb 13 240 forintra, a bank gyorsjelentése holnap érkezik.

ozépé

A Mol pedig 1,5 százalékos mínuszban áll 2 180 forinton, az OPEC+ ma tartja szokásos havi találkozóját, amin döntenek majd az olajtermelés alakulásáról. Ennek lehet hatása még az árfolyamra.

molllj

A Richter és a Magyar Telekom sem teljesít jól ma, előbbi közel 1 százalékkal, míg utóbbi 0,6 százalékkal került lejjebb.

ricso
mttt

Gyengén kezdett az OTP és a régiós bankok

Az OTP részvényei nem kezdik jól a napot, már 1,6 százalékos mínuszban állnak, de egy rövid időre 2 százalék feletti is volt az esés. A növekvő koronavírusos fertőzések és az esetleges szigorítások miatt aggódnak a befektetők. A bank péntek hajnalban teszi majd közzé friss gyorsjelentését, egyelőre az látszik, hogy erős az OTP, de a válságnak voltak hatásai. 

otprész

A régiós bankok sem teljesítenek sokkal jobban, tehát nem elszigetelt hatásról van szó, bár az OTP a mezőny végén található.

Eséssel kezdtek az európai tőzsdék

A piacnyitást követően mérsékelt esések láthatóak a vezető európai részvényindexek tekintetében, a német DAX 0,3 százalékkal, a francia CAC 0,2 százalékkal, míg a brit FTSE 0,5 százalékkal került lejjebb. Máshol sem jobb a hangulat, lefelé korrigál a svájci, a belga, az olasz és a spanyol börze is. 

német

Mínuszban nyitott a BUX, új csúcson a harmadik hullám

A BUX mintegy fél százalékkal került lejjebb a nyitást követően, a magyar blue chipek közül az OTP 1,4 százalékos, a Mol 0,2 százalékos, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékos mínuszban kezdett. A Richter azonban 0,3 százalékkal feljebb került. Rontja a hangulatot, hogy itthon új csúcsra tört a harmadik hullám, 6 278 az új fertőzöttek száma. Ezek nem állnak messze a legmagasabb korábbi adatoktól sem már.

buxnyiitt

Folytatódhat az esés a tőzsdéken

  • A vezető amerikai részvényindexek közül az S&P 500 és a Nasdaq is gyenge teljesítményt nyújtott tegnap, előbbi 1,31 százalékkal, míg utóbbi 2,7 százalékkal került lejjebb. A Dow Jones járt a legkevésbé rosszul, amely 0,39 százalékos mínuszban zárta a napot. A befektetők ezúttal is a technológiai részvényeket adták inkább, amit leginkább a kötvényhozamok ismételt emelkedése motivált. A legjobban pedig a koronavírus-járvány által sújtott szektorok szerepeltek, mint a sétahajózás vagy az olajipar. Elkezdődött az újabb 1 900 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag vitája a szenátusban is.
  • Az ázsiai tőzsdéken szintén esések láthatóak, a befektetőket a magasabb kötvényhozamok és az inflációs kilátások aggasztják, a sanghaji börze 2,3 százalékkal, a koreai Kospi 1,3 százalékkal, a japán Nikkei 2,1 százalékkal, a hongkongi tőzsde pedig 2,4 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai tőzsdék további eséseket vetítenek előre, míg a határidős DAX mínusz 0,3 százalékon áll.
  • Gazdasági adatok tekintetében ma magyar kiskereskedelmi adatok érkeznek decemberből, az ÁKK kötvényaukciót, az MNB egyhetes betéti tendert tart – utóbbival a jegybank módosítani tud az irányadó kamatlábon, és tavaly többször is élt ezzel az eszközzel. Az EU-ból szintén kiskereskedelmi, valamint foglalkoztatottsági statisztikák érkeznek, az Egyesült Államokból pedig a szokásos heti munkanélküliségi adatok.
  • Az olaj árfolyama 0,8 százalékkal emelkedett, a Brent típus ára hordónként 64,9 dolláron áll, míg a WTI 61,1 dolláron. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékkal 1717 dollárra emelkedett.
  • A forint árfolyama stagnál, egy euró jelenleg 364,2 forint, míg a dollár a 301,9 forintos szinten áll.

Többek között ma teszi közzé gyorsjelentését a Henkel, a Merck és a Costco is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

A nagy pénzügyi összeomlás óta nem rettegtek ennyire az inflációtól Amerikában

2008 óta a legmagasabb szintre emelkedtek az amerikai inflációs várakozások, a befektetők a következő öt évben 2,5% feletti éves áremelkedési ütemre számítanak – írja a Bloomberg. Az utóbbi hetekben már jelentősebb emelkedést láttunk az amerikai hosszú hozamokban, ezzel párhuzamosan kezdtek magasabb inflációt árazni, mivel a többség arra számít, hogy folytatódik az amerikai gazdaság erőteljes kilábalása.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
GettyImages-1194700824