bull bear
Üzlet

A Dow pluszban, az S&P és a Nasdaq viszont mínuszban indította a hetet

Portfolio
Ázsiában ma mérsékeltebb elmozdulásokat láttunk, az európai tőzsdéken pedig túlnyomó részben pozitív hangulat uralkodott hétfőn, a magyar tőzsde is pluszban zárt. A tengerentúli tőzsdéken ezzel szemben eséssel indult a mai kereskedés, miután a befektetők mérlegelik az Archegos-ügy utóhatásait, amely többek szerint további hullámokat generálhat a piacon. Ezt a negatív hangulatot valamelyest sikerült lerázniuk magukról a részvénypiacoknak, de így is csak a Dow tudta kisebb erősödéssel indítani a hetet.

Mínuszban zárt az S&P és a Nasdaq is

A Dow indította egyedül erősödéssel a hetet az amerikai részvényindexek közül, végül 0,3%-os enyhe emelkedéssel zárt.

Az S&P-nek sikerült kicsit erősödnie, de végül a piros zónában ragadt, akárcsak a Nasdaq, amely 0,6%-os mínuszban fejezte be a mai napot.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Már csak a Dow van pluszban

A kereskedés vége felé közeledve egyre távolibbnak tűnik az lehetőség, hogy pluszban zárjon Amerika. A részvényindexek közül csak a Dow mutat enyhe emelkedést, a Nasdaq viszont már 0,85%-os mínusznál jár.

Erősödik a Dow és az S&P

Sikerült valamennyire lerázni a nyitást követő negatív hangulatot magukról az amerikai részvényindexeknek, mostanra a Dow 0,2%-os pluszban van, az S&P 500 pedig visszakapaszkodott legutóbbi záróértéke köré.

A Nasdaq azonban továbbra is mínuszban van, jelenleg 0,3%-kal került lejjebb múlt pénteki záróértékéhez képest.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,9 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül pluszban zártak, egyedül a Magyar Telekom került lejjebb 0,1 százalékkal, az OTP 0,2 százalékot emelkedett, a Mol 1,7 százalékot erősödött, a Richter pedig 1,8 százalékos pluszban zárt.

bux

Már lehet Teslát venni bitcoinért, de van itt egy kis bökkenő

Már bitcoinnal is lehet Teslát vásárolni, a hivatalos online felületen azonban fél óra alatt le is kell zárni a teljes tranzakciót.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde

Felpattant a magyar tőzsde, a BUX 1,5 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül emelkednek, a legjobban a Richter teljesít. Múlt pénteken egyébként pozitív véleményt fogalmazott meg az Európai Gyógyszerügynökség a Richter és a Mithra Pharmaceuticals új készítményére, ami az Európai Bizottság döntésétől függően 2021 második negyedévének végéig megkaphatja a forgalomba hozatali engedélyt az EU tagállamaiban. Ezzel pedig egy újabb fogamzásgátló készítménnyel bővülhet a Richter palettája, amit Drovelis márkanév alatt értékesítenek majd.

Eséssel nyitott Amerika

Eséssel nyitott a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,4 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,4 százalékot gyengült, a Nasdaq pedig 0,3 százalékot esett. A piaci hangulatra rányomja a bélyegét, hogy a mai beszámolók szerint egy nagy befektetési alap arra kényszerült, hogy nagy mértékben (30 milliárd dollár) zárjon pozíciókat, amely egyesek szerint további hullámokat küldhet végig a szélesebb értelemben vett piacon. Közvetlen érintettje egyébként az ügynek a Credit Suisse és a Nomura is, és bár egyik cég sem nevezete meg, hogy konkrétan melyik hedge fundról van szó, mindkét pénzintézet jelentős veszteségekre figyelmeztetett - ezt követően pedig mindkét vállalat részvényei közel 16 százalékot zuhantak.

dow

Nagy bejelentés a Visa-tól, robban a bitcoin árfolyama

A Visa hétfőn bejelentette, hogy engedélyezni fogja a USDC nevű stablecoin használatát a fizetési rendszerén végzett tranzakciók lebonyolításához.

Tovább a cikkhez

Ez a nagy kérdés: mire költik az emberek az állami ingyenpénzt?

Az első jogosultak már megkapták azt az 1400 dollárt, vagyis közel 430 ezer forintnak megfelelő összeget, amit az amerikai állam fizet a közel három hete elfogadott gigantikus, 1900 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomag részeként. A tét nem kicsi, több mint 400 milliárd dollárt fizethetnek ki az amerikaiaknak, nem mindegy, mikor és hogyan használják majd fel az állami ingyenpénzt. Tőkepiaci szempontból nagy hatása lehet annak, ha ebből több tízmilliárd dollár érkezik a tőzsdékre, a legutóbbi felmérések azonban azt mutatják, hogy az amerikaiak inkább megtakarítanának és adósságot törlesztenének.

Tovább a cikkhez

Menekülés Spongyabob elől - a mohóság mindent maga alá temetett!

Sokan próbáljuk meg szülőként elkerülni, hogy gyermekünk agysejt gyilkos rajzfilmeket nézzen, ami a többszáz csatornás TV-k, a streaming szolgáltatások és a YouTube idején nem egyszerű feladat, különösen a digitális oktatás kényszerű rabsága miatt. Ezek egyik legidegesítőbbike a Spongyabob nevű animációs sorozat, amelyik kultúrális hatása olyan nagy, hogy ezt a 2016-os választás idején az akkori Amerikai Elnök, Barack Obama is dicsérni volt kénytelen egy fiataloknak tartott kampányrendezvényen. Azonban még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy megmentse Hillary Clinton-t minden idők legkínosabb választási vereségétől. A műsor a Viacom szórakoztatóipari óriáshoz tartozik, amelyet szintén nem tudott megmenteni Spongyabob: a vállalat részvényei ugyanis több mint 50%-ot zuhantak mindössze három nap alatt. Szinte hajszálpontosan lemásolva az összeomlást, a Discovery TV társaság részvényei is hasonló drámai mértékben veszítettek az értékükből. Megnéztük a technikai elemzés segítségével, hogy mi áll a hirtelen jött események piaci hátterében.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Eséssel indulhat a hét a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,5 százalékos esése mellett, az S&P 500 x százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékos mínuszban indíthatja napot. A vasárnapi óraátállítás miatt itthoni idő szerint mától ismét 15:30-kor van az amerikai piacnyitás.

dowhati

Tépik a bitcoint

Felpattant a bitcoin árfolyama hétfőn, miután a Visa bejelentette, hogy engedélyezni fogja a USDC nevű stablecoin használatát a fizetési rendszerén végzett tranzakciók lebonyolításához. A Visa lépésében az az érdekes, hogy az ethereum blockchain segítségével kiküszöbölik azt a költségigényes tényezőt, hogy a kriptodevizát fiat valutára kelljen váltani a tranzakció során. Ez egy újabb lépés a bitcoin és a kriptodevizák mainstream elfogadása felé, amit a piac annak rendje és módja szerint le is reagált, jelenleg 3,7 százalékos pluszban van a bitcoin árfolyama, de a többi kriptodeviza árfolyama is jelentős emelkedést mutat.

bttc

Vegyes a hangulat Európában

Vegyes a piaci hangulat hétfő délelőtt Európában, a magyar tőzsde relatíve felülteljesítő ma. Kifejezetten gyengén teljesítenek ma a bankpapírok, miután a Credit Suisse figyelmeztetett, hogy jelentős veszteséget szenvedhet el egy amerikai ügyfele miatt.

Durva hullám söpör végig a tőzsdéken, ütik a bankok részvényeit

Alaposan megütötték több nagybank részvényeit a befektetők, miután a nagyobb pénzintézetek közül több is figyelmeztetett, hogy egy amerikai hedge fundhoz kapcsolódóan masszív veszteségeket szenvedhetnek el. Bár a szóban forgó hedge fundot senki nem nevezte meg, nagy valószínűséggel az Archegos Capitalról van szó.

Tovább a cikkhez

Ha beindul ez a lavina, végtelenül gyorsan maga alá temetheti a befektetőket

Az amerikai hozamemelkedés hatására a technológiai szektor átmeneti korrekciót szenvedett el február végén, melynek következtében még inkább nyilvánvalóvá vált: a tech piac szempontjából Cathie Wood és az ARK Invest közel olyan kockázat, mint a Biden adminisztráció által belengetett adóemelés. Sőt a kettő együtt armageddon szintű esést hozhat.

Tovább a cikkhez

Megvan a magyarázat, hogy mi okozhatott rejtélyes, vad mozgásokat kínai internetes részvényeknél

Vad mozgásokat mutattak múlt héten kínai internetes vállalatok amerikai tőzsdén kereskedett részvényei, ami mögött részben egy alap kényszerlikvidálásai állhatnak traderektől származó információk szerint. Vannak olyan szakértők azonban, akik szerint az esések túlzottak voltak és inkább technikai jellegűek, a fundamentumok ugyanis nem változtak a kínai internetes óriásoknál, így jó vételi lehetőséget teremtett most a papírok múlt heti mélyrepülése.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedéssel indult a nap Európában

Mérsékelten emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,4 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,3 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,1 százalékot emelkedett. A milánói tőzsde is feljebb került 0,2 százalékkal, a spanyol index pénteki záróértéke közelében jár. Az óvatos piaci hangulat részben annak tudható be, hogy a befektetőket aggasztja, hogy a koronavírus harmadik hulláma miatt újabb lezárások és szigorítások jöhetnek az európai országokban, ami lassíthatja a régió gazdasági kilábalásának ütemét. Franciaországban például vasárnap új idei csúcson volt az intenzív osztályon ápoltak száma, amellyel kapcsolatban Macron azt mondta, hogy valószínűleg szükség lesz további szigorításokra. Emellett romló számokról számoltak be Németországban, Lengyelországban, Belgiumban, Hollandiában és Ausztriában is. Ezzel szemben egyébként Olaszországban laposodott a járványgörbe, az cseheknél pedig jelentősen csökken a fertőzöttek száma a januári és februári csúcsok után.

dax

Felpattant a magyar tőzsde

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,6 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül pluszban indítják a napot, az OTP 0,7 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,9 százalékot emelkedett, a Richter 0,5 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,4 százalékot erősödött.

bux

Meghalt Petr Kellner, a magyar Telenor tulajdonosa

Szombaton helikopterbalesetben életét vesztette Alaszkában öt személy, köztük a leggazdagabb cseh üzletember, Petr Keller, írja a The New York Times.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap Európában

  • Emelkedéssel zártak múlt pénteken a vezető amerikai részvényindexek a Dow 1,4 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 1,7 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 1,6 százalékot erősödött. A jó hangulatot elsősorban az táplálta, hogy az amerikai inflációs adat a vártnál kisebb árnyomást mutatott, ez pedig enyhítette a kamatemelési aggodalmakon. (Azért a tízéves amerikai államkötvény hozama így is emelkedett, 1,67 százalékra.)
  • Az ázsiai piacokon ezzel szemben már vegyes volt a kereskedés képe hétfőn, a japán Nikkei 0,5 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji tőzsde 0,4 százalékot erősödött, a hongkongi index azonban 0,4 százalékot esett. Ázsia más részein is felemás volt a hangulat, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékkal, az ausztrál tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai indexek esnek, míg a határidős DAX alapján a német tőzsde pénteki záróértéke közelében nyithat.
  • Gazdasági adatok szempontjából hétfőn csak a külkereskedelmi forgalom részletes adatát közli a KSH, de várhatóan az nem fogja megrengetni a piaci hangulatot.
  • Az olaj árfolyama esik ma reggel, a Brent jegyzése 1,9 százalékos gyengülést követően 63,4 dolláron áll, míg a WTI típus árfolyama 2,1 százalékkal került lejjebb, így 59,6 dollár egy hordó ára. Az olaj árfolyamának esése részben annak tudható be, hogy kiszabadult a hajó, amely egy hétig blokkolta a Szuezi-csatornát, így az olajtankerek újra használhatják az átjárót.
  • Az arany árfolyama is mérsékelten esik, jelenleg 1727,7 dollár a sárga nemesfém unciánkénti ára.
  • A forint árfolyama gyengülést mutat, egy euró 362,8 forintba kerül, míg a dollárért 308,1 forintot kérnek.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

kásler miklós miniszter
phone
pf_patika_gyogyszertar
magyar zászló eu európai unió brüsszel vétó

Kiszámoló Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
phone