GettyImages-1209215801
Üzlet

Itt a nagy meglepetés, jöhetnek a még magasabb olajárak

Portfolio
Tegnap tartotta szokásos havi találkozóját az olajkartell, ahol a legtöbb elemző előzetesen arra számított, hogy a tagországok megemelik majd a kitermelésüket az olajár január óta mutatott erős teljesítménye miatt. Emellett azt is várták, hogy Szaúd-Arábia felhagy áprilistól korábban önkéntesen vállalt további jelentős megszorításaival. Ehhez képest óriási meglepetésre a becsültnél jóval kisebb termelésnövelésben állapodtak meg az olajnagyhatalmak, és a szaúdiak is egy hónappal meghosszabbították a vállalásukat. Az olajárak így nagyobb raliba kezdtek, és ez az üzemanyagárakra is negatívan hathat majd.

Az előzetes várakozások alapján arra lehetett számítani, hogy az olajkartell tagországai napi 500 ezer hordóval emelik majd meg a kitermelésüket a következő hónaptól, illetve sokan gondolták, hogy Szaúd-Arábia is felhagy majd önkéntesen vállalt napi 1 millió hordós megszorításával áprilistól.

Ehhez képest nagy meglepetésre azt jelentette be az OPEC, most már hivatalosan is, hogy:

  • a legtöbb tagország nem emel majd kitermelésén áprilistól, ez alól egyedül Oroszország és Kazahsztán jelent kivételt, előbbi napi 130 ezer, utóbbi pedig napi 20 ezer hordóval emelheti majd a volument. Ez tehát a fele a korábban vártnak.
  • Szaúd-Arábia pedig egy hónappal meghosszabbítja a korábban önkéntesen vállalt napi 1 millió hordós megszorítást. A szaúdi energetikai miniszter pedig azt is mondta, hogy ezt majd fokozatosan vezetnék ki, és nem különösebben sietnek vele.

A nagyobb elemzőházak gyorsan reagáltak is a fejleményeket követően:

  • a Goldman Sachs 5 dollárral megemelte az olajárra vonatkozó előrejelzését, azaz szerintük a Brent árfolyama már az idei második negyedévben megütheti a 75 dollárt, míg a harmadikban a 80 dollárt.
  • a UBS pedig 75 dollárt jelölt ki a Brent számára az év második felében, míg a WTI típus hordónként 72 dollár körül alakulhat.

Az olajkartell fegyelmezett magatartása mellett az is fontos szerepet játszik az olajár alakulásában, hogy hogyan reagálnak a fejleményekre az amerikai palaolajtermelők, akik nagyon megégették magukat a koronavírus-járvány alatt. Egyelőre úgy tűnik, hogy ők sem igyekeznek fejvesztve emelni a termelésen, és fiskális fegyelmet mutatnak jelenleg.

A Brent árfolyama ma 1,5 százalékkal emelkedett 68,5 dollárra hordónként, idén pedig már több mint 30 százalékos pluszban van.

brttt

A WTI típus árfolyama pedig szintén 1,5 százalékkal emelkedett ma közel 65 dollárra, év eleje óta már 30 százalék feletti pluszban áll.

wettt

Az olaj- és üzemanyagár témában Portfolio Podcastot is készítettünk, ahol Szemán Ákos, a Portfolio elemzője Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipari elemzőjével beszélgetett.

Címlapkép: Yegor Aleyev\TASS via Getty Images

müller cecília mti
nicola sturgeon
izrael repulogepek
amerikaiak afganisztánban
usa kina versenges

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
GettyImages-1211246466 (4)