GettyImages-1211246429 (6)
Üzlet

Szétverték az amerikai tech-papírokat, majdnem 4%-os mínuszban zárt a Nasdaq 100

Portfolio
Az amerikai tőzsdéken felemás volt a nyitás, a Dow Jones emelkedett, míg az S&P 500 és a Nasdaq lejjebb került, aztán a Fed-elnök nyilatkozata után mindhárom index beszakadt. A befektetők ma is a technológiai részvényeket adták inkább, a Nasdaq 100 3,63%-os mínuszban zárt. Az ázsiai tőzsdék szintén jelentősen estek, és hasonlóan gyenge nyitás látható az európai részvényindexek tekintetében is. A kormány szigorú lezárásokat rendelt el a meredeken emelkedő koronavírusos fertőzések miatt március 22-ig, a magyar tőzsde jelentősen alulteljesít ma az európai mezőnyben, elsősorban az OTP és a Mol gyenge szereplése miatt.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Sikerült ledolgozni az esés egy részét, de szétverték a techrészvényeket

A kereskedés végére a Dow-t és az S&P-t szépen visszahúzták, de a tech-papírok nagyon durva mínuszba kerültek. A Dow Jones 1,11%-os, az S&P 500 1,32%-os, a Nasdaq 100 pedig 3,63%-os mínuszban végzett. A Nasdaqon belül a PayPalt ütötték a legjobban: -6,27%-on zárt a fizetési cég részvényárfolyama.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Visszahúzták egy kicsit a tőzsdéket, de még mindig nagy a mínusz

Visszahúzták a piacokat, már "csak" 400 pontos, azaz 1,2%-os mínuszban van a Dow Jones. Az S&P 500 1,43%-os, a Nasdaq 100 3,63%-os mínuszt mutat. A tech-részvényeket továbbra is ütik.

Közel 700 pontos mínuszban van a Dow

A befektetőknek nagyon nem tetszik, hogy a Fed elnöke nem akarja kordában tartani az inflációt, egyre durvább a szakadás az amerikai tőzsdéken. A Dow Jones már közel 680 pontos (2,12%) mínuszban van, míg az S&P 500 2,36%-os, a Nasdaq 100 pedig 3,41%-os mínuszt mutat.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Beszélt a Fed elnöke, beszakadtak a tőzsdék

Jerome Powell Fed-elnök egy Wall Street Journal által rendezett webináriumon beszélt, ahol a zsugorodó likviditásról és elszálló inflációról adott elő. A Fed-elnök szavai után elszálltak a kötvényhozamok és beszakadt a tőzsde.

Két és fél órával zárás előtt a Dow Jones 1,44%-os, az S&P 500 1,6%-os, a Nasdaq 100 pedig 2,41%-os mínuszban van.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedéssel próbálkozik Amerika

Enyhe emelkedéssel próbálkozik a Dow Jones és az S&P 500, de a tech-papírokat ma is ütik. A Dow Jones 0,44%-os, az S&P 500 0,42%-os pluszban van, de a Nasdaq 100 -0,31%-os változást mutat. Ma is püfölik a Teslát: az autógyártó már 2,88%-os mínuszban van, de nem kímélik a PayPalt sem, amely 2,74%-is esést szenvedett eddig el.

A DOW árfolyamának alakulása
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mélyen alulteljesített ma a BUX az európai mezőnyben

A BUX index ma mélyen alulteljesített az európai mezőnyben és 1,52 százalékkal került lejjebb. A magyar blue chipek közül az OTP 2,37 százalékkal, a Mol pedig 2,17 százalékkal került lejjebb. A Richter minimálisan emelkedni tudott 0,12 százalékkal, a Magyar Telekom pedig stagnált.

buxxinn

Ma is a technológiai cégeknek van rossz napja

A vezető amerikai részvényindexek esetében az elmúlt napokhoz hasonló tendencia látszik, a befektetők továbbra is a technológiai és növekedési részvényeket adják inkább, a Nasdaq már közel 1 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,3 százalékkal. Ezzel szemben a Dow Jones mérsékelten emelkedik 0,1 százalékkal. Az eladói nyomás mögött továbbra is a kötvényhozamok emelkedése áll, és kiemelt figyelemmel követik ma a piaci szereplők majd Jerome Powell Fed-elnök beszédét, hogy milyen lépéseket tervez a jegybank a mostani trendek mellett.

usa2

Felemás nyitás jöhet a tengerentúlon

A kereskedés előtti adatok alapján vegyes nyitás jöhet az Egyesült Államokban: az S&P 500 és a Nasdaq enyhén lejjebb kerülhet 0,1 százalék körül, míg a Dow Jones esetében stagnálás várható. A tegnapi esések után ma Jerome Powell Fed-elnök beszédére várnak a befektetők, akik megnyugtató üzenetet szeretnének hallani a mostani kötvényemelkedésekkel kapcsolatban.

usa

Megroppantak a válság igazi nyertesei, akik őrült pénzeket kerestek a koronavírus árnyékában

A szűk egy évvel ezelőtt indult részvénypiaci rali éllovasainak számítottak a világ legnagyobb technológiai vállalatai, ami nem is véletlen, hiszen a megváltozott globális környezetben elképesztően jó teljesítményt tudtak nyújtani, míg számtalan vállalkozást földhöz vágott a válság. Az elmúlt időszakban azonban fordulni látszik az a bizonyos kocka, ami elsősorban az általános részvénypiaci trendekkel magyarázható, és bár ezek a cégek továbbra is brutális készpénztermelő képességgel bírnak, a jelenlegi helyzetben nem biztos, hogy csukott szemmel is jó befektetésnek gondolnánk őket.

Tovább a cikkhez

Megint 50 ezer dollár körül a bitcoin árfolyama

Az elmúlt napokban újra megindult felfelé a bitcoin árfolyama, és ismét 50 ezer dollár körül mozog már. A kriptopénz egyre szélesebb körben kezd elfogadottá válni, egyre több jel utal arra, hogy az arany szerepét kezdte el átvenni. 

btccn

Kiterítette lapjait az Erste Bank: közel 30 milliárdot buktak a koronavíruson

Csaknem 23 milliárd forintos adózott eredmény ért el a magyar Erste Bank 2020-ban úgy, hogy a céltartalékok 27 milliárd forinttal, a koronavírus miatt közvetlenül kieső bevételek közel 5 milliárddal rontották az eredményt. A hitelkihelyezések visszaestek a banknál, de a hitelállomány (részben a törlesztési moratórium miatt) így is csaknem 13%-kal nőtt. Az otthonfelújítási kölcsön megmozgathatja a hitelpiacot, már 1 milliárd forint feletti befogadásnál tartanak az Ersténél, várakozásaik szerint 200 milliárdosra nőhet ez a piac – hangzott el a bank mai online sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Mélyen alulteljesít ma a magyar tőzsde az európai mezőnyhöz képest

A BUX index egyre romló teljesítményt mutat, és az európai mezőny végén található. A vezető részvényindexek teljesítménye is romlott némileg, bár itt elsősorban a kötvényhozamok aggasztják a befektetőket. 

A BUX tagjai közül jelenleg a Waberer's, az Opus, az AutoWallis és az OTP szereplése a leggyengébb, itt mindenhol 2 százalék feletti mínuszok láthatóak. Tehát elsősorban a ciklikus papírok kerültek lejjebb, mint az autóipar, a logisztika és a bankszektor, amiket jobban érinthetnek a lezárások.

Edison: diszkonton forog a 4iG

Múlt hét pénteken, piaczárást követően tette közzé tavalyi negyedik negyedéves és 2020-as egész éves számait a 4iG, most a vállalat részvényeit követő Edison is értékelte a gyorsjelentést.

Tovább a cikkhez

Tovább romlik az OTP, esik a Masterplast

Az OTP részvényei már 3,4 százalékos mínuszban állnak 13 ezer forint körüli szinten, és év eleje óta így már 2,5 százalékkal került lejjebb.

otépé

Emellett esik a tegnap remekül teljesítő Masterplast, amelyre brutális 4876 forintos célárat jelölt ki a Kalliwoda Research, ma viszont már 6 százalékkal 2 340 forintra esett le az árfolyam.

masterplasstt

Jöhet a teljes lezárás, egyelőre az OTP és a Mol teljesít gyengén

Az Index információi szerint teljes lezárást rendelhet el a kormány húsvétig a meredeken emelkedő koronavírusos fertőzések miatt. A magyar tőzsde jelentősen alulteljesíti az európai részvényindexeket, a BUX index 1,4 százalékos mínuszban áll, elsősorban az OTP és a Mol gyengébb teljesítménye miatt. Ebben azonban szerepet játszik a kedvezőtlen nemzetközi hangulat is, mivel számos befektető aggódik az emelkedő kötvényhozamok és az infláció miatt. 

Az alábbi grafikonon jól látható, hogy a BUX index a mezőny végén található, míg a vezető európai részvényindexek csak mérsékelt mínuszban állnak. 

Az OTP 1,9 százalékkal került lejjebb 13 240 forintra, a bank gyorsjelentése holnap érkezik.

ozépé

A Mol pedig 1,5 százalékos mínuszban áll 2 180 forinton, az OPEC+ ma tartja szokásos havi találkozóját, amin döntenek majd az olajtermelés alakulásáról. Ennek lehet hatása még az árfolyamra.

molllj

A Richter és a Magyar Telekom sem teljesít jól ma, előbbi közel 1 százalékkal, míg utóbbi 0,6 százalékkal került lejjebb.

ricso
mttt

Gyengén kezdett az OTP és a régiós bankok

Az OTP részvényei nem kezdik jól a napot, már 1,6 százalékos mínuszban állnak, de egy rövid időre 2 százalék feletti is volt az esés. A növekvő koronavírusos fertőzések és az esetleges szigorítások miatt aggódnak a befektetők. A bank péntek hajnalban teszi majd közzé friss gyorsjelentését, egyelőre az látszik, hogy erős az OTP, de a válságnak voltak hatásai. 

otprész

A régiós bankok sem teljesítenek sokkal jobban, tehát nem elszigetelt hatásról van szó, bár az OTP a mezőny végén található.

Eséssel kezdtek az európai tőzsdék

A piacnyitást követően mérsékelt esések láthatóak a vezető európai részvényindexek tekintetében, a német DAX 0,3 százalékkal, a francia CAC 0,2 százalékkal, míg a brit FTSE 0,5 százalékkal került lejjebb. Máshol sem jobb a hangulat, lefelé korrigál a svájci, a belga, az olasz és a spanyol börze is. 

német

Mínuszban nyitott a BUX, új csúcson a harmadik hullám

A BUX mintegy fél százalékkal került lejjebb a nyitást követően, a magyar blue chipek közül az OTP 1,4 százalékos, a Mol 0,2 százalékos, míg a Magyar Telekom 0,1 százalékos mínuszban kezdett. A Richter azonban 0,3 százalékkal feljebb került. Rontja a hangulatot, hogy itthon új csúcsra tört a harmadik hullám, 6 278 az új fertőzöttek száma. Ezek nem állnak messze a legmagasabb korábbi adatoktól sem már.

buxnyiitt

Folytatódhat az esés a tőzsdéken

  • A vezető amerikai részvényindexek közül az S&P 500 és a Nasdaq is gyenge teljesítményt nyújtott tegnap, előbbi 1,31 százalékkal, míg utóbbi 2,7 százalékkal került lejjebb. A Dow Jones járt a legkevésbé rosszul, amely 0,39 százalékos mínuszban zárta a napot. A befektetők ezúttal is a technológiai részvényeket adták inkább, amit leginkább a kötvényhozamok ismételt emelkedése motivált. A legjobban pedig a koronavírus-járvány által sújtott szektorok szerepeltek, mint a sétahajózás vagy az olajipar. Elkezdődött az újabb 1 900 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag vitája a szenátusban is.
  • Az ázsiai tőzsdéken szintén esések láthatóak, a befektetőket a magasabb kötvényhozamok és az inflációs kilátások aggasztják, a sanghaji börze 2,3 százalékkal, a koreai Kospi 1,3 százalékkal, a japán Nikkei 2,1 százalékkal, a hongkongi tőzsde pedig 2,4 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai tőzsdék további eséseket vetítenek előre, míg a határidős DAX mínusz 0,3 százalékon áll.
  • Gazdasági adatok tekintetében ma magyar kiskereskedelmi adatok érkeznek decemberből, az ÁKK kötvényaukciót, az MNB egyhetes betéti tendert tart – utóbbival a jegybank módosítani tud az irányadó kamatlábon, és tavaly többször is élt ezzel az eszközzel. Az EU-ból szintén kiskereskedelmi, valamint foglalkoztatottsági statisztikák érkeznek, az Egyesült Államokból pedig a szokásos heti munkanélküliségi adatok.
  • Az olaj árfolyama 0,8 százalékkal emelkedett, a Brent típus ára hordónként 64,9 dolláron áll, míg a WTI 61,1 dolláron. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékkal 1717 dollárra emelkedett.
  • A forint árfolyama stagnál, egy euró jelenleg 364,2 forint, míg a dollár a 301,9 forintos szinten áll.

Többek között ma teszi közzé gyorsjelentését a Henkel, a Merck és a Costco is.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

A nagy pénzügyi összeomlás óta nem rettegtek ennyire az inflációtól Amerikában

2008 óta a legmagasabb szintre emelkedtek az amerikai inflációs várakozások, a befektetők a következő öt évben 2,5% feletti éves áremelkedési ütemre számítanak – írja a Bloomberg. Az utóbbi hetekben már jelentősebb emelkedést láttunk az amerikai hosszú hozamokban, ezzel párhuzamosan kezdtek magasabb inflációt árazni, mivel a többség arra számít, hogy folytatódik az amerikai gazdaság erőteljes kilábalása.

Tovább a cikkhez
teheran iran
bled_szlovenia
vakcina naptár
pf_tizmilliotanar
csehország prága
bill hwang
Kásler Miklós FB

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
bill hwang