Előfizetői tartalom

Itt a nagy meglepetés, jöhetnek a még magasabb olajárak

Portfolio
Tegnap tartotta szokásos havi találkozóját az olajkartell, ahol a legtöbb elemző előzetesen arra számított, hogy a tagországok megemelik majd a kitermelésüket az olajár január óta mutatott erős teljesítménye miatt. Emellett azt is várták, hogy Szaúd-Arábia felhagy áprilistól korábban önkéntesen vállalt további jelentős megszorításaival. Ehhez képest óriási meglepetésre a becsültnél jóval kisebb termelésnövelésben állapodtak meg az olajnagyhatalmak, és a szaúdiak is egy hónappal meghosszabbították a vállalásukat. Az olajárak így nagyobb raliba kezdtek, és ez az üzemanyagárakra is negatívan hathat majd.

Az előzetes várakozások alapján arra lehetett számítani, hogy az olajkartell tagországai napi 500 ezer hordóval emelik majd meg a kitermelésüket a következő hónaptól, illetve sokan gondolták, hogy Szaúd-Arábia is felhagy majd önkéntesen vállalt napi 1 millió hordós megszorításával áprilistól. Ehhez képest nagy meglepetésre azt jelentette be az OPEC, most már hivatalosan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés