frankfurt
Üzlet

Amerikai tőzsdék: nincs fordulat

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken kedvezőtlen volt a hangulat hétfőn, miután ismét előtérbe kerültek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aggodalmak azt követően, hogy az egyik kínai járványügyi szakember arról beszélt, hogy a kínai oltóanyagok hatékonysága alacsony. Európában ezzel szemben vegyes volt a hangulat, a magyar tőzsde délutánra lefordult és végül mínuszban zárt. A nemzetközi hangulatnak megfelelően az amerikai tőzsdék is gyengén indítják a hetet, lefordultak a vezető indexek. Sűrű lesz egyébként ez a hét a tőzsdéken, hiszen számos kiemelt fontosságú makroadat mellett elindul az első negyedéves gyorsjelentési szezon is az Egyesült Államokban.

Gyenge teljesítmény a tengerentúlon

A nyitás óta nem tudtak fordítani a lejtmeneten az amerikai tőzsdék. Mindhárom vezető részvényindex a negatív tartományban jár. A Dow Jones 0,18%-ot veszített értékéből, az S&P 500 index 0,07%-kal került lejjebb, a Nasdaq esetében 0,41% a mínusz.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,2 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül estek ma, az OTP 1,5 százalékkal került lejjebb, míg a Mol és a Magyar Telekom 1 százalékot gyengült, a pedig Richter 1,1 százalékos mínuszban zárt.

bux

Gyenge nyitás Amerikában

Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,1 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot esett. A héten a befektetők figyelme a vállalati gyorsjelentések felé irányul majd, amelyek további bizonyítékkal szolgálhatnak az egyik nagy befektetői aggodalomhoz: hogy a gazdaság adott esetben túlpörög, kilő az infláció, és a Fed idő előtt változtathat a laza monetáris politikáján, bár hozzá kell tenni, hogy Jerome Powell Fed-elnök már többször fogadkozott, hogy erre addig nem fog sorra kerülni, amíg a munkaerőpiac talpra állása teljes nem lesz.

dow

Goldman Sachs: Megugró infláció mellett ezek a részvények lehetnek a nagy nyertesek

Gyengén indítják a hetet a tőzsdék, viszont a hét későbbi részében több izgalmas esemény is lesz, egyrészt kedden publikálják a márciusi inflációs adatot az USA-ban, szerdán pedig az amerikai nagybankok elindítják az első negyedéves gyorsjelentési szezont. A Goldman Sachs elemző arra számítanak, hogy a infláció megugorhat a következő hónapokban, és erre az esetre megjelöltek néhány olyan részvényt, amelyek számára ez a környezet kedvező lehet.

Tovább a cikkhez

Ezeket a részvényeket veszik az intézmények!

Az intézményi vételek az egyik legbiztosabb táptalaját jelentik az emelkedő trendeknek. Amikor a fontosabb alapkezelők, befektetési bankok, nyugdíjpénztárak befektetési bizottságai vagy befolyásosabb portfólió menedzserei egy-egy részvény portfóliókba történő behelyezéséről hoznak döntést, hetekre, hónapokra képesek megsegíteni az árfolyamot. Bár az algoritmusok sokat segítenek abban, hogy a vételi megbízásokat időben szétterítsék, a grafikonon sokszor vannak árulkodó jelek arról hogy az intézmények megkedvelték a kérdéses papírokat. Ez gyakran akkumulációban ölt testet és a technikai elemzés segítségével néhány olyan részvényt nézünk meg, ahol ez most tapasztalható is.

Tovább a cikkhez

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,2 százalékos gyengülése mellett, az S&P 500 0,2 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékos mínuszban nyithat. Annak ellenére indulhat mérsékelt eséssel a kereskedés Amerikában, hogy vasárnap az amerikai jegybank elnöke, Jerome Powell valamelyest megnyugtatta a piacot, mikor arról beszélt, hogy "nagyon valószínűtlen”, hogy az idén kamatot emeljen a Fed. A szakember ezzel megerősítette a legutóbbi kamatdöntést követő kommunikációjukat arról, hogy fenntartják majd a laza monetáris politikát.

dowhati

Moody's: rekordévet hozott a koronavírus az európai alapkezelőknek, de borús a jövő

Rekordévük volt tavaly az európai intézményi alapkezelőknek, nem kis részben a koronavírus elleni oltási kampányok táplálta befektetői derűlátás eredményeként - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban bemutatott tanulmányában.

Tovább a cikkhez

A DIGI megvásárlása csak a kezdő lépés, várhatók még akvizíciók a 4iG-nél

Március végén jelentette be a 4iG, hogy megvásárolná a hazai távközlési piac egyik meghatározó vállalatát, a DIGI-t. A tranzakció inkább egy kezdő lépés, és nem a folyamat vége, a 4iG további akvizíciókat hajtana végre, pozícióit nemcsak a távközlésben, de az IT-ban, az űriparban és a kapcsolódó védelmi területeken is erősítené a vállalat, mondta el a Portfolio-nak Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója és nagytulajdonosa, aki beszélt a T-Systems-szel folytatott rivalizálásról, az állami megrendelésekről, a cégcsoport holdingosodásáról, az osztalékfizetésről és a nemzetközi terjeszkedésről is, ezzel kapcsolatban a cégvezető elmondta, hogy a vállalat olyan fintech fejlesztésen is dolgozik, ami nemcsak régiós viszonylatban, hanem európai vagy akár globális szinten is versenyképes termék lehet.

Tovább a cikkhez

Több mint tíz milliárd dolláros gigaüzletet kötött a világ legnagyobb olajtársasága

Több mint tíz milliárd dolláros gigaüzletet kötött egymással a világ legnagyobb olajtársasága, a Saudi Aramco és az energiaipari befektetésekkel foglalkozó EIG által vezetett konzorcium. Ennek keretében a befektetők 49 százalékos sajáttőke-részesedést kapnak egy új, Aramco Oil Pipelines elnevezésű vállalatban, valamint 25 évre szóló jogot az Aramco stabilizált kőolajat szállító vezetékhálózatán keresztül továbbított olaj továbbításáért fizetendő díjra.

Tovább a cikkhez

Az irányt keresi a magyar tőzsde

Múlt pénteki zárértéke közelében indítja a hétfő délutánt a BUX, bár az európai indexekhez képest még így is relatíve felülteljesítőnek számít. A hazai blue chipek felemás képet mutatnak, a legjobban a Mol teljesít, az összes indexkomponens közül viszont kiemelkedik a Masterplast, amely átlag feletti forgalommal emelkedik és az OTP után a legforgalmasabb részvény a magyar tőzsdén.

Új történelmi csúcsra rántották a magyar tőzsde sztárpapírját

Nagyot emelkedett a mai kereskedésben a Masterplast árfolyama az átlagosnál erősebb forgalom mellett, és történelmi csúcsot döntött a részvény. Friss hír nem érkezett a cégtől, viszont az elmúlt napok ralijával az árfolyam elérte az MKB elemzőjének múlt héten megadott célárát.

Tovább a cikkhez

Esésben az európai tőzsdék

Kedvezőtlen hangulatban telik a hétfő délelőtti kereskedés az európai tőzsdéken, a BUX is lefordult mostanra. Gyengén teljesítenek ma a bankpapírok, az olajcégek és az autógyártók is. Ezzel szemben a jellemzően defenzívnek közműcégek kifejezetten jól teljesítenek.

Vegyes nyitás az európai tőzsdéken

Felemás képet mutatnak az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos emelkedése mellett, a CAC stagnál, míg a FTSE 100 0,3 százalékot esett. A milánói börze lejjebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,4 százalékot esett. A befektetők ma kivárhatnak, hiszen a héten több, piacmozgató erejű gazdasági adat érkezik és elindul a vállalati gyorsjelentési szezon is. Mindeközben az látszik, hogy Európában továbbra is egyenetlen a koronavírusból való kilábalás, Angliában például mától kezdve kinyithatnak a sörkertek, a kültéri éttermek, a fodrászok és más üzletek is, eközben viszont Hollandiában újabb két hétig marad az éjjeli kijárási korlátozás és más intézkedések.

dax

Elárulták a fiatalok, miért lepték el egyik napról a másikra a tőzsdéket

Friss felmérések azt mutatják, hogy elsősorban a megnövekedett szabadidőnek köszönhető, hogy a fiatal befektetők ellepték a tőzsdéket. Az adatokból az is kiderül, hogy sokan közülük a közösségi médiából szereznek pénzügyi tanácsot - derül ki a Financial Times cikkéből.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom került lejjebb 0,7 százalékkal, az OTP 0,3 százalékot emelkedett, a Mol 0,7 százalékot erősödött, a Richter pedig 0,3 százalékos pluszban indítja a hetet.

bux

Új időszak indul a tőzsdéken, vállalati sztoriktól lesz hangos a Wall Street

Mozgalmas időszak előtt állnak a tőzsdék, hiszen a héten elindul az első negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, de közben több fontos gazdasági adat is érkezik majd, többek között kedden a sokak által várt amerikai inflációs adat.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt eséssel indulhat a hét a tőzsdéken

  • A vezető amerikai részvényindexek emelkedéssel zártak múlt pénteken: a Dow Jones 0,9 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 0,8 százalékot erősödött, a Nasdaq pedig 0,6 százalékos pluszban zárt. Ezzel mind a Dow, mind pedig az S&P 500 új történelmi csúcsra emelkedett. Ezen a héten több fontos esemény is lesz, amely megmozgathatja a piacokat, egyrészt publikálják a márciusi inflációs adatokat, többek között az Egyesült Államokban is, valamint a héten indul az első negyedéves gyorsjelentési szezon is, amelyet szokás szerint az amerikai nagybankok indítanak, szerdán jelent majd a Goldman Sachs, a JP Morgan és a Wells Fargo.
  • Az ázsiai piacokon jellemzően estek hétfőn, miután a régióban ismét fellángoltak a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak azt követően,hogy a kínai járványügy feje, Gao FU szombaton beszélt arról egy nyilvános fórumon, hogy az intézet már dolgozik azon, miképpen tudná orvosolni az elérhető kínai vakcinák esetében azt a problémát, hogy nem bírnak kellően magas hatékonysággal. A sanghaji tőzsde 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a japán Nikkei 0,6 százalékot esett, a hongkongi tőzsde pedig 0,7 százalékot gyengült. Ázsia más részein is negatív hangulat uralkodott, a dél-koreai Kospi stagnált, míg a szingapúri tőzsde 0,5 százalékot esett, az ausztrál index pedig 0,3 százalékkal kerül lejjebb.
  • A határidős amerikai részvényindexek lejjebb kerültek, míg a határidős DAX mérsékelt, 0,1 százalékos mínuszt vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • A hét első napja még csendes lesz az adatok és események szempontjából, csak az Eurostat közli a kiskereskedelem februári összefoglaló adatait az uniós országokból. A magyar fogyasztási statisztika kifejezetten gyenge volt februárban, most megtudjuk, hogy ez mennyire tekinthető általánosnak Európában.
  • Az olaj árfolyama 0,4 százalékkal került lejjebb, így egy hordó Brent ára jelenleg 62,9 dolláron áll, míg a WTI típusé 59,2 dolláron. Az arany árfolyama unciánként 0,3 százalékos mínuszban áll 1737,4 dolláron.
  • A forint ma reggel erősödik a vezető devizákkal szemben, így egy euró ára 357,8 forint, míg a dollár jegyzése a 301 forintos szinten áll.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

challenger 2
musk
építkezés építési anyagok
VargaM
erste klub befektetes
GettyImages-1211246431 (3)
crocs
andrzej duda klaus iohannis
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
musk