sanfrancisco_bayarea
Üzlet

Felbukkant a dupla mutáns koronavírus az Egyesült Államokban, ami az indiai fertőzések felfutásáért felelhet

Portfolio
A Stanford Egyetem kutatói öt új esetet regisztráltak „dupla mutáns” koronavírus által okozott fertőzésre San Francisco területén, ami aggasztó, mivel a félelmek szerint fertőzőképesebb lehet és ellenállhat a jelenlegi vakcináknak - írja a CNBC.

Az új koronavírus-variánst először Indiában fedezték fel és ennek tulajdonítják, hogy ismét jelentősen megugrottak az új fertőzések Mumbai környékén azután, hogy hónapok óta csökkenő tendenciát mutattak a megbetegedések. A két mutáció, az E484Q és az L452R korábban külön-külön előfordultak a különböző variánsoknál, de most már együttesen is jelen vannak, egy koronavírus-variánsban – mondta el Benjamin Pinsky, a Stanford virológusa, aki először azonosította a dupla mutáns koronavírust az Egyesült Államokban.

Hozzátette, hogy arról van információ, hogy ezek a mutációk külön-külön hogy működnek, de arról még nincs, hogy a kombinációjuk hogyan változtatja meg a vírust. Más variánsoknál az L452R mutáció fertőzőképesebbé, könnyebben átadhatóvá tette a vírust és vannak arra utaló bizonyítékok, hogy az antitestek nem ismerték fel a variánst, ami csökkenti a vakcinák hatékonyságát. Az E484Q mutáció szintén kevésbé volt érzékeny a semlegesítő antitestekre. Még korai megmondani, hogy a dupla mutáns koronavírus könnyebben fertőz-e, de a két mutáció tulajdonságai alapján arra lehet számítani, hogy igen és hogy az antitesteket is könnyebben elkerülik - véli a virológus.

Nem csak a vakcinák, de a kezelések hatékonyságát is ronthatják a mutációk, az Eli Lilly bamlanivimab nevű készítménye például kevésbé bizonyult hatásosnak az új variánsok ellen.

A kaliforniai egyetem tudósa, Peter Chin-Hong szerint ezek a mutációk pont a vírus azon részét érintik, amelyek a legaggasztóbbak, azokat a receptorokat, amelyekkel a vírus bejut a sejtekbe. Ezek a mutációk nagyon hasonlóak azokhoz a variánsokhoz, amelyekről már lehet tudni, hogy könnyebben terjednek, vagy megkerülik az oltások hatását.  

Címlapkép: Getty Images

mullercecilia
vakcina
erdogan törökország
varsó lengyelország
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó
Online előadás
Trendi, vagy nem trendi? Ez itt a kérdés
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
bull