poor karoly sdsys stiller ákos
Üzlet

Rohamtempóban hódít az online számlafeldolgozás Magyarországon

Portfolio
Az érintés nélküli számlafeldolgozás sokkal elérhetőbb most Magyarországon, mint eddig bármikor. Az elmúlt időszak digitalizációs előretörése csak felerősítette ezt a folyamatot és fejlődést – mondta el előadásában Poór Károly, a SDSYS Zrt. cégvezetője a Portfolio CFO Meetup 2021 online rendezvényén. A szakember szerint a NAV eszámlája áttörést hozott, 2-3 év múlva robusztus növekedés jöhet ezen a piacon.

Poór Károly, a SDSYS Zrt. cégvezetője előadásában az érintés nélküli számlafeldolgozás előnyeiről és tudnivalóiról beszélt előadásában:

Az érintés nélküli számlafeldolgozás sokkal elérhetőbb most Magyarországon, mint eddig bármikor. Az elmúlt időszak digitalizációs előretörése csak felerősítette ezt a folyamatot és fejlődést.

Óriási a kínálat a vállalatok számára, sok beszállító és rendszer közül tudnak választani.

Az online számlázás kapcsán kiemelte a NAV szerepét. 2018 óta a NAV elkéri a számlaadatokat, a pénztárgépeket bekötötték a központi rendszerbe. Ezek az információk tehát már online elérhetőek a NAV rendszerében. 

Az online számlázásban új elemként jelent meg a számla kettéválása, ez megadja arra a lehetőséget, hogy Magyarországon a teljes számlázási forgalom is el tud indulni online térben akár.

Kitért arra, hogy amennyiben a NAV adatait már az iktatás során felhasználják, akkor 1-2 hónapon belül a belföldi számlák rögzítésének munkafolyamata nagyon hatékonnyá és automatikussá tud válni. Hátránya ugyanakkor ennek a rendszernek, hogy a NAV rendszere csak a magyar nyelvű számlákat látja.

Hibrid, időtálló rendszerre van szükség: ma már sokkal több az elektronikus számla, de sok még a papír alapú számla is. A NAV elektronikus számlája kiválthatja a papír alapú, PDF alapú és elektronikus számlákat is, de ehhez az átálláshoz idő kell. Véleménye szerint 2-3 év múlva tud nagy erővel elindulni az eszámla. Addig is a hibrid megoldást nyújtó rendszerekre érdemes alapozni.

Érdekességképp elhangzott, hogy az analóg számlafeldolgozás 70 másodperc/számlába telik, míg a digitális 20 másodpercbe, tehát jelentős gyorsulást lehet elérni és nem utolsó sorban időt spórolni átállással. 500 számla esetén ez 9,7 órányi megtakarítás.

sdsys1

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

bill melinda gates
ferencpapa
gazdasági kilátások cégvezető
Ukrajna
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
GettyImages-1279143661