GettyImages-507980012 (13)
Üzlet

Döntött a Mol az osztalékról, és jönnek az új felügyelő bizottsági tagok

Portfolio
Megtartotta éves rendes közgyűlését a Mol, ahol a járványhelyzetre való tekintettel az igazgatóság döntött a napirendben szereplő pontokkal kapcsolatban. A társaság így újra fizet majd osztalékot a részvényesek számára, illetve új tagokkal is bővült a felügyelő bizottság.

A Mol mai közleményében tudatta az éves rendes közgyűlése során meghozott határozatokat, ezek közül a legfontosabb pontok a következők voltak:

  • a Mol úgy határozott, hogy 2021-ben 75,875 milliárd forint osztalékot fizet ki a részvényesek számára a 2020-as üzleti évre vonatkozóan. A részvényekre eső osztalék az osztalékra jogosult részvényesek között, részvényeik arányában kerül kifizetésre. Ez azért különösen fontos, mivel a társaság egyébként tavaly nem fizetett osztalékot a koronavírus-járvány miatt bedőlő kereslet miatt. A társaság összesen közel 819 millió részvénnyel rendelkezik, amelyből 61,6 millió darab saját részvény, így nagyjából 757 millió darab részvény között oszlik meg a teljes osztaléktömeg jelenleg, ami részvényenként nagyjából 100 forintos összegnek felel meg. Ez a jelenlegi 2068 forintos árfolyam mellett 4,8 százalékos osztalékhozamot jelent. Emellett érdemes megjegyezni még, hogy a Mol és a magyar állam által létrehozandó Mol-Új Európa Alapítvány létrehozásáról szóló törvényjavaslat Országgyűlés általi elfogadása várhatóan majd csak az év második vagy harmadik negyedévében valósulhat meg. Ez azért fontos, mivel a Mol az alapítvány részére mintegy 43 millió darab részvényt ruház majd át, amik jelenleg saját részvénynek minősülnek és nem jár utánuk osztalék. Vagyis a tranzakciót követően majd megemelkedik azon részvények száma, amelyek után osztalékot kell fizetni, de ez jelenleg még nem áll fenn.
  • Az igazgatóság szintén felhatalmazta a társaságot saját részvények megszerzésére a jelen döntéstől számított 18 hónapra, vagyis megközelítőleg 2022 őszéig. A Mol tulajdonában lévő saját részvények együttes névértékének összege egy időpontban sem haladhatja meg az alaptőke 25 százalékát.

Emellett változások történtek a társaság igazgatóságában és a felügyelő bizottságában is:

  • Az igazgatóság tagjának választották meg Világi Oszkárt, aki már korábban is tag volt, tehát itt újraválasztás történt.
  • A felügyelő bizottság tagjává választották Ivan Miklost, aki már eddig is tag volt, illetve bekerült a bizottságba Nagy Márton, Kaderják Péter és Dorkota Lajos is.
  • Emellett az audit bizottság tagjává választották Ivan Miklost, aki itt már szintén tag volt előzőleg is, illetve bekerült Nagy Márton.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója pedig azt mondta, hogy:

„Kemény év áll mögöttünk, de bebizonyítottuk, hogy erősek és rugalmasak vagyunk, és már látjuk a fényt az alagút végén. A világjárvány és a gazdasági válság példátlan kihívások elé állította a vállalatcsoportot, de a MOL kezelte a helyzetet, és megerősödve zárta a 2020-as évet. Pénzügyi eredményeinknek és sikeres működésünknek köszönhetően idén újra tudunk osztalékot fizetni a részvényeseinknek, és nagyon komoly lendülettel vágunk bele a frissített stratégiánk megvalósításába. Folytatjuk a 2016-ban megkezdett transzformációnkat, és készen állunk arra, hogy 10 éven belül a régió körforgásos gazdaságának irányítói legyünk."

A Mol árfolyama ma már több mint 1 százalékkal emelkedett, de idén 5,5 százalékos mínuszban áll.

molljjj

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

kína világuralom
frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
frankfurt