bullbear
Üzlet

Nem tud fékezni Amerika, ma is meneteltek az indexek

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken rossz volt a hangulat pénteken, miután a kínai infláció a vártnál nagyobb mértékben nőtt márciusban. Az európai tőzsdéket leginkább az iránykeresés jellemezte ma, a magyar tőzsde azonban alulteljesítő volt, ami részben az OTP gyenge teljesítményének volt betudható. A tengerentúli tőzsdéken fokozatosan javult a hangulat napközben.

Tovább javult a hangulat a zárásra

A Dow Jones index végül közel 300 pontos, 0,9%-os emelkedéssel fejezte be a napot, az S&P-500 és a Nasdaq pedig 0,4%-kal erősödött a nap végére.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Úgy zsákolják a részvényeket, hogy az már fáj

Az elmúlt öt hónapban több pénz ment részvényalapokba, mint előtte 12 év alatt összesen – idézi a Bank of America friss felmérését a CNBC. Egyre többen várják a korrekciót a piacon, de a végén mindig csalódniuk kell, megállíthatatlanul törnek előre az indexek.

Tovább a cikkhez

Kicsit tovább javul a hangulat Amerikában, de mindenki inkább a hétvégét várja

A Dow Jones index most 0,26%-os pluszban van, ugyanakkor kicsit tovább javult a hangulat az utóbbi órákban, az S&P-500 most szintén 0,3%-os, a Nasdaq pedig 0,2%-os pluszban áll.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül mínuszban zártak, az OTP 2 százalékot esett, míg a Mol 0,1 százalékot gyengült, a Richter 0,7 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom pedig csütörtöki záróértéke közelében fejezte be a kereskedést.

bux

Felemás nyitás Amerikában

Vegyes nyitás láttunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,2 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 stagnál, míg a Nasdaq 0,4 százalékot esett. A technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq alulteljesítése részben azzal magyarázható, hogy a kötvényhozamok ismét elkezdtek fölfelé kúszni, a 10 éves hosszúhozam a tegnapi 1,63 százalékról 1,67 százalékra ugrott azt követően, hogy a ma reggeli adatok szerint Kínában a vártnál nagyobb mértékben nőtt az infláció. Bár Kína gazdasága relatíve gyorsan felpattant a koronavírus-válságból, azonban egy esetlegesen tartósan magas kínai infláció a globális gazdaságba is átgyűrűzhet, ami jegybanki lépéseket válthat ki. Mindeközben kijöttek a friss amerikai adatok is, melyek szerint a termelői árak 1 százalékkal nőttek az Egyesült Államokban márciusban, ami szintén magasabb volt, mint amit az elemzők vártak.

dow

Történelmi csúcsra szárnyalt a Masterplast

Nagyot emelkedett a mai kereskedésben a Masterplast árfolyama az átlagosnál erősebb forgalom mellett, és történelmi csúcsot döntött a részvény. Friss hír nem látott napvilágot a céggel kapcsolatban, a jó növekedési kilátásokkal rendelkező vállalatra a napokban érkezett egy elemzői céláremelés.

Tovább a cikkhez

Bálnavadászat: a Gamestop és az Archegos sztori közös pontja

A tőkepiaci bálnavadászat akkor kezdődik, amikor egy piaci szereplőnek túlfeszített állapotba kerül egy túlméretezett pozíciója. Ha egy ilyen, jellemzően tőkeáttételes pozíció átesik a halálponton, akkor jön a kényszerlikvidálás, ami a mostani, egyensúlytalanság-fokozó piaci mechanizmusok közepette félelmetesen zajlik le. Nagyon gyorsan tud ugyanis hatalmasat mozdulni az árfolyam. Idén ez történt a Gamestop és az Archegos esetében is.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás jöhet Amerikában

Vegyes nyitás jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,2 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,1 százalékos pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal kerülhet lejjebb. Az S&P 500 egyébként tegnap új csúcson zárt, ami az idei évben már a 19. ilyen alkalom volt.

dowhati

Példátlan újjáépítés jöhet az Egyesült Államokban – Így tudsz belőle profitálni!

Nyolc év alatt összesen 2000 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési és gazdasági újraindítási programot jelentett be március végén Joe Biden amerikai elnök - az 1929-32-es gazdasági világválságot követő New Dealhez hasonló program célja, hogy az USA az infrastruktúra fejlesztésével lábaljon ki a válságból. Elsősorban a közlekedési infrastruktúrát, a közműhálózatot, a szélessávú internethálózatot és a feldolgozóipart fejlesztenék – ennek apropóján most megnéztük, mi is a helyzet pontosan az amerikai infrastruktúrával, tényleg olyan rossz-e a helyzet, hogy indokolt ez a példátlan stimulus. Természetesen a befektetések oldaláról is meg lehet fogni a dolgot, számos olyan tőzsdén jegyzett vállalat van ugyanis, amelyek jelentősen profitálhatnak az építkezések és az infrastruktúrafejlesztés beindulásából.

Tovább a cikkhez

Esik a magyar tőzsde

A délután első felére ráfordulva továbbra is gyengén teljesít a magyar tőzsde, ami elsősorban az OTP gyenge teljesítményének tudható be. A forgalom az OTP-ben ma 1,2 milliárd forintos, amivel ma szokásosan a legforgalmasabb papír a Budapesti Értéktőzsdén, azonban az elmúlt 30 nap átlagához viszonyítva ma alacsonyabb forgalom látható.

Az OTP egyébként régiós szinten is alulteljesítő ma.

Ütik a TUI-t

Alaposan megütötték ma a TUI-t, miután az utazási és turisztikai cég egyik járata technikai hiba miatt 1200 kilóval magasabb tömeggel szállt fel, mint kellett volna. A vizsgálatok szerint a "Miss" jelzővel regisztrált utasokat a IT rendszer gyermeknek tekintette, így a gép jóval nehezebb volt, mint amit a rendszer kiszámolt, így a gép kapitánya félrevezető információkat kapott a felszálláshoz. Baleset végül nem történt, viszont a légi balesetekért felelős brit kormányhivatal komoly incidensnek nevezet az esetet.

A TUI árfolyama ma 6,5 százalékkal került lejjebb, míg idén 31,8 százalékos pluszban van.

tui

Iránykeresés a tőzsdéken, lefordult a BUX

Mérsékelt elmozdulásokat látunk ma délelőtt az európai tőzsdéken, BUX alulteljesítő ma, a hazai blue chipek közül az OTP teljesít a leggyengébben. Több fontos gazdasági adat érkezett ma, a német és a francia ipari termelés is meglepetésszerűen csökkent, míg a spanyol stagnált februárban, részben a koronavírus járványnak betudhatóan. Ami viszont pozitív hír volt, hogy a német export tovább javult februárban, még az újabb lezárások ellenére is.

Új csúcson néhány tech nagyágyú! - Folytatódik a trend?

Az első negyedév második fele a gyakran emlegetett rotációról szólt, amelynek során a növekedési részvényekből az értékalapon kezelt papírokba került át a magának utat kereső tőke. Ennek megfelelően a legismertebb technológiai cégek árfolyama is jelentős korrekcióba került. Bár a többségüktől további alulteljesítést vártunk, többen is új csúcsra tudtak futni az elmúlt napokban. Volt köztük olyan, amivel kapcsolatban korábban is optimisták voltunk, de olyan is, amelyik meglepetést tudott okozni. Technikai elemzés.

Tovább a cikkhez

További forrásbevonást és 230 milliárd feletti árbevételt tervez az AutoWallis 2021-ben

Komoly tervekkel lépett a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) az AutoWallis. A cégcsoport eredményeit jól mutatja, hogy 2020-as teljesítményükre alapozva a BÉT Legek díjátadóján nemrég elnyerték az „Az év alaptőke-emelése” díjat. De milyen irányokban akarnak tovább fejlődni, és mennyire nevezhető példának a cég a BÉT fejlesztési stratégiája szempontjából? Erről kérdeztük Végh Richárdot, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatóját és Ormosy Gábort, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatóját.

Tovább a cikkhez

Vegyes nyitás Európában

Vegyes képet mutatnak az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos esése mellett, az CAC 0,1 százalékkal került feljebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot emelkedett. A milánói börze feljebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde tegnapi záróértéke közelében jár. Egyik oldalról a befektetők optimisták a gazdasági kilábalással kapcsolatban, azonban a régió vakcinaprogramjával kapcsolatos aggodalmak továbbra is ott vannak a háttérben. Több fontos makroadat is érkezett ma, a német ipari termelés váratlanul 1,6 százalékkal csökkent februárban, pedig az elemzők 1,5 százalékos növekedésre számítottak.

dax

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel vágott neki a pénteki kereskedésnek a magyar tőzsde, a BUX 0,1 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, az OTP 0,4 százalékot esett, míg a Mol 0,5 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,3 százalékot gyengült, a Magyar Telekom árfolyama pedig stagnál.

bux

Mérsékelt elmozdulással indulhat a pénteki kereskedés Európában

  • A vezető amerikai részvényindexek emelkedtek tegnap: a Dow Jones 0,2 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,4 százalékot erősödött, amivel az index új történelmi csúcson zárt, a Nasdaq pedig felülteljesítő volt a maga 1 százalékos emelkedésével. Jól teljesítettek a technológiai részvények, míg az olajtársaságok továbbra is gyengélkedtek. Az emelkedést segítette, hogy ismét csökkennek a kötvényhozamok, ugyanakkor kevésbé kedvező jel volt, hogy a heti új segélykérelmek száma 744 ezer volt az elemzők által várt 694 ezerhez képest.
  • Az ázsiai piacokon jellemzően estek pénteken, miután Kínában a friss adatok szerint a vártnál nagyobb mértékben nőtt az infláció, ami sokak szerint idővel magával hozhat akár egy jegybanki szigorítást. A sanghaji tőzsde 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a japán Nikkei 0,6 százalékot emelkedett, a hongkongi tőzsde pedig 0,9 százalékot gyengült. Ázsia más részein is a kedvezőtlen hangulat volt jellemző, dél-koreai Kospi 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri részvényindex 0,1 százalékot gyengült.
  • A határidős amerikai részvényindexek minimális elmozdulást mutatnak, míg a határidős DAX mérsékelt, 0,1 százalékos pluszt vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • Itthon ma reggel jön a márciusi inflációs adat, mely már a tavaszra várt kiugrás előjeleit hozhatja. A februári 3,1 százalékról várhatóan emelkedik majd a pénzromlási ütem, de még nem éri el a csúcsot, a szakértők áprilisra és májusra várják a tetőzést. Ugyanakkor már a márciusi adat érdekes lesz, mekkora áremelkedéssel indul a nehéz időszak. Ha a vártnál nagyobb lesz a drágulás, akkor az a forintra is hatással lehet, hiszen tartósan magas infláció mellett kamatemelésre kényszerülhet az MNB. A statisztikai hivatal a kiskereskedelem februári adatait is publikálja a hét utolsó munkanapján, a Pénzügyminisztérium pedig az államháztartás márciusi helyzetének összefoglalását publikálja. Kínában az inflációs adat érkezett péntek reggel, míg Németországban az ipar és a külkereskedelem friss helyzetéről számolnak be.
  • Az olaj árfolyama további 0,6 százalékkal került lejjebb, így egy hordó Brent ára jelenleg 63,1 dolláron áll, míg a WTI típusé 59,5 dolláron. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékos mínuszban áll 1750,3 dolláron.
  • A forint ma reggel vegyes mozgásokat mutat, az euróval szemben stagnál a hazai fizetőeszköz, így egy euró ára 358,4 forint, míg a dollárral szemben mérsékelten gyengül, így a jegyzés a 301,2 forintos szinten áll.
makronaptár0405

Címlapkép: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-1211246431 (3)
challenger 2
musk
építkezés építési anyagok
VargaM
erste klub befektetes
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
astrazeneca_vakcina_oltoanyag