SZG_9345
Üzlet

Feljelentést tett a jegybank, felfüggesztették egy hazai részvény kereskedését

Portfolio
Az MNB mától felfüggesztette az OTT-One részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó hiányosan tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta megbízását tegnap, és a könyvvizsgálatra vonatkozó szerződést rendkívüli felmondással felmondja. A kibocsátó erről ugyan kiadott tájékoztatást rendkívüli közleményben, de a felmondás indokát nem tette közzé, vagyis a megítélését potenciálisan érintő információt hallgatott el. A jegybank jelenleg már korábban megindított célvizsgálatban tekinti át az OTT-One közzétételi gyakorlatát és a rendelkezésére álló adatok alapján feljelentést is tett - áll a jegybank közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021. április 16-tól felfüggesztette az OTT-One részvényeivel való kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén.

A felfüggesztés addig tart, amíg a tőzsdei kibocsátó a jogszabályoknak megfelelő, független könyvvizsgálói jelentéssel alátámasztott éves jelentést tesz közzé 2020. évi tevékenységéről.

A jegybanki lépés közvetlen oka, hogy az OTT-One könyvvizsgálója – jogszabályi kötelezettségének eleget téve – 2021. április 15-én arról tájékoztatta a kibocsátót és az MNB-t, hogy a könyvvizsgálói megbízástól visszalép, és a könyvvizsgálatra vonatkozó szerződést rendkívüli felmondással felmondja. A kibocsátó tegnapi rendkívüli közzététele során ugyan tájékoztatta a nyilvánosságot a könyvvizsgáló döntéséről, viszont annak indokát nem tette közzé. A vonatkozó jogszabályok értelmében ugyanakkor ezt meg kellett volna tennie, az MNB ezért határozatában ennek pótlására kötelezte a kibocsátót.

A jegybank emellett jelenleg célvizsgálatot is folytat annak feltárása érdekében, hogy az OTT-One az elmúlt időszakban tájékoztatási kötelezettségét mindenben a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően teljesítette-e.

A tőzsdei kibocsátóktól fokozottan várható el, hogy vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetükről a számviteli szabályokban meghatározott módon megbízható és valós információkat hozzanak nyilvánosságra. Az éves jelentés elmaradásának már a veszélye is a befektetők jogos érdekeit és a tőkepiac egyensúlyát veszélyezteti. Az éves jelentés biztosítja ugyanis, hogy a kibocsátó jövedelemtermelő képességéről, vagyonáról és annak alakulásáról, pénzügyi helyzetéről és jövőbeni terveiről a befektetőkben megbízható és valós összkép alakulhasson ki. Az MNB ezért határozatában rendkívüli adatszolgáltatási kötelezettség keretében kötelezte a kibocsátót, hogy tájékoztassa a jegybankot 2020. évi – független könyvvizsgáló által auditált – éves beszámoló elfogadása érdekében tervezett lépéseiről.

Mivel jelen körülmények között az MNB megítélése szerint a befektetőknek nem áll rendelkezésére minden, a megalapozott befektetési döntés meghozatalához szükséges információ, ezért az információs aszimmetria megszüntetéséig, azaz a 2020. pénzügyi évről készített – független könyvvizsgálói jelentést is tartalmazó – éves jelentés közzétételéig az MNB az érintett részvények tőzsdei kereskedésének felfüggesztése mellett döntött.

Az MNB a már beszerzett információk elemzését követően – a büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseinek eleget téve – az OTT-One tevékenységével összefüggésben feljelentést is tett a Fővárosi Főügyészségen.

A kibocsátók által nyilvánosságra hozott információk megbízhatóságát növeli a független könyvvizsgálók által végzett könyvvizsgálat. Az MNB által kezdeményezett jogszabály-módosítás eredményeképpen a kibocsátóknál már csak olyan könyvvizsgáló láthat el könyvvizsgálói tevékenységet, aki rendelkezik kibocsátói minősítéssel. Mint a jelen eset is alátámasztja: a könyvvizsgálók szerepe megkérdőjelezhetetlen. Az MNB – a vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel összhangban – hasonló esetekben a jövőben is valamennyi érintett könyvvizsgálótól elvárja a haladéktalan tájékoztatást. Az MNB-hez érkező ilyen jelzések ugyanis végső soron hozzájárulhatnak a befektetések biztonságának növeléséhez, a befektetők védelméhez és elősegíthetik a tőkepiac hatékony felügyeletét.

Az OTT-One tegnapi rendkívüli tájékoztatásában egyébként mindössze a már említett könyvvizsgálói felmondás ténye szerepel, illetve annyit írt még a társaság, hogy:

a felmondás indokával nem ért egyet, ezért a felmondást nem fogadja el, így a társaság álláspontja szerint a könyvvizsgálói megbízatás felmondása jogszerűtlenül történt.

A társaság pedig megteszi a szükséges jogi lépéseket a helyzet rendezése végett.

Voltak már korábban is problémák

  • Még decemberben az MNB összesen 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki két magánszemélyre a bennfentes kereskedelem, illetve bennfentes információk jogosulatlan közzétételének tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A jegybank megállapította, hogy az egyik részvényes a piacfelügyeleti eljárás során vizsgált ügyletkötések időpontjában egy magánszemélytől bennfentes információkról szerzett tudomást. Ezek OTT-One és az Est Media (jelenleg Delta Technologies) részvényekre vonatkoztak. Az MNB mindkét érintett kibocsátó figyelmét felhívta, hogy a jövőben kiemelt figyelmet fordítsanak a vonatkozó rendelkezések betartására, annak érdekében, hogy a bennfentes információkhoz hozzáférő személyekről vezetendő nyilvántartásban szereplő adatok a továbbiakban mindenkor, teljeskörűen megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.
  • Tavaly októberben az MNB 10 millió forintos bírságot szabott ki egy természetes személyre a bennfentes kereskedelem tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. Ezzel összefüggésben az OTT-One-nal szemben 5 millió forint bírságot állapított meg a bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt. A jegybank megállapította, hogy a részvényes a vizsgált időszakban a kibocsátó egyik vezető tisztségviselőjétől bennfentes információról szerzett tudomást arra vonatkozóan, hogy a kibocsátó a közeljövőben zártkörű alaptőke-emelést fog végrehajtani. A bennfentes információ birtokában a természetes személy olyan tőzsdei megbízásokat adott, amelyek tiltott bennfentes kereskedelmet valósítottak meg.
  • Tavaly júliusban az MNB elutasította az OTT-One törzsrészvényének aukciós értékesítés keretében történő ajánlattételével, valamint ezt követően zártkörű tőkeemelés keretében kibocsátásra kerülő törzsrészvények szabályozott piacra történő bevezetésével kapcsolatos kérelmét.
  • Szintén tavaly júliusban összeférhetetlenségre derült fény a társaságnál. Az OTT-One igazgatósága egy sajtóinformációból arról értesült, hogy Martonicz Dánielnek, a társaság felügyelőbizottsági tagjának olyan üzleti tevékenysége van, amely a társaságban betöltött tisztségével megítélése szerint összeférhetetlen, és erről nem tájékoztatta a céget. Emiatt az OTT-One közgyűlés összehívását kezdeményezte Martonicz Dániel felügyelőbizottságból történő visszahívása és új FB tag megválasztása érdekében.

Az OTT-One részvényeinek árfolyama tegnap már 5,3 százalékkal esett, idén 6 százalékos mínuszban állnak.

ooooo

Címlapkép: Budapesti Értéktőzsde

dollar_bankjegy
varga mihaly penzügyminisztérium
richter2_forras_richter
európai bizottság brüsszel eu európai unió
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
richter2_forras_richter