munkahelyet vesztett nő leépítés munkanélküliség
Üzlet

Évek munkáját rombolta le a koronavírus, sok nő esett ki a munkahelyéről

Portfolio
Úgy tűnt, hogy 2015 és 2019 között elindult egy pozitív változás a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolása terén, a vezetői és felsővezetői székekben ülő nők aránya a vállalatokban 23%-ról 28%-ra nőtt, míg az igazgatói és vezérigazgatói szerepkörökben 17-ről 21%-ra. A koronavírus azonban számos nőt állított választás elé, a munkahelyen és a magánéletben fokozódó elvárások és nyomás sok esetben a munkahelyek elhagyásához vezettek a nők esetében. A McKinsey elemzése szerint tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az a munkaerőpiac, ahova a munkájukat és karrierjüket feladó nőknek vissza kell térniük, már nem lesz ugyanaz, mint amit otthagytak.

Világszerte nagy kihívás elé állította a nőket a koronavírus a munkahelyen és otthon egyaránt. Nőtt a munkahelyi nyomás, nőtt az otthoni szerepkörrel kapcsolatos elvárás, mindez pedig nagyban lerombolta az elmúlt években látott előrehaladást a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolásában.

A McKinsey az elmúlt hónapokban több cikkben, tanulmányban is foglalkozott azzal, milyen hatással volt a nők helyzetére a koronavírus, legfrissebb írásukban néhány fontosabb ábrán keresztül mutatják be a változásokat:

2020 elején az amerikai női dolgozók aránya, ha lassan is, de jó úton haladt felfelé a vállalati szférában: 2015 és 2019 között a vezetői és felsővezetői székekben ülő nők aránya a vállalatokban 23%-ról 28%-ra nőtt, míg az igazgatói és vezérigazgatói szerepkörökben 17-ről 21%-ra. A McKinsey megjegyzi, hogy bár a női vezetők aránya lassan, de emelkedik, továbbra is alulreprezentáltak ezekben a munkakörökben, különösen a színes bőrű hölgyek.

mkkinsey1

Változást hozott a koronavírus abban is, hány nő hagyja ott a munkahelyét. A McKinsey 2015 óta végez felmérést arra vonatkozóan, hány alkalmazott hagyja ott a cégét, és mindeddig a munkahelyükről kilépő férfiak aránya magasabb volt a nőknél.

Ez tavaly változott, ugyanis a nők sokkal magasabb arányban távoztak munkahelyükről. A felmérésben résztvevő minden négy nő közül egy azt fontolgatta, hogy otthagyja munkáját (vagy legalábbis leépíti azt a munkaórák vagy felelősség tekintetében), a férfiak körében ötből egy fontolgatta ugyanezt. A legnagyobb kihívás elé egyértelműen a dolgozó anyukák, a vezető pozícióban lévő nők és a fekete bőrű nők kerültek. Különösen azon nők fejében érlelődött jobban a váltás vagy kilépés lehetősége, ahol a családban 10 évnél fiatalabb gyerek van. Ezeknél a nőknél a kilépés 10 százalékponttal nagyobb mértékben fogalmazódott meg, mint a férfiaknál.

mckinsey3

Nem segít a fenti helyzeten az sem, hogy a nők sokkal kimerültebbnek, kiégettebbnek érzik magukat a munkahelyükön, mint a férfiak, emellett a munkaköri nyomást is erősebbnek élik meg.

A McKinsey összefoglalója kitér arra is, hogy a dolgozók világszerte arról számolnak be, hogy a pandémia miatt kevesebb a lehetőség, csökkent az emberi kapcsolatok száma és a kollégák közötti kapcsolat minősége is visszaesett, nem beszélve a vírushelyzet okozta fizikai és mentális aggodalmakról, mégis a fejlődő országokban lévő nők érzik a legnagyobb kihívást.

További érdekesség, hogy a McKinsey szerint a nők munkahelyei kétszer sérülékenyebbek voltak a vizsgált időszakban a pandémia hatására, mint a férfiaké. Becsléseik szerint, ha ezeket a problémákat nem kezelik valahogyan a vállalatok, akkor 2030-ra a globális GDP ezermilliárd dollárral lenne kevesebb, mint abban az esetben, ha a Covid-19 hasonló mértékben érintette volna a nőket és férfiakat a munkakörükben.

Amennyiben tesznek lépéseket ezeknek az egyenlőtlen negatív hatásoknak a mérséklésére, akkor a McKinsey azzal számol, hogy 2030-ra 13 ezermilliárd dollárral tudna nőni a világ GDP-je. Ráadásul ebben a forgatókönyvben több millió munkahely is létrejönne a nők számára globális szinten.

mckinsey5

A helyzetet bonyolítja, hogy mindemellett változik a munka világa, az automatizáció és digitalizáció jelentősen előretört az utóbbi egy évben. A nők számára a munka világába való visszatérés így új készségek elsajátításához és új karriercélokhoz vezethet.

A francia, német és spanyol nők esetében lesz legnagyobb kihívás a pandémia utáni megváltozott munkaerőpiacra való visszatérés az adatok szerint, az alábbi ábráról pedig azt is le lehet olvasni, hogy Európában és az USA-ban a munkahelyváltással leginkább érintettek köre a nőké, az etnikai kisebbségekbe tartozóké és a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezőké.

mckinsey6

Címlapkép: Getty Images

Orban Viktor Ursula von der Leyen RRF hitel elengedte a kormany 210427
koronavirus
szennyvízkoronavírus
ukrajna_shutterstock-20170317
Novák Katalin
budai vár, várnegyed
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Novák Katalin